Με αφορμή την απαράδεκτη αναβολή μεταμόσχευσης ήπατος στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, λόγω έλλειψης αναισθησιολόγου, η Γραμματεία Χρονίως Πασχόντων της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων καταγγέλλει το έγκλημα, το οποίο, όπως λέει, «ούτε μεμονωμένο είναι ούτε στιγμιαίο. Είναι μαζικό και διαρκές».
Οπως επισημαίνει, «την προηγούμενη Κυριακή αναβλήθηκε στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης μεταμόσχευση ήπατος από δότη 27 χρόνων από την Κύπρο σε ασθενή 50 χρόνων με ηπατική ανεπάρκεια τελικού σταδίου, επειδή δεν υπήρχε εφημερεύων αναισθησιολόγος στο Μεταμοσχευτικό κέντρο. Σε ένα νοσοκομείο που θα έπρεπε να έχει 40 τουλάχιστον αναισθησιολόγους και έχει μόνο 9».
Η ΣΕΑΑΝ θυμίζει ότι μέσα στην πανδημία χάθηκαν άδικα χιλιάδες χρόνιοι πάσχοντες, ακόμα και μεταμοσχευμένοι, επειδή, όπως λέει, «το σύστημά σας λειτουργεί με την προσφορά και τη ζήτηση, δηλαδή το κυνηγητό του κέρδους».
Και προσθέτει: «Την ίδια στιγμή ο ιδιωτικός τομέας γιγαντώνεται και τα κέρδη του εκτοξεύονται στα ουράνια. Για να υπηρετηθούν αυτά τα κέρδη έχουν πέσει οι μεταμοσχεύσεις στα πιο χαμηλά επίπεδα όλων των εποχών, όταν η επιστήμη και η τεχνολογία έχουν κάνει άλματα στον συγκεκριμένο τομέα. Γιατί η δωρεά οργάνων και η ανάπτυξη των μεταμοσχεύσεων απαιτούν άλλο σύστημα Υγείας, με άλλα χαρακτηριστικά. Απαιτούν, πιο συγκεκριμένα, επαρκή αριθμό ΜΕΘ με πλήρη στελέχωση και ισχυρές δομές στήριξης, γιατί οι ΜΕΘ είναι ο βασικός χώρος ανεύρεσης μοσχευμάτων. Γιατί με έναν γιατρό στη βάρδια και μια νοσηλεύτρια για 4 κρεβάτια, χωρίς εξειδικευμένο προσωπικό (ψυχολόγους ή άλλους ειδικούς) πώς θα προσεγγιστεί ο συγγενής που έχει τον πόνο του να ενημερωθεί για τη δυνατότητα ενός ασθενούς που είναι κλινικά νεκρός να γίνει δότης; Ούτε καν η δυνατότητα της μεταμόσχευσης δεν μπορεί να διαπιστωθεί σε τέτοιες συνθήκες. Αλλά για να έχει ανάλογες δομές στήριξης πρέπει να έχει και ανάλογες προτεραιότητες. Ομως, όλες οι κυβερνήσεις και η σημερινή είναι δογματικά προσηλωμένες στη στήριξη της ανταγωνιστικότητας, στο νοσοκομείο - επιχείρηση με αποτέλεσμα τη διάλυση των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας.
Αυτή η πολιτική τους είναι συνειδητή και προωθείται βήμα βήμα. Συκοφαντούν, αποδιαρθρώνουν τις δομές που μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη των μεταμοσχεύσεων για να οδηγηθούμε να δεχθούμε σαν αναγκαίο κακό το να μπορούν να γίνονται μεταμοσχεύσεις στον ιδιωτικό τομέα, που θα είναι το παραθυράκι για να ανοίξει η μπουκαπόρτα της εμπορίας οργάνων».
Η ΣΕΑΑΝ καλεί τους χρόνιους πάσχοντες να αναλογιστούν επίσης ότι πάρα πολλές ιδιωτικές κλινικές, εταιρείες βιοϊατρικής τεχνολογίας και αναλώσιμων «θέλουν τους νεφροπαθείς μόνιμα εξαρτημένους από τα μηχανήματα αιμοκάθαρσης, γιατί είναι σταθερή πελατεία και πολλά τα λεφτά». Με αφορμή και το τραγικό περιστατικό στη Θεσσαλονίκη επαναφέρει τις διεκδικήσεις της για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, πλήρη στελέχωση των ΜΕΘ και ίδρυση νέων με βάση τις ανάγκες με εξειδικευμένο προσωπικό, για αποφασιστική ενίσχυση των Μεταμοσχευτικών κέντρων και αναβάθμισή τους σε χώρους, μέσα, προσωπικό όλων των ειδικοτήτων. Επίσης για ενίσχυση του ρόλου των συντονιστών για τη διεκπεραίωση των μεταμοσχεύσεων, για δωρεάν εξετάσεις στους υπό μεταμόσχευση ασθενείς, αποφασιστική ενίσχυση των δημόσιων μονάδων τεχνητού νεφρού κ.ά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου