Αντριάνα Βασιλά
Στο σφυρί ετοιμάζεται να βγάλει η ΑΑΔΕ από τον Σεπτέμβριο μεζονέτες, διαμερίσματα και οικόπεδα.
Την ίδια ώρα οι «κόκκινες» οφειλές αυξάνονται αλματωδώς, αφού μέσα στην κρίση τα ληξιπρόθεσμα χρέη υπολογίζονται περί τα 113 δισ. ευρώ, ενώ υπό κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων βρίσκονται πάνω από 1,9 εκατ. φορολογούμενοι.
Το πρόβλημα αναμένεται να ενταθεί, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος έχει εκφράσει ήδη τις ανησυχίες της για μια νέα γενιά «κόκκινων» δανείων.
Τα πουλημένα δάνεια
Για την προστασία της κατοικίας από τους πλειστηριασμούς μίλησε η δικηγόρος Αριάδνη Νούκα. «Το πρόβλημα για την προστασία της περιουσίας ενός οφειλέτη – δανειολήπτη εξαρτάται από τη βούληση των εταιρειών που διαχειρίζονται τα δάνεια, γιατί τα περισσότερα δάνεια έχουν πουληθεί και τα διαχειρίζονται οι εταιρείες πλέον, ενώ τα υπόλοιπα παραμένουν στις τράπεζες. Μηχανισμοί υπάρχουν, όπως ο εξωδικαστικός συμβιβασμός αλλά και οι συμφωνίες. Το θέμα είναι ότι υπάρχει μια τεράστια απογοήτευση, γιατί είτε οι τράπεζες είτε οι εταιρείες διαχείρισης δανείων ‘‘μπλοκάρουν’’ τον εξωδικαστικό μηχανισμό χωρίς να αποδέχονται προτάσεις ή να ανεβάζουν αντι-προτάσεις στο σύστημα, και απορρίπτουν το οποιοδήποτε αίτημα για ρύθμιση» ανέφερε αρχικά.
Για τον λόγο αυτό έρχονται αλλαγές στις κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων για τους οφειλέτες με στόχο την άρση ακραίων κυρώσεων στους φορολογούμενους μετά τη νέα διάταξη που ψηφίστηκε από τη Βουλή:
- Πλέον δεν θα κατάσχονται αντικείμενα που είναι απαραίτητα για τις στοιχειώδεις ανάγκες διαβίωσης του οφειλέτη και της οικογένειάς του. Για πρόσωπα τα οποία με την προσωπική τους εργασία αποκτούν όσα τους χρειάζονται για να ζήσουν, εξαιρούνται από την κατάσχεση τα πράγματα που είναι απαραίτητα για την εργασία τους. Σε περίπτωση διαφωνίας μεταξύ του οφειλέτη και του κατασχόντος ως προς τα αντικείμενα που θα κατασχεθούν, εάν δηλαδή καλύπτουν ή όχι βασικές ανάγκες, τα συγκεκριμένα αντικείμενα κατάσχονται μεν, αλλά παραδίδονται στον οφειλέτη, «φέροντα πάσας τας ευθύνας του μεσεγγυούχου», ενώ η διαφορά λύνεται στο Ειρηνοδικείο, στο οποίο μπορεί να απευθυνθεί με αίτησή του ο οφειλέτης εντός πέντε ημερών από της παραδόσεως ή επιδόσεως του αντιγράφου της εκθέσεως κατασχέσεως.
- Καταργείται η υποχρέωση σύνταξης έκθεσης εκτίμησης των εκποιουμένων από την αρμόδια ΔΟΥ και επισύναψής της στο πρόγραμμα πλειστηριασμού.
- Επί εκποιήσεως περιουσίας του πτωχεύσαντος διά πλειστηριασμού (αναγκαστικού ή εκούσιου) ο επισπεύδων τον πλειστηριασμό δανειστής ή σύνδικος υποχρεούται, επί ποινή ακυρότητος αυτού, να κοινοποιήσει διά δικαστικού επιμελητού αντίγραφο του προγράμματος πλειστηριασμού.
- Αντίγραφο του προγράμματος πλειστηριασμού κοινοποιείται και εις τους τυχόν αναγγελθέντος Διευθυντή Δημοσίων Ταμείων και Τελωνείων. Ομοίως κοινοποιείται στην αρμόδια Διεύθυνση Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών το αντίγραφο του προγράμματος πλειστηριασμού.
- Επί απευθείας εκποιήσεως ο σύνδικος υποχρεούται να γνωστοποιήσει την ημερομηνία εκποιήσεως, το είδος και την αξία των προς εκποίηση περιουσιακών στοιχείων στην αρμόδια Διεύθυνση Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών και στους προϊσταμένους των αναγγελθεισών ΔΟΥ και Τελωνείων, 20 ημέρες τουλάχιστον πριν από την ημερομηνία έναρξης της εκποίησης.
- Σε περίπτωση που ο οφειλέτης είναι αγνώστου διαμονής ή διαμένει στο εξωτερικό, προκειμένου να του επιδοθούν έγγραφα της εφορίας, ο αρμόδιος υπάλληλος μέχρι τώρα θα μπορούσε να απευθυνθεί και στον παπά της ενορίας. Με τη νέα διάταξη καταργείται η αναφορά στον «ιερέα της ενορίας» και θα παραδίδονται στους συγγενείς του υπόχρεου μέχρι τέταρτου βαθμού. Αν αρνούνται να παραλάβουν, τότε το έγγραφο θα θυροκολλείται.
Πηγή: topontiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου