Προκειμένου να καλύψει το αισχρό θεσμικό πλαίσιο που έχει συνδιαμορφώσει, αλλά και το πόσο έχει «λερωμένη τη φωλιά του» και ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση, ο Αλ. Τσίπρας εστίασε σε μια αντιπαράθεση με χαρακτηρισμούς σε βάρος του Κυρ. Μητσοτάκη, τον οποίο χαρακτήρισε «υπόλογο για ένα σοβαρότατο, βαρύτατο θεσμικό παράπτωμα» και «κατηγορούμενο για μία πρωτοφανή στα μεταπολιτευτικά χρονικά θεσμική αντιδημοκρατική εκτροπή», για την «υπονόμευση της λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος» και άλλα τέτοια βαρύγδουπα.
Επιπλέον, στηλίτευσε τη στάση Μητσοτάκη στο ότι όπως είπε «είναι αλλεργικός σε κάθε μέσο λογοδοσίας», φέρνοντας ως παράδειγμα «τα 30 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης, όπου απορρίψατε την πρότασή μου για σύσταση διακομματικής επιτροπής που θα ελέγχει και θα εποπτεύει τη χρηστή διαχείριση των πόρων», δηλαδή το πώς θα γίνει η μοιρασιά ανάμεσα στα τμήματα του κεφαλαίου που και οι δύο υπηρετούν, δίνοντας έτσι και μία ακόμα διάσταση για το υπόβαθρο της αντιπαράθεσης και των μεταξύ τους αποκαλύψεων.
Απογειώνοντας το ρεσιτάλ εμπαιγμού σε βάρος του λαού, είπε ότι «επί των ημερών μας ούτε θα μπορούσα να διανοηθώ ούτε υπήρξε εκλεγμένος που να έπεσε θύματα επισύνδεσης», όταν το 2016 ξεκίνησαν οι παρακολουθήσεις ενός ολόκληρου κόμματος, με τις «συνακροάσεις» στο τηλεφωνικό κέντρο της έδρας της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό, θέμα για το οποίο ακόμα και τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βγάζει άχνα, όπως άλλωστε έδειξε και η ίδια η τοποθέτηση του Τσίπρα στη Βουλή.
«Για τα μάτια του κόσμου» ζήτησε την κατάργηση του άρθρου 87, που απαλλάσσει την ΑΔΑΕ από την υποχρέωση να γνωστοποιεί την άρση του απορρήτου σε όσους παρακολουθούνται, άρθρο που είναι το «κερασάκι» του τεράστιου αυτού θεσμικού πλαισίου που έχει συνδιαμορφώσει και ο ΣΥΡΙΖΑ.
Εξάλλου, και σε αυτό το μέτωπο επιβεβαιώθηκε η κοινή στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ, από τις προτάσεις που κατέθεσε για «αλλαγές» στη λειτουργία της ΕΥΠ, όπως ότι «πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για τεκμηριωμένη δικαιολογία των εισαγγελικών διατάξεων για εθνική ασφάλεια», «η έγκριση παρακολουθήσεων να γίνεται από ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς», «η επιλογή διοικητή της ΕΥΠ να γίνεται με διαδικασία όπου θα συμμετέχει ουσιαστικά και όχι απλά με έκφραση γνώμης η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής» και άλλες παρόμοιες, «φερετζές» στο εκτρωματικό θεσμικό πλαίσιο και στους κάθε λογής μηχανισμούς που θωρακίζουν το αστικό κράτος. Οσο για το φινάλε των ομιλιών του Αλ. Τσίπρα, ήταν, κατά το γνωστό, ότι η χώρα θα σωθεί με τις εκλογές και με το να επανέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ στη διακυβέρνηση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου