Και νέα κούρσα εξοπλισμών, προσανατολισμένων καθώς είναι για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, δρομολογεί η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, στο επίσημο ταξίδι του υπουργού Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλου στις ΗΠΑ στις 18 - 20 Ιούλη, αλλά και σ' αυτό που θα προηγηθεί κατά μία βδομάδα (11 Ιούλη), επίσης στην Ουάσιγκτον, του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κ. Φλώρου, αναμένεται να συζητηθούν οι λεπτομέρειες της απόκτησης 20 μαχητικών F-35 από την Ελλάδα. Την ίδια περίοδο, από 11 έως 23 Ιούλη, 10 αμερικανικά μαχητικά F-35 και 15 F-15 θα έχουν μετασταθμεύσει στη Σούδα για κοινές ασκήσεις με ελληνικά μαχητικά, σε άλλη μια απόδειξη επί του πεδίου της στοίχισης των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στα σχέδια του αμερικανοΝΑΤΟικού ιμπεριαλισμού.
Παράλληλα έχει ήδη συνταχθεί και ετοιμαστεί η επίσημη «Επιστολή Αιτήματος» (Letter of Request/LOR) που θα αποσταλεί από ελληνικής πλευράς, αμέσως μετά την επιστροφή του υπουργού Αμυνας από τη Μαδρίτη, από την αρμόδια Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) του υπουργείου. Στην προαναφερθείσα LOR ζητούνται πληροφορίες και η δέσμευση 20 μαχητικών έκδοσης F-35A (δηλαδή για χρήσεις από συμβατικά αεροδρόμια ξηράς), ενώ υπάρχει και η πρόνοια για μελλοντική άσκηση του «δικαιώματος προαίρεσης» (option) για άλλα 20. Σύμφωνα με πληροφορίες το συνολικό κόστος αναμένεται να αγγίξει τα 4 δισ. ευρώ.
Η απάντηση στο ελληνικό αίτημα λέγεται ότι θα έρθει εντός 6 μηνών και θα αφορά τη διαθεσιμότητα, το κόστος αλλά και το χρονοδιάγραμμα παράδοσης. Ο πρωθυπουργός έλεγε χτες ότι τα αεροσκάφη δεν θα έρθουν πριν το 2027 ή το 2028.
Προηγουμένως ο Ν. Παναγιωτόπουλος, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, είχε συνάντηση με την Γερμανίδα ομόλογό του Κριστίν Λάμπρεχτ, στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε σύμφωνα με πληροφορίες η ανταλλαγή των ελληνικών Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης (ΤΟΜΑ) BMP1, από την Ελλάδα στην Ουκρανία, με ισάριθμα «Marder II» από τη Γερμανία προς την Ελλάδα.
Θυμίζουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη αποστείλει οπλισμό και πυρομαχικά πρώτης γραμμής στις δυνάμεις του Ζελένσκι. Χαρακτηριστικά, ο Ελληνας ανταποκριτής Θ. Αυγερινός δημοσιοποίησε φωτογραφία και βίντεο από κουτί με πυρομαχικά που φέρουν την ένδειξη «Θεσσαλονίκη - Ελλάδα» και τα οποία βρήκαν οι Ρώσοι στο εργοστάσιο χημικών «Azot» στο Σεβεροντονέτσκ, το οποίο κατέλαβαν πριν λίγες μέρες, μετά από σφοδρές μάχες με τους Ουκρανούς.
Σε κάθε περίπτωση, καταβάλλεται προσπάθεια από τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Γερμανίας οι ανταλλαγές των τεθωρακισμένων να ξεκινήσουν εντός Ιούλη, ενώ στο μεταξύ έχει μεταβεί στη Γερμανία αρμόδια επιτροπή στελεχών του ΓΕΣ προκειμένου να επιλέξει τα καλύτερα από τα διατιθέμενα οχήματα, καθώς στο πλαίσιο αναδιοργάνωσης του γερμανικού στρατεύματος είχαν αποσυρθεί εδώ και χρόνια, σκουριάζοντας σε αποθήκες (χαρακτηριστικά, η Bundeswehr, από έναν ενεργό στόλο περίπου 3.500 αρμάτων στα τέλη της δεκαετίας του 1980, αποτελούμενο από 2.225 LEO 2A4 και 1.300 LEO 1A5, μείωσε το 2011 το αρματικό της δυναμικό σε μόλις 225 ενεργά άρματα, το οποίο σπεύδουν τώρα να αυξήσουν και αυτοί, καθώς οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί έχουν περάσει σε άλλο στάδιο).
Κατά τις ίδιες πηγές, συζήτηση μεταξύ των υπουργών Αμυνας Ελλάδας και Γερμανίας έγινε και για το πρόγραμμα αναβάθμισης 183 αρμάτων μάχης «Leopard-2A4» του ελληνικού στρατού σε επίπεδο «Leopard-2A7». Οι Γερμανοί, πάνω και στον «επενδυτικό παράδεισο» που έχουν στρώσει διαδοχικά οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, φέρονται να καλοβλέπουν μια γραμμή συμπαραγωγής και εκτέλεσης του έργου αυτού στη Βόρεια Ελλάδα και ειδικότερα στην περιοχή της Θεσσαλονίκης.
Να σημειωθεί τέλος ότι στη συνάντηση του Ν. Παναγιωτόπουλου με τον Βρετανό ομόλογό του, Μπένι Γουάλας, ο δεύτερος φέρεται να πρότεινε βρετανικές κορβέτες για το σχετικό πρόγραμμα αγορών του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Από την ελληνική πλευρά φέρεται να μπήκε θέμα των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο και στην Ανατ. Μεσόγειο, και σχετικά με τον ρόλο που καλούνται να παίξουν οι Βρετανοί τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και ως εγγυήτρια δύναμη στο Κυπριακό, όπου επίσης δρομολογούνται επικίνδυνες διευθετήσεις.
Πηγή:902.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου