Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2022

Ιδού ο (ΝΑΤΟΪκος) «πατριωτισμός» τους

Ελλάδα



Την ώρα που οι «άριστοι» και οι άλλοι (αυτοί που δηλώνουν ακόμα… «αριστεροί»(!) αλλά ως κυβέρνηση έχουν δώσει τα διαπιστευτήρια τους στους… αγγελικούς Τραμπ [ας θυμηθούμε ενδεικτικά: Ο Τραμπ, ο Τσίπρας, τα F-16 κι ένας λαγός… λεβέντης!] ) κάνουν διαγωνισμό «πατριωτισμού» για την άμυνα της χώρας, ας θυμηθουμε μόνο λίγα σχετικά στοιχεία.


Συγκεκριμένα:

– Για να ξέρουμε τι υπερασπίζονται με τη γαλλική προστασία των φρεγατών και των ραφαλ παραθέτουμε ολόκληρη την «περήφανη» συμφωνία που υπέγραψαν Ελλάδα και Γαλλία (διαβάστε παρακάτω τα επίμαχα αποσπάσματα).

– Για να γνωρίζουμε τι είναι αυτές οι περιβόητες «αμυντικές δαπάνες» που υποτίθεται πως είναι απόλυτη προτεραιότητα, ας ρίξουμε μια ματιά σε μια πρωτιά της χώρας: H Ελλάδα, υπό τη διακυβέρνηση των «αρίστων» θα βρεθεί στην πρώτη θέση της κατάταξης του ΝΑΤΟ ως προς τις αμυντικές δαπάνες σε αναλογία προς το ΑΕΠ, με 3,82% , το 2021! Έτσι, η Ελλάδα, για πρώτη φορά, ξεπερνά και τις ΗΠΑ που βρίσκονται σε δεύτερη θέση με 3,52%. Ακολουθεί η Κροατία με 2,29%. Το όριο του 2% ξεπερνούν επίσης το Ηνωμένο Βασίλειο , η Εσθονία, η Λετονία, η Πολωνία, η Λιθουανία, η Ρουμανία και η Γαλλία. Η Τουρκία βρίσκεται στο 1,57% του ΑΕΠ της.

Σαν να μην έφτανε αυτό το «κατόρθωμα», δηλαδή να δίνονται χρήματα για τους ιμπεριαλιστικούς σκοπούς στο όνομα της «συμμαχίας» που θα «προστατεύει» τη χώρα, η κυβέρνηση έκανε κι έναν ακόμα «άθλο»: Εκπληρώνει το ΝΑΤΟϊκό κριτήριο των δαπανών που προορίζονται για εξοπλισμούς, σημειώνοντας 38,5%. Έχει ανέβει στην τρίτη υψηλότερη θέση στη συγκεκριμένη κατηγορία δαπανών, μετά την Κροατία και το Λουξεμβούργο. Το 2020 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 8%, δηλαδή μιλάμε για πενταπλασιασμό! Το κριτήριο αυτό δεν εκπληρώνουν μόνο η Γερμανία, το Βέλγιο, ο Καναδάς, η Πορτογαλία και η Σλοβενία.

Στο «περήφανο» κείμενο της συμφωνίας που υπέγραψαν Ελλάδα και Γαλλία μεταξύ άλλων, όπως έχει επιβεβαιώσει και υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, αναφέρεται ότι πρέπει να στείλουμε στρατό στο Σαχέλ για να στηρίξουμε τη φίλη Γαλλία!

Ορισμένα χαρακτηριστικά αποσπάσματα «πατριωτισμού», από τη συμφωνία:

‘Αρθρο 2: Τα Μέρη παρέχουν το ένα στο άλλο βοήθεια και συνδρομή, με όλα τα κατάλληλα μέσα που έχουν στην διάθεσή τους, κι εφόσον υφίσταται ανάγκη με τη χρήση ένοπλης βίας, εάν διαπιστώσουν από κοινού ότι μία ένοπλη επίθεση λαμβάνει χώρα εναντίον της επικράτειας ενός από τα δύο, σύμφωνα με το ‘Αρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

‘Αρθρο 6: Οι διαβουλεύσεις καλύπτουν τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως το παγκόσμιο στρατηγικό περιβάλλον, τα περιφερειακά ζητήματα (κυρίως στις περιοχές της Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής και των Βαλκανίων), την ενίσχυση των ικανοτήτων των Ευρωπαίων, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, τη διάδοση των Όπλων Μαζικής Καταστροφής, τον έλεγχο των εξοπλισμών, τις ενεργειακές προκλήσεις, τη μετανάστευση, τη θαλάσσια ασφάλεια, τις υβριδικές απειλές, την παραπληροφόρηση, τις ρηξικέλευθες τεχνολογίες και την τεχνητή νοημοσύνη.

‘Αρθρο 14: Ειδικότερα και εντός του πλαισίου του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, τα Μέρη συνεργάζονται στενά σε όλους τους οργανισμούς και τα όργανα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ). Θα συντονίζουν τις θέσεις τους, σύμφωνα με τις θέσεις και τα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εργάζονται από κοινού για την προώθηση των θέσεων και δεσμεύσεων της ΕΕ σχετικά με τις παγκόσμιες προκλήσεις και απειλές και θα καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να διασφαλίζουν ότι η ΕΕ υιοθετεί μια ομοιόμορφη στάση στους αρμόδιους οργανισμούς και όργανα των Ηνωμένων Εθνών.

‘Αρθρο 15: Η Ελλάδα και η Γαλλία εμβαθύνουν τη συνεργασία τους σε θέματα άμυνας ενώ συγχρόνως επιδιώκουν την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας. Διαβουλεύονται μεταξύ τους, σε όλα τα επίπεδα, με στόχο τη διαμόρφωση κοινής αντίληψης σε όλες τις σημαντικές αποφάσεις που επηρεάζουν τα κοινά αμυντικά συμφέροντά τους και την κοινή δράση τους, όποτε είναι εφικτό.

‘Αρθρο 18: Η συνεργασία αυτή μπορεί να λάβει, χωρίς να περιορίζεται σε αυτές, τις εξής μορφές:
α) Ανταλλαγή εκπαιδευτών και φοιτητών από στρατιωτικά ιδρύματα.
β) Συμμετοχή σε μαθήματα θεωρητικής και πρακτικής κατάρτισης, σεμινάρια, συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης και συμπόσια, που διοργανώνονται από στρατιωτικούς και πολιτικούς φορείς αμυντικού ενδιαφέροντος.
γ) Ανταλλαγή Αξιωματικών-Συνδέσμων (ΑΣ).
δ) Ανταλλαγή επισκέψεων σε στρατιωτικούς και πολιτικούς φορείς αμυντικού ενδιαφέροντος.
ε) Ενδιάμεσες στάσεις και /ή επισκέψεις σε κρατικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία.
στ) Χρήση προκαθορισμένων θαλάσσιων λιμένων και αερολιμένων για εκπαίδευση και επίγνωση του περιβάλλοντος της περιοχής.
ζ) Ειδικές και χωριστές διευθετήσεις που διευκολύνουν την επιχειρησιακή χρήση εγκαταστάσεων θαλασσίων λιμένων και αερολιμένων αμφοτέρων των Μερών.
η) Κοινές δραστηριότητες, εκπαίδευση και στρατιωτικές ασκήσεις, είτε επί του εδάφους είτε επί Ελληνικών ή Γαλλικών Κρατικών πλοίων ή αεροσκαφών, στο πλαίσιο της αυξημένης ναυτικής παρουσίας της Γαλλίας στην Μεσόγειο ή της κοινής συμμετοχής σε διμερείς ή πολυμερείς ασκήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο Πέλαγος.
θ) Ανταλλαγή γνώσεων και εμπειρίας στους τομείς των επιχειρήσεων στο εξωτερικό, των ειρηνευτικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ καθώς και της χρήσης στρατιωτικού εξοπλισμού.
ι) Συμμετοχή σε κοινές αναπτύξεις δυνάμεων ή αναπτύξεις σε θέατρα επιχειρήσεων προς υποστήριξη κοινών συμφερόντων, όπως, για παράδειγμα, τις υπό γαλλική διοίκηση επιχειρήσεις στο Σαχέλ.
ια) Συνεκπαίδευση μεταξύ των Ειδικών Δυνάμεων.
ιβ) Συνεργασία στους τομείς αναγνώρισης απειλών στον κυβερνοχώρο και ανάπτυξης ικανοτήτων κυβερνο-άμυνας.
ιγ) Συνεργασία στους τομείς αναγνώρισης υβριδικών απειλών και ανάπτυξης κατάλληλων τρόπων αντιμετώπισης.
ιδ) Αμοιβαία υποστήριξη αναφορικά με τη συμμετοχή σε πολυεθνικές αμυντικές δομές, όπως για παράδειγμα η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Επέμβασης (ΕΙΕ).
ιε) Οποιεσδήποτε άλλες δραστηριότητες οι οποίες συμφωνούνται από κοινού από τα Μέρη στη βάση του κοινού τους συμφέροντος.

Αρθρο 31: (2) Η παρούσα Συμφωνία παραμένει σε ισχύ για μια περίοδο 5 (πέντε) ετών, η οποία ανανεώνεται με ρητή συμφωνία των Μερών για μια περαιτέρω περίοδο που θα καθοριστεί με κοινή συμφωνία των Μερών, εκτός εάν ένα από τα Μέρη γνωστοποιήσει στο άλλο Μέρος την πρόθεσή του να καταγγείλει τη Συμφωνία 6 (έξι) μήνες πριν από τη λήξη της.


Πηγή:imerodromos.gr



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου