Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022

Ο,τι βολεύει...τον χορηγό






Αντιδράσεις προκαλούν στο διαδίκτυο οι αναρτήσεις ορισμένων «celebrities» των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης και όχι μόνο, που κυκλοφορούν με τον τίτλο του «influencer», με αφορμή τη στάση τους απέναντι στους δράστες - τέρατα για τον βιασμό της 24χρονης στη Θεσσαλονίκη.

 Είναι τουλάχιστον εξοργιστικό να συστήνουν στο κοινό τους να μην προτρέχει, να μην καταλογίζει ευθύνες στους φερόμενους ως βιαστές, αλλά να περιμένουν να αποφανθεί η Δικαιοσύνη. Σημειωτέον ότι στην προκειμένη περίπτωση εμπλέκονται βαριά ονόματα του επιχειρηματικού κόσμου, με τα οποία οι λεγόμενοι/ες «influencers» συνδέονται με διάφορα ορατά και αόρατα νήματα, αφού η μπίζνα τους στο διαδίκτυο στηρίζεται κατά βάση στους χορηγούς, που αναζητούν πελατεία ανάμεσα στους χιλιάδες ακολούθους τους. 

Έτσι, δεν είναι λίγοι εκείνοι που καταγγέλλουν τώρα αυτούς τους γνωστούς και μη εξαιρετέους «διαμορφωτές της κοινής γνώμης» επειδή σε άλλες περιπτώσεις κακοποίησης γυναικών κρέμασαν τους δράστες στα μανταλάκια, ενώ τώρα επικαλούνται τη δικαιοσύνη και το τεκμήριο της αθωότητας για να ροκανίσουν χρόνο και να απλώσουν «δίχτυ προστασίας» γύρω από τους εμπλεκόμενους.

Η στάση τους αυτή προσφέρεται για πολλά συμπεράσματα. Πάνω απ' όλα αποδεικνύεται το πόσο σαθρό είναι το έδαφος που αναπτύσσονται τα «κινήματα» των διάφορων «δικαιωματιστών», που αποσυνδέουν τη βία σε βάρος των γυναικών από τα κοινωνικά - ταξικά της αίτια. 

Με τον τρόπο αυτό, πολλές από τους influencers που σήμερα «τα λένε αλλιώς» αύξησαν το προηγούμενο διάστημα τους «ακολούθους» τους επειδή εξέφρασαν την επιλεκτική τους ευαισθησία για αποτρόπαια περιστατικά βίας κατά των γυναικών, εγκλωβίζοντας το ζήτημα αποκλειστικά στην αναγκαία ατομική καταγγελία που χαρακτηρίστηκε ως «κίνημα me too». 

Τώρα όμως που οι αποκαλύψεις ενοχλούν τους χορηγούς, δεν έχουν κανένα πρόβλημα να μπουν μπροστά και να υπερασπιστούν τους θύτες, δικαιολογώντας απόλυτα ένα ξεγυρισμένο «unfollow», που πρέπει να στραφεί όχι μόνο στους συγκεκριμένους influencers, αλλά και σε όλους τους ομοίους τους στο διαδίκτυο. 

Το θάρρος, η τόλμη, η αντοχή απέναντι σε τέτοια φαινόμενα μπορούν να αναπτυχθούν στο έδαφος της συλλογικότητας, της συναδελφικότητας, της αλληλεγγύης, που είναι η «ασπίδα προστασίας» για τη γυναίκα.

Πηγή:rizospastis.gr



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου