Σάββατο 2 Ιουλίου 2022

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ: ΒΡΗΚΑΝ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΚΑΔΟ ΣΤΟΝ ΒΥΘΟ ΤΟΥ ΤΟΡΩΝΑΙΟΥ - ΓΕΜΑΤΕΣ ΑΠΟΤΣΙΓΑΡΑ ΟΙ ΑΚΤΕΣ

του Νίκου Αβουκάτου



Δεκάδες σακούλες γεμάτες με αποτσίγαρα μάζεψαν οι εθελοντές του συλλόγου «Greek Eco Project» κατά τη διάρκεια της οικολογικής γιορτής με τίτλο «Blue Halkidiki 2022». Η γιορτή διήρκησε επτά ημέρες κατά τις οποίες έλαβαν χώρα περιβαλλοντικές δράσεις μέσα και έξω από τη θάλασσα του Τορωναίου Κόλπου, στη Χαλκιδική. Χορηγός επικοινωνίας ήταν η Greenagenda.gr.

Μετά την ολοκλήρωση των παράκτιων καθαρισμών, συλλέχθηκαν και καταμετρήθηκαν περισσότερες από 1.000 γόπες συνολικά από την προβλήτα στο λιμάνι του Μαρμαρά και από την παραλία που βρίσκεται δίπλα στο καρνάγιο Μαρμαρά.

«Δεν ήταν μόνο αυτές που επιφανειακά εύκολα ανιχνεύονταν, μετακινώντας ελαφρά την αμμουδιά αποκαλύφθηκαν άπειρες γόπες. Τα αποτσίγαρα περιέχουν μη βιοδιασπώμενη οξική κυτταρίνη. Τα δε φίλτρα των τσιγάρων περιέχουν επίσης τοξικές χημικές ουσίες. Κάποιοι εύλογα χαρακτηρίζουν τα αποτσίγαρα ως τον βασιλιά των κρυμμένων πλαστικών. Πολλά από αυτά καταλήγουν στους ωκεανούς και γίνονται τροφή για τη θαλάσσια πανίδα με όλη τη θλιβερή προέκταση που αυτό σηματοδοτεί. Μια κακή συνήθεια όπως το κάπνισμα δεν χρειάζεται να γίνει δύο κακές συνήθειες... φυτεύοντας τα αποτσίγαρα σε άμμο και χώμα. Ας υιοθετήσουμε συνήθειες τέτοιες που θα αφήσουν το μικρότερο δυνατό αποτύπωμα σε έναν πλανήτη που φωνάζει για βοήθεια με κάθε τρόπο», επισήμανε χαρακτηριστικά στη Greenagenda.gr η πρόεδρος του «Greek Eco Project» Αυγή Μεταξά.

Συνολικά από τους υποβρύχιους και παράκτιους καθαρισμούς συγκεντρώθηκαν 1.500 κιλά απορριμμάτων από διάφορα σημεία του Τορωναίου Κόλπου.

Ο βυθός του Τορωναίου πλησίον σημαντικών λιμανιών και αλιευτικών καταφυγίων της Σιθωνίας έκρυβε ογκώδη αντικείμενα όπως μεταλλικοί σκελετοί, ελαστικά, λαμαρίνες και κάθε είδους αλιευτικού εξοπλισμού όπως δίχτυα και άγκυρες. Εντοπίστηκε μέχρι και ολόκληρος κάδος απορριμμάτων.

«Οι επιχειρήσεις υποβρύχιου καθαρισμού στη Μεταμόρφωση, τη Νικήτη και άλλες περιοχές μπορεί να ολοκληρώθηκαν με επιτυχία ωστόσο τα συναισθήματά μας είναι ανάμεικτα. Από τη μια απομακρύναμε απόβλητα όμως από την άλλη νιώσαμε μεγάλη απογοήτευση για το μέγεθος του προβλήματος», ανέφερε η Ξανθή Καλογνωμά, υπεύθυνη επικοινωνίας του «Blue Halkidiki 2022».

Δείτε εικόνες από τις δράσεις: 






Πηγή:greenagenda.gr


Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου