Με την δημιουργία κάλπικων προσδοκιών περί «σημαντικής αύξησης του κατώτατου μισθού», στη βάση όμως του κατάπτυστου νόμου Βρούτση – Αχτσιόγλου που τον κρατάει καθηλωμένο, επιχειρεί η κυβέρνηση να ρίξει στάχτη στα μάτια των εργαζόμενων και των λαϊκών οικογενειών οι οποίοι βλέπουν το εισόδημα τους να δέχεται την χαριστική βολή από το μεγάλο κύμα ακρίβειας.
Ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης σε τηλεοπτική του συνέντευξη («ΑΝΤ1») δήλωσε πως την 1η Μάη θα δοθεί μια νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό. Για ευνόητους λόγους απέφυγε να δεσμευτεί για συγκεκριμένο ποσοστό, περιοριζόμενος στην έωλη διαβεβαίωση πως η νέα αύξηση «θα είναι πολύ μεγαλύτερη από την αύξηση του 2% που είδαν οι εργαζόμενοι από 1ης Ιανουαρίου του 2022»...
Ήδη, πάντως οι αυξήσεις του 2% (0,50 λεπτά την ημέρα), που ισχύουν από την 1η Γενάρη, έχουν γίνει «ατμός» από τις σαρωτικές ανατιμήσεις, και το ίδιο θα συμβεί με την όποια αύξηση δοθεί το Μάη. Ο νόμους Βρούτση - Αχτσίογλου που προβλέπει ότι ο μισθός θα καθορίζεται από το κράτος, ανάλογα με τις «αντοχές» της καπιταλιστικής οικονομίας και της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, εγγυάται γι’ αυτό.
Ο συνδυασμός δε αυτού του άθλιου νόμου με το συνολικό αντεργατικό νομικό οπλοστάσιο της κατάργησης των Συλλογικών Συμβάσεων, των απλήρωτων υπερωριών, της 10ωρης εργασίας, της πανσπερμίας ελαστικών εργασιακών σχέσεων, των εργολαβικών και των «μπλοκάκηδων», της μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης ευθύνονται για την καθήλωση και μείωση των μισθών, για την παραπέρα συρρίκνωση του λαϊκού εισοδήματος σε συνθήκες μεγάλης ακρίβειας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε ένα έτος (Δεκέμβρης 2021 - Δεκέμβρης 2020), με βάση τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες από την ΕΛΣΑΤ, το φυσικό αέριο ανατιμήθηκε κατά 135,7%, το ηλεκτρικό ρεύμα κατά 45%, το πετρέλαιο θέρμανσης κατά 34,1% και τα καύσιμα κατά 21,7%. Οι ανατιμήσεις αυτές βάζουν φωτιά στο λαϊκό εισόδημα, συμπαρασύρουν δεκάδες άλλα προϊόντα και δεν αντισταθμίζονται από τα ψίχουλα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου, πόσο μάλλον από τα αντίδωρα του κατώτατου μισθού.
Στην ίδια συνέντευξη, ο Κυρ. Μητσοτάκης απέρριψε το ενδεχόμενο να μειωθεί ο ΦΠΑ στα είδη ευρείας κατανάλωσης, που θα έδινε έστω μια μικρή ανακούφιση στις λαϊκές οικογένειες.
«Η πρώτη μας προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι να μην έχουμε από τον Ιανουάριο φαινόμενα εκτροχιασμού της δημοσιονομικής μας πολιτικής», είπε ο πρωθυπουργός. Μάλιστα, όχι μόνο εμφανίστηκε απορριπτικός, αλλά δήλωσε πως «έχουμε να κάνουμε μια σημαντική προσαρμογή το 2022, δεν θα υπήρχαν πάντα οι εποχές όπου θα μπορούμε να έχουμε πολύ σημαντικά ελλείμματα», προαναγγέλλοντας κλιμάκωση της αντιλαϊκής δημοσιονομικής πολιτικής από τη νέα χρονιά, καθώς ο λαός θα φορτωθεί στις πλάτες του τα έκτακτα μέτρα στήριξης του κεφαλαίου που δόθηκαν την περίοδο της πανδημίας.
Για την πανδημία όχι μόνο τα βρήκε όλα «καλώς καμωμένα» από την κυβέρνηση ο πρωθυπουργός, αλλά επέμεινε στη λογική της «συνεργασίας» με τον ιδιωτικό τομέα που του εξασφαλίζει πελατεία την ώρα που καταρρέουν τα Νοσοκομεία, καθώς και στο «νέο ΕΣΥ» της περισσότερης εμπορευματοποίησης, υποσχόμενος «τολμηρές παρεμβάσεις» προς αυτή την κατεύθυνση. Αντί για μέτρα προστασίας φρόντισε να καλλιεργήσει εφησυχασμό παρομοιάζοντας την μετάλλαξη «Όμικρον», σαν «ένα καλοκαιρινό μπουρίνι» που έχει «μεγάλη ένταση, ανεβαίνει γρήγορα, αλλά φεύγει και γρήγορα», ενώ καυχήθηκε πως «κρατήσαμε την οικονομία ανοικτή»...
Πηγή:902.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου