Τετάρτη 11 Μαΐου 2022

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Διακοπή μεταφοράς ρωσικού αερίου από κομβικό ουκρανικό σταθμό




Σχέδια «έκτακτης ανάγκης» για τη διασφάλιση των ευρωπαϊκών μονοπωλίων επεξεργάζεται η Κομισιόν, απέναντι στις σοβαρές επιπτώσεις στον ενεργειακό τομέα και συνολικά στην οικονομία από την όξυνση της αντιπαράθεσης Δύσης - Ρωσίας, φορτώνοντας με όλους τους τρόπους τα βάρη στους λαούς

Την ίδια ώρα, ενώ συνεχίζονται τα ενδοκαπιταλιστικά παζάρια στην ΕΕ για τη σταδιακή επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και παραμένει η απειλή της διακοπής της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στις ήδη σύνθετες εξελίξεις ήρθε να προστεθεί η χτεσινή ανακοίνωση της ουκρανικής διαχειρίστριας εταιρείας του συστήματος μεταφοράς αερίου GTSOU ότι «λόγω ανωτέρας βίας» σταματά από σήμερα τη μεταφορά ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του σταθμού της Σοχρανίφκα στην περιφέρεια του Λουγκάνσκ.

Η GTSOU υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει τον σταθμό συμπίεσης του Νοβοπσκόφ, λόγω «της παρέμβασης των κατοχικών δυνάμεων στην τεχνική διαδικασία». Ο σταθμός αυτός, στην περιφέρεια του Λουγκάνσκ, είχε καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις λίγο μετά την εισβολή. Είναι ο πρώτος σταθμός συμπίεσης στο σύστημα διαμετακόμισης στην περιοχή του Λουγκάνσκ, σε έναν αγωγό από όπου μεταφέρονται περίπου 32,6 εκατ. κυβικά μέτρα αερίου τη μέρα ή το ένα τρίτο του ρωσικού φυσικού αερίου που μεταφέρεται στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας.

«Προκειμένου να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς τους Ευρωπαίους εταίρους της και με βάση τους όρους της συμφωνίας, είναι δυνατόν να γίνεται προσωρινά η μεταφορά του φυσικού αερίου από το σημείο διασύνδεσης Σούτζα που βρίσκεται σε έδαφος ελεγχόμενο από την Ουκρανία», ανέφερε η GTSOU.

Ωστόσο, ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός «Gazprom» διαμήνυσε ότι δεν είναι τεχνικά εφικτό να μεταφερθεί η ροή φυσικού αερίου στην Ουκρανία σε έναν νέο σταθμό εισόδου, όπως πρότεινε η GTSOU.

Επίσης χτες, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν ανακοίνωσε τη συγκρότηση ομάδας εργασίας με σκοπό τον προσδιορισμό των όρων για τις συναλλαγές «με μη φιλικά κράτη». Οπως έγινε γνωστό, η ομάδα εργασίας θα δημιουργήσει «μια υποδομή για διεθνείς πληρωμές, συμπεριλαμβανομένων αυτών σε ρωσικά ρούβλια, με εμπορικούς εταίρους από ξένα κράτη που πραγματοποιούν εχθρικές ενέργειες κατά της Ρωσίας».

Σχέδια «έκτακτης ανάγκης» για την Ενέργεια, με τα βάρη πάλι στους λαούς

Σε ένα τέτοιο φόντο, σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα «El Pais», η Κομισιόν προετοιμάζει και θα παρουσιάσει στις 18/5 ένα «σχέδιο Β» έκτακτης ανάγκης, το οποίο όπως λέγεται καλύπτει το ενδεχόμενο ενός μπλακάουτ στην εισροή ρωσικών υδρογονανθράκων.

Τα προβλεπόμενα μέτρα - που διατυπώνονται δημόσια και από τη Διεθνή Οργάνωση Ενέργειας (ΙΕΑ) - φορτώνουν «εξοικονομήσεις» στις πλάτες λαϊκών νοικοκυριών, για να διασφαλίζεται η ενεργειακή τροφοδοσία των μονοπωλίων.

Ετσι, μεταξύ άλλων προβλέπεται ενίσχυση της τηλεργασίας - με ένα σμπάρο πολλά τρυγόνια για την εργοδοσία... - και αναφέρεται ότι τηλεργασία έως τρεις φορές τη βδομάδα μπορεί να εξοικονομήσει 500.000 βαρέλια πετρελαίου τη μέρα.

Προβλέπεται ακόμα απαγόρευση της χρήσης αυτοκινήτων τις Κυριακές στις πόλεις - δηλαδή... κλείσιμο στο σπίτι με την τηλεργασία, κλείσιμο και τις Κυριακές! - με πρόβλεψη για εξοικονόμηση 380.000 βαρελιών τη μέρα.

«Προτείνεται» ακόμα: Κοινή χρήση αυτοκινήτου με άλλους ανθρώπους (περίπου 470.000 λιγότερα βαρέλια), μείωση ορίων ταχύτητας στους αυτοκινητόδρομους κατά 10 χιλιόμετρα ανά ώρα (430.000 βαρέλια λιγότερα), χρήση μονών - ζυγών στις πόλεις κ.ά.

Σχεδιάζεται επίσης ένας μηχανισμός ενεργειακής αναδιανομής ανάμεσα στα κράτη - μέλη, που φέρεται ότι θα λειτουργεί σε εθελοντική βάση και, εφόσον κριθεί αναγκαίο, θα γίνεται υποχρεωτικός και θα συνοδεύεται από τις ανάλογες ρήτρες.

Αντίστοιχα, το πρακτορείο «Reuters» επεσήμανε ότι και στη Γερμανία οι αξιωματούχοι προετοιμάζονται για έναν ξαφνικό τερματισμό της ροής ρωσικού φυσικού αερίου (που είναι περίπου το 55% των εισαγωγών τους), καταστρώνοντας σχέδια έκτακτης ανάγκης, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και ο προσωρινός έλεγχος κρίσιμων εταιρειών. Στα σχέδια της γερμανικής κυβέρνησης περιλαμβάνονται, σύμφωνα με το «Reuters», η εθνικοποίηση εταιρειών Ενέργειας ή μεγάλων διυλιστηρίων, αλλά και μέτρα για περιορισμό της ενεργειακής επάρκειας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αναγκαστική αργία εργαζομένων ή αναστολή λειτουργίας βιομηχανιών κ.λπ.

Στο μεταξύ η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων υπέγραψαν χτες συμφωνία εγγύησης για στήριξη χρηματοδοτικών δράσεων και επενδύσεων ύψους 26,7 δισ. δολαρίων, με στόχο την πραγματοποίηση «δημόσιων» επενδύσεων σε «πράσινη» Ενέργεια, ψηφιοποίηση, υποδομές Μεταφορών, Υγεία και Εκπαίδευση, για την προσεχή επταετία, μέσω της λεγόμενης «Παγκόσμιας Πύλης» της ΕΕ.


Πηγή:rizospastis.gr



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου