Τρίτη 19 Απριλίου 2022

Η κοινωνική πίεση του Πληθυντικού..




Γιατί ο Πληθυντικός αριθμός θεωρείται a priori ταυτόσημος με την ευγένεια;

Οι κοινωνικές εγγραφές που φέρουμε μέσα μας, από τη γέννησή μας κιόλας, μας υπαγορεύουν πώς να συμπεριφερόμαστε και να μιλάμε με συγκεκριμένο τρόπο σε διάφορες περιστάσεις της ζωής μας. Είναι αποδεκτή αλήθεια πως άνθρωπος ανεπηρέαστος από την κοινωνία δεν υπάρχει. Όσο και αν θέλει στην ενήλικη προσωπικότητά του να καλλιεργήσει τη δική του προσωπικότητα και τον δικό του τρόπο αντίληψης των πραγμάτων, μέσα του υπάρχουν κυρίαρχες πυρηνικές πεποιθήσεις. Οι οποίες χρειάζονται μεγάλη προσπάθεια να ξεριζωθούν από μέσα μας.

Μάθαμε, λοιπόν, πως πρέπει να μιλάμε στον Πληθυντικό και να μην αναφερόμαστε στον ενικό σε άτομα που δε γνωρίζουμε ή είναι μεγαλύτερα ηλικιακά από εμάς.

Όσες φορές μου έχουν ζητήσει άτομα μεγαλύτερα από εμένα ή σε διαδικτυακές συνομιλίες να τους μιλάω στον Ενικό, ομολογώ πως δυσκολεύτηκα να το συνηθίσω. Γιατί ενώ διαφωνώ με τη χρήση του Πληθυντικού, εντούτοις, μέσα μου υπάρχει αυτή η κοινωνική εγγραφή του να μιλάω στον Πληθυντικό σε άτομα που δε γνωρίζω από την οποία δεν μπορώ να αποκοπώ εύκολα.

Αλήθεια, όμως, γιατί θεωρούμε δείγμα ευγένειας μία Αγγλοσαξονική συνήθεια η οποία μας επιβλήθηκε ως τρόπος επικοινωνίας και η οποία πολλές φορές αποκαλύπτει την ειρωνεία και την υποτέλεια εκείνου που τον χρησιμοποιεί;

Γιατί ο Πληθυντικός να έχει γίνει ταυτόσημος με την ευγένεια; Αλήθεια, πόσα σκληρά και ισοπεδωτικά λόγια μπορεί να πεις σε κάποιον διατηρώντας, παράλληλα, τους κοινωνικούς τύπους ευγένειας που μας έχουν επιβληθεί;

Αν έλεγαν οι μαθητές, δηλαδή, «γεια σου δάσκαλε» αντί για «γεια σας δάσκαλε» αυτό θα έδειχνε έλλειψη σεβασμού;

Οι Αρχαίοι Έλληνες δε μιλούσαν στον Πληθυντικό, ο Χριστός δε μίλησε ποτέ σε κανέναν στον Πληθυντικό, ενώ παράλληλα σεβόταν κάθε άνθρωπο που τον προσέγγιζε. Κανένας θρησκευτικός ή πολιτικός ηγέτης δε μιλούσε στον Πληθυντικό. Και όμως, κανείς ποτέ κανείς δε σχολίασε την αγένειά τους. Γιατί δεν υπάρχει αγένεια.

Η αληθινή ευγένεια δεν είναι ο Πληθυντικός. Η αληθινή ευγένεια είναι ο σεβασμός στο συνομιλητή και όχι η σοβαροφάνεια.

Ναι, μίλα μου στον ενικό, αυτό θέλω!

Κείμενο : Μαρία Σκαμπαρδώνη 

Πηγή:ideostrovilos.gr



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου