Τρίτη 23 Αυγούστου 2022

Παρεμβάσεις των «NY Times» για υποκλοπές και Αλεξανδρούπολη

Ελλάδα




Στο θέμα των παρακολουθήσεων επανέρχονται οι «New York Times» με άρθρο τους. Στο δεύτερο δημοσίευμά τους μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα αναφέρουν πως «για δεκαετίες τώρα, οι υποκλοπές τηλεφώνων είναι χαρακτηριστικό του ελληνικού κράτους. Ομως, επί κ. Μητσοτάκη, η εθνική παρακολούθηση έχει επεκταθεί σε μια, εν πολλοίς, ανεξέλεγκτη γραφειοκρατία», μιλώντας για έναν «συγκλονιστικό αριθμό των υποκλοπών που αυξάνεται σταθερά».

Παρακάτω το άρθρο βάζει ερωτήματα όπως: «Θα μπορούσαν οι ελληνικές υπηρεσίες πληροφοριών, που ήδη διεξάγουν τεράστια εκστρατεία παρακολούθησης, να έχουν αναθέσει ακόμη πιο παρεμβατικές υποκλοπές σε μια σκιώδη ιδιωτική εταιρεία; Θα μπορούσε η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη να βρίσκεται πίσω από το χακάρισμα;». «Δεν ξέρουμε», απαντά, «αλλά μια ένδειξη έρχεται από το γραφείο του πρωθυπουργού», παραπέμποντας στον διορισμό του Γρ. Δημητριάδη – πρώην διευθυντή της προεκλογικής του εκστρατείας και ανιψιό του, και τις αποκαλύψεις από «Έλληνες δημοσιογράφους σχετικά με τον ίδιο, με κυριότερο ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του είχε οικονομικές συναλλαγές με κύκλο επιχειρηματιών που είχε συναλλαγές και με τον ιδιοκτήτη της “Intellexa”», εταιρεία που εμπορεύεται το λογισμικό παρακολουθήσεων «Predator».

Ακόμη το άρθρο μιλά για μια «μη βιώσιμη αντίφαση μεταξύ της χώρας που ο κ. Μητσοτάκης επιμένει να παρουσιάζει – ένα αδιαμφισβήτητο δημοκρατικό κράτος του οποίου ο σεβασμός στο κράτος δικαίου θα πρέπει να ανταμείβεται με εταιρικές επενδύσεις και τουριστικά δολάρια – και εκείνης που πραγματικά προεδρεύει». Παραπέμπει δε στην ομιλία του τον Μάη στο Κογκρέσο, θυμίζοντας ότι «για 40 λεπτά τόνιζε την αναγκαιότητα της κοινωνικής εμπιστοσύνης και των ισχυρών θεσμών. “Οι αρχαίοι Έλληνες”, έλεγε ανάμεσα σε χειροκροτήματα, “θεωρούσαν την αλαζονεία, τον εξτρεμισμό και την υπερβολή τις χειρότερες απειλές για τη δημοκρατία”. Το ερώτημα για τον κ. Μητσοτάκη είναι: Γιατί δεν νιώθει το ίδιο;»…

Σημειωτέον, οι «New York Times» με άλλο άρθρο τους για την πορεία ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης, αφού αναφέρουν το γεγονός ότι αξιοποιείται διαρκώς από τις αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις, στηλιτεύουν το γεγονός ότι ενδιαφέρον για την απόκτησή του έχουν εκφράσει (εκτός από δυο αμερικανικών συμφερόντων κοινοπραξίες) «και δύο που έχουν δεσμούς με τη Ρωσία», κατονομάζοντας τον Ιβάν Σαββίδη και το Γκρουπ του Κοπελούζου – εταίρος, όπως θυμίζουν, της «Gazprom»…

Πηγή:alt.gr



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου