Ένας Τσίπρας από τότε που ήταν πρωθυπουργός εμφανίστηκε στην ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ, ζητώντας το «χρίσμα» των βιομηχάνων για να εγγυηθεί την «κοινωνική ειρήνη», δηλαδή την εκμετάλλευση των εργαζομένων χωρίς προβλήματα και αντιδράσεις.
Πέρα από διάφορες λεκτικές εξυπνάδες, μίλησε για «Μητσοτάκης effect», υποστήριξε ότι «οι οικονομικές συνταγές που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία το 2009 δεν είναι ικανές να δώσουν ώθηση προοπτικής και ευημερίας στη μεταμνημονιακή μεν, αλλά εύθραυστη, παραμένει εύθραυστη, ελληνική οικονομία του 2022». Βεβαίως, για τις «συνταγές» του ιδίου και του ΣΥΡΙΖΑ, του τρίτου μνημονίου δεν είπε κάτι.
«Μαζί με τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι συνέπειες αγγίζουν και τις μεγάλες επιχειρήσεις», είπε απευθυνόμενος μπροστά στους βιομήχανους που αυξάνουν τα κέρδη τους.
Αναφέρθηκε στον «υπαρξιακό κίνδυνο» «να ξαναδούμε μπροστά μας μια κοινωνική κρίση». Αυτός ο κίνδυνος, είπε, υπερβαίνει «τις όποιες διαφορές μας, οι οποίες είναι υπαρκτές».
Τι είναι όμως η «κοινωνική κρίση» για τον κύριο Τσίπρα; «Μετά από 8 χρόνια θυσιών και κόπων να ξαναβρεθούμε μπροστά σε καταστάσεις διάρρηξης της κοινωνικής συνοχής, αμφισβήτησης του συνόλου του πολιτικού συστήματος», κάτι που, όπως είπε, «πρέπει να το προλάβουμε».
Καταλάβατε; Μην αντιδράσουν οι εργαζόμενοι και χαλάσει η «σούπα» του «πολιτικού συστήματος»…
Μετά από αυτά, μπροστά στους βιομηχάνους, με λίγα λόγια, ζήτησε να αναλάβει ο ίδιος την κυβέρνηση, διότι, όπως είπε, η χώρα «χρειάζεται πολιτική αλλαγή και μια νέα προοδευτική κυβέρνηση που θα ενισχύει την ανάπτυξη, που θα προστατεύει την κοινωνική συνοχή, θα εγγυάται την κοινωνική ειρήνη, την ασφάλεια και την προοπτική για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας».
Μάλιστα, είπε κάτι ακόμα με ΣΕΒασμό στους βιομηχάνους: «Η διαφωνία μας δεν είναι τόσο μεγάλη στο θέμα του κατώτατου μισθού μ’ εσάς, νομίζω». Δήλωσε ανοιχτός στη συζήτηση για «το πώς μπορούμε να μειώσουμε το μη μισθολογικό κόστος της παραγωγικής διαδικασίας».
«Το κράτος λοιπόν, όπως μια επιχείρηση, για να μιλήσω στη δική σας γλώσσα, επενδύει στις υποδομές της, οφείλει να κάνει το ίδιο, με αντάλλαγμα κάτι πολύ μεγαλύτερο από το κέρδος: Την κοινωνική ειρήνη και συνοχή», κατέληξε.
Ναι, μίλησε στη στη γλώσσα του ΣΕΒ ο κύριος Τσίπρας, όπως έχει κάνει κι άλλες φορές από το ίδιο βήμα.
Πηγή:imerodromos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου