Παρασκευή 17 Ιουνίου 2022

Ο Γολγοθάς για τον λαό συνεχίζεται με μόνιμα μνημόνια τα Εξάμηνα και το Ταμείο Ανάκαμψης




Αισχρή κοροϊδία και θράσος από την κυβέρνηση, που πανηγυρίζει την ώρα που οι εργαζόμενοι προσπαθούν να επιβιώσουν όπως μπορούν μέσα στη δίνη της ακρίβειας και της ενεργειακής φτώχειας


Την ώρα που οι εργατικές - λαϊκές οικογένειες προσπαθούν να μαζέψουν τα συντρίμμια του εισοδήματός τους από την ακρίβεια, τις υπέρογκες αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα και τα καύσιμα, η κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει ...πανηγυρικό κλίμα για την πορεία της οικονομίας, με αφορμή τη χτεσινή απόφαση του Eurogroup για έξοδο από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας μετά τον Αύγουστο του 2022.

Σε μια περίοδο που η ΕΕ και η Ευρωζώνη βρίσκονται μπροστά στην εκδήλωση νέας κρίσης και αυξάνεται η πιθανότητα σοβαρής επιβράδυνσης συνολικά της διεθνούς οικονομίας, όπως αναφέρουν οι εκτιμήσεις της ίδιας της Κομισιόν, κυβέρνηση και αστικά ΜΜΕ επιχειρούν να παρουσιάσουν αυτή την εξέλιξη ως θετική για τον λαό.

O πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης με δήλωσή του έκανε λόγο για «σημαντική εθνική επιτυχία», υποστηρίζοντας ότι «με τη σφραγίδα του Eurogroup, η οικονομία μας απελευθερώνεται, πλέον, από το καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας (...) Και, ταυτόχρονα, ανοίγει μία νέα εποχή αυτόνομων επιλογών για την ανάπτυξη της χώρας και την ευημερία των πολιτών της». Στην πραγματικότητα, η εποπτεία και επιτήρηση της ελληνικής οικονομίας, της ικανοποίησης δηλαδή των απαιτήσεων του κεφαλαίου και της αποτελεσματικής εφαρμογής της αντιλαϊκής πολιτικής, θα συνεχιστεί χωρίς ημερομηνία λήξης και με τα «μνημόνια διαρκείας» που έχουν επιβληθεί. Με τη σειρά του, ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας μίλησε για «ιστορική μέρα» και επίτευξη ενός «μεγάλου εθνικού στόχου».

Είναι παροιμιώδης η κοροϊδία σε βάρος του λαού, αφού παρά τη μη συνέχιση της ενισχυμένης εποπτείας (του «μεταμνημονιακού μνημονίου» δηλαδή, που ξεκίνησε το 2018), όλες οι αντιλαϊκές εκκρεμότητες της εποπτείας θα μεταφερθούν αυτόματα στην πάγια διαδικασία του μόνιμου μνημονίου, που είναι τα Ευρωπαϊκά Εξάμηνα. Μάλιστα, κεντρικό ζήτημα των «ανοιχτών ζητημάτων» είναι η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, με σημείο αιχμής την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για τον φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης ακινήτων που προβλέπεται στον Πτωχευτικό Νόμο, δηλαδή τη δημιουργία φορέα που θα προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς τους πλειστηριασμούς σπιτιών λαϊκών οικογενειών.

Επιπλέον, τα αντιλαϊκά μέτρα και η αυστηρή επιτήρηση θα συνεχιστούν με το νέο Πρόγραμμα Σταθερότητας και το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2023 - 2026, στο οποίο θα ενσωματώνονται οι αναθεωρημένοι αντιλαϊκοί δημοσιονομικοί στόχοι για την επόμενη περίοδο, με άξονα την επιστροφή των πρωτογενών πλεονασμάτων και βέβαια τη σταδιακή μείωση του κρατικού χρέους, που διογκώθηκε το τελευταίο διάστημα προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι κάθε είδους παρεμβάσεις στήριξης στο εγχώριο κεφάλαιο.

Δέσμευση για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων

Έτσι, όχι μόνο δεν αλλάζει τίποτε προς το καλύτερο, αλλά, αντίθετα, έρχεται νέο κύμα δυσκολιών για τους εργαζόμενους, αφού το σύνολο των δημοσιονομικών περιορισμών - παρά τη σχετική χαλαρότητα που επιτρέπει η Επιτροπή στο πλαίσιο της λεγόμενης «ρήτρας διαφυγής» - και όλες οι αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις που εκκρεμούν, θα υλοποιηθούν με γρήγορους ρυθμούς. Άλλωστε, στη χτεσινή ανακοίνωσή του το Eurogroup αναφέρει πως «οι ελληνικές αρχές δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν και να ολοκληρώσουν όλες τις βασικές μεταρρυθμίσεις που εγκρίθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος ESM και να διασφαλίσουν την τήρηση των στόχων των σημαντικών μεταρρυθμίσεων που εγκρίθηκαν». Δηλαδή, δεσμεύσεις για συνέχιση των μέτρων και των μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, που περιλαμβάνει όλα όσα περιγράφονται και στα τρία μνημόνια των κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Αλλά και η χτεσινή έκθεση του ESM αναφέρει πως «μακροπρόθεσμα η Ελλάδα παραμένει ευάλωτη λόγω των μακροοικονομικών ανισορροπιών, ιδιαίτερα του πολύ υψηλού δημόσιου χρέους της, καθώς και του επίμονου επενδυτικού κενού, της χαμηλής παραγωγικότητας και των υψηλών μη εξυπηρετούμενων δανείων». Και συνεχίζει πως «οι μεταρρυθμιστικές προτεραιότητες (σ.σ. της κυβέρνησης) περιλαμβάνουν την αντιμετώπιση μακροχρόνιων αδυναμιών στις υποδομές, στην εκπαίδευση και τις δεξιότητες, αλλά και στη δημόσια διοίκηση, συμπεριλαμβανομένου του συστήματος της Δικαιοσύνης. Ολα αυτά θα πρέπει να συνεχιστούν και να ολοκληρωθούν για να κάνουν την οικονομία πιο ανθεκτική στην τωρινή και μελλοντικές κρίσεις».

Θυμίζουμε ότι στην Εαρινή Εκθεση της Επιτροπής, που δόθηκε πριν λίγο καιρό στη δημοσιότητα, υπάρχει σαφής σύσταση στις χώρες με υψηλό χρέος να διασφαλίσουν «συνετή δημοσιονομική πολιτική» μέσω του περιορισμού της αύξησης των δαπανών κάτω από τα επίπεδα του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Ακόμα, στη χτεσινή συνεδρίασή του το Εurogroup ενέκρινε την καταβολή της δόσης των 748 εκατ. ευρώ, που είναι τα κέρδη από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων από τις ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες.

Μια ενδεικτική πλευρά της κατάστασης που βιώνουν τα λαϊκά νοικοκυριά σήμερα, αλλά και οι πολύ μικρές επιχειρήσεις, είναι τα στοιχεία που έδωσε χτες η Τράπεζα της Ελλάδας αναφορικά με τα «κόκκινα» δάνεια. Σύμφωνα με αυτά, λοιπόν, έχει ξεπεράσει τα 87,6 δισ. ευρώ η ονομαστική αξία των «κόκκινων» δανείων που διαχειρίζονται οι «Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις» (ΕΔΑΔΠ), τα γνωστά «κοράκια», ενώ κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους ο όγκος τους έχει αυξηθεί κατά 7,9 δισ. ευρώ σε σύγκριση με το τέλος του 2021. Την εικόνα συμπληρώνει και το τεράστιο δημόσιο χρέος (φτάνει τα 390 δισ. ευρώ πλέον) και η διαρκής το τελευταίο διάστημα αύξηση του κόστους δανεισμού για το ελληνικό κράτος.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι παρά τα «πανηγύρια» της κυβέρνησης, ο ελληνικός λαός θα συνεχίσει να πληρώνει με το αίμα του τη διατήρηση της «ανταγωνιστικότητας» και της κερδοφορίας των εγχώριων μονοπωλιακών ομίλων είτε εντός είτε εκτός «ενισχυμένης εποπτείας» κι ενώ τα «σύννεφα» στη διεθνή οικονομία γίνονται όλο και πιο απειλητικά...

Πηγή:rizospastis.gr



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου