Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2022

Ο λαός δεν πρέπει να ξεχνά!

Λίλα Μήτσουρα



Την Νέα Δημοκρατία την γνωρίζουμε όλοι, από το 1974 και μετά. Και αν αποφασίσουμε κάποτε να πάρουμε την ιστορία στα σοβαρά και να την κατεβάσουμε από το ράφι, αν εμβαθύνουμε όπως πρέπει, τότε θα δούμε ξεκάθαρα και τα δεινά που έχει επιφέρει στον τόπο.

Και τον Κυριάκο Μητσοτάκη πλέον τον γνωρίσαμε όλοι. Και την πολιτική του την νιώσαμε ως το κόκκαλο μας. Και τον χειμώνα που έρχεται θα την νιώσουμε ακόμα περισσότερο.

Είναι πλέον η Νέα Δημοκρατία, που έχει τρεις ακροδεξιούς υπουργούς με γνωστό παρελθόν και σκεπτικό. Νέα λοιπόν όντως, δημοκρατία όμως όχι.

Και ενώ πιστέψαμε κάποια στιγμή ότι ξεμπερδέψαμε μαζί τους, για να τιμωρήσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ, την πολιτική του Αλέξη Τσίπρα, τους ξαναφέραμε πίσω. Ψηφίζουμε με την λογική του «μη χείρον βέλτιστον», το λιγότερο κακό δηλαδή, ψηφίζουμε για να τιμωρήσουμε τον παλιό. Ποιόν τιμωρήσαμε τελικά δεν ξέρω όμως…

Γιατί όμως εδόθη αυτή η τιμωρητική ψήφος άραγε που έγινε μπούμερανγκ;

Ας θυμηθούμε τα πεπραγμένα της πολιτικής Τσίπρα γιατί ο λαός δεν πρέπει να ξεχνά.

1) Η αύξηση του ΦΠΑ σε συγκεκριμένα τρόφιμα, που αναλογούν περίπου στο 45% του συνόλου των τροφίμων, από 13% σε 23% και αργότερα σε 24%.Αξιοπερίεργες αυξομειώσεις και προιόντα που θεώρηθηκαν είδη πολυτελείας και ως εκ τούτου αυξήθηκαν, όπως το απλό ρυζόγαλο που έγινε είδος πολυτελείας! Αυξομειώσεις περίεργες που όμως μπέρδεψαν και έβαλαν φωτιά στη τσέπη του λαού.

2) Αύξηση του ΦΠΑ από το 13% στο 24%

3) Αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά από το 16% στο 24%

4) Αύξηση του ΕΝΦΙΑ , αυτόν τον ΕΝΦΙΑ που θα καταργούσε.

5) Αύξηση των φόρων σε πετρέλαιο θέρμανσης, κίνησης, υγράεριο, αμόλυβδη.

6) Αυξήθηκε η προκαταβολή φόρου για όλους τους επαγγελματίες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από το 55% στο 100%.

7) Μειώθηκε η έκπτωση φόρου που οδηγεί σε αφορολόγητο όριο για τους μισθωτούς και συνταξιούχους από τα 2.100 στα 1.900 ευρώ.

8) Κατάργηση σε τρεις δόσεις των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ που ίσχυαν στα νησιά του Αιγαίου.

9) Αυξήθηκε η ‘έκτακτη εισφορά Αλληλεγγύης

10) Κατάργηση του ΕΚΑΣ για 370.000 χαμηλοσυνταξιούχους

11) Επιβλήθηκε φόρος 5% στην σταθερή τηλεφωνία και το ίντερνετ

12) Έβαλε φόρο διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία άνω των 2 αστέρων, καθώς και σε ενοικιαζόμενα δωμάτια με 2 κλειδιά και πάνω.

13) Μείωσε το επίδομα θέρμανσης από 140.000.000€ στο 65.000.000€

14) Αύξησε την προκαταβολή φόρου από το 50% στο 100%

15) Έβαλε 2% φόρο στην κύρια σύνταξη υπέρ υγείας και 6% στις επικουρικές

16) Κούρεψε κατά 35% τις συντάξεις στους νέους συνταξιούχους και το επίδομα συζύγου (το 10%)

17) Περιέκοψε τις επικουρικές συντάξεις στα 1.170 ευρώ καθαρά (1.300€ μεικτά).

18) «Ψαλίδισμα» των συντάξεων χηρείας με τη θέσπιση τόσο ηλικιακού ορίου, όσο και τον περιορισμό της καταβαλλόμενης σύνταξης στον επιζώντα στο 50% έναντι 70% της σύνταξης του θανόντος.

19) Έφερε τα κάπιταλ κοντρόλ

20) Επέβαλε Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στον καφέ, στα ηλεκτρονικά τσιγάρα, επιβλήθηκε φόρος στον καφέ 3 ευρώ ανά κιλό για τον καβουρδισμένο, 2 ευρώ για τον μη καβουρδισμένο, 4 ευρώ για τον στιγμιαίο και τα συμπυκνώματα καφέ κ.α. Η επιβολή του φόρου εκτιμάται ότι αύξησε τη λιανική τιμή του προϊόντων έως και 10%.

21) Αυξήθηκαν οι συντελεστές της φορολογικής κλίμακας για όλους τους φορολογούμενους με τον ανώτατο συντελεστή να αυξάνεται από το 42% στο 45%.

22) Καταργήθηκε η έκπτωση φόρου 1,5% στην παρακράτηση φόρου εισοδήματος.

23) Αύξησε τον ΕΦΚ στην μπύρα, στα τσιγάρα και τον καπνό, επιβλήθηκε ΕΦΚ στο κρασί

24) Εκχώρησε όλη τη δημόσια περιουσία για 99 χρόνια σε οργανισμό ο οποίος ελέγχεται από τους ξένους (υπερταμείο)

25) Ανάγκασε τους καρκινοπαθείς να διακόψουν τη θεραπεία τους λόγω έλλειψης των φαρμάκων στα νοσοκομεία

26) Επιβλήθηκε φόρος στις βραχυχρόνιες μισθώσεις κατοικιών

27) Καταργήθηκε ο μειωμένος ειδικός φόρος κατανάλωσης (ΕΦΚ) για τα οινοπνευματώδη ποτά στα Δωδεκάνησα.

28) Σταδιακή αλλαγή των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης Τα νέα όρια: 62 ετών για πλήρη σύνταξη με 40 έτη ασφάλισης και 67 έτη με 15 έτη

29) Μείωση της κατώτατης σύνταξης από 486 ευρώ σε 392,7 ευρώ και κατάργηση της κατώτατης σύνταξης (απόφαση Χαϊκάλη, 2015).

30) Αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για την επικουρική σύνταξη (ETEA)

31) Κατάργηση του οικογενειακού επιδόματος συζύγου στις νέες κύριες συντάξεις, καθώς και πλήρης κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων στις νέες επικουρικές.

32) Μείωση της εθνικής σύνταξης για τις συντάξεις αναπηρίας. Τα 384 ευρώ θα λαμβάνουν μόνο όσοι έχουν ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω. Με ποσοστό αναπηρίας από 67% έως και 79,99% χορηγείται το 75% της εθνικής σύνταξης, ενώ με ποσοστό αναπηρίας από 50% έως 66,99% χορηγείται το 50%.

33) Αύξηση του κόστους εξαγοράς αναγνώρισης πλασματικών ετών.

34) Πάγωμα συντάξεων μέχρι και το 2022, περιορισμό των μελλοντικών αυξήσεων ανάλογα με την ανάπτυξη (50%) και πληθωρισμό (50%) με ανώτερο τον εκάστοτε πληθωρισμό.

35) Συμψηφισμός των αυξήσεων από το 2023 με τη θετική προσωπική διαφορά –μετά τον επανυπολογισμό– μέχρι την πλήρη εξάλειψή τους.

36) Οι κύριες συντάξεις που εκδίδονται από τις 13/5/2016 και μετά, σύμφωνα με τον νόμο 4387/2016, είναι μειωμένες μεσοσταθμικά κατά τουλάχιστον 20% έως 35%.

37) Πλειστηριασμοί πρώτων κατοικιών. Σύμφωνα, με έρευνα από το σύνολο των συμβολαιογράφων της χώρας με τη συνεργασία των συμβολαιογραφικών συλλόγων το 2018 έναντι του 2017, παρατηρείται σημαντική αύξηση 185,7% στους πλειστηριασμούς (3.388 πράξεις το 2018 από 1.186 το 2017).
Ακολουθούν οι καταθέσεις κατασχετηρίων εκθέσεων με αύξηση 54,7% (6.994 πράξεις το 2018 από 4.520 πράξεις το 2017).

38)
Συλλαμβάνονται πολίτες στο δρόμο, χωρίς να έχουν προβεί σε παράνομες πράξεις, με την υποψία ότι πρόκειται να συνέλθουν σε διαμαρτυρία

39) Μείωση επιδομάτων ΑμεΑ, μείωση έως κατάργηση επιδομάτων τρίτεκνων και πολύτεκνων

40) Ο νόμος Παρασκεύοπουλου που προέβλεπε έκτακτα μέτρα για την αποσυμφόρηση των φυλακών και δόθηκε η δυνατότητα να αποφυλακιστούν νωρίτερα, περισσότερες κατηγορίες κρατουμένων.

41) Ο κος Τσίπρας υπέγραψε και υλοποίησε το 3ο Διαρκές Μνημόνιο με το οποίο κατρακύλησαν οι Δημόσιες δαπάνες Υγείας στο 5% του ΑΕΠ με περαιτέρω συρρίκνωση.

42) Επί των ημερών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ το προσωπικό των Νοσοκομείων μειώθηκε κατά 7.695,από δελτίο τύπου της Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν.

43)   Αυξήθηκαν οι φορολογικοί συντελεστές για το εισόδημα από ενοίκια.

44) Καταργήθηκε η αυτοτελής φορολόγηση του εισοδήματος από ελευθέριο επάγγελμα 26% έως 33% και πλέον το εισόδημα αυτό φορολογείται με συντελεστές που φθάνουν ακόμη και το 45%.

45) Επιβολή περιβαλλοντικού τέλους στη χρήση πλαστικής σακούλας

46) Κατάθεση  τροπολογίας που μετατρέπει τον αγώνα κατά των πλειστηριασμών σε ιδιώνυμο αδίκημα.Σαν ειδικό αδίκημα δηλαδή, θα αντιμετωπίζεται κάθε προσπάθεια παρακώλυσης πλειστηριασμών και με φυλάκιση θα τιμωρείται όποιος παραμένει σε χώρους διεξαγωγής πλειστηριασμών διακόπτοντας η διαταράσσοντας την ομαλή διεξαγωγή τους.

Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν την αντιλαϊκή πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Με αριστερή φρασεολογία εφάρμοσε τη σκληρότερη νεοφιλελεύθερη πολιτική!
Εις βάρος του λαού, εις βάρος των λαϊκών συμφερόντων
 
Όχι δεν πρέπει να ξεχνάμε τίποτα και κανέναν από όσους κυβέρνησαν αυτή την πολύπαθη χώρα και δεν έκαναν τίποτα για το καλό του Έλληνα!
Δεν πρέπει να ξεχνάμε τι ζήσαμε, πως καταντήσαμε, γιατί και ποιος φταίει για αυτό.
 
Και επειδή στο ταγκό χρειάζονται πάντα δύο, οι ευθύνες δεν είναι μόνο δικές τους αλλά και δικές μας που ψηφίζουμε δίχως πολιτικά κριτήρια και το καλό της πατρίδας, αλλά έχοντας στο μυαλό μας να τιμωρήσουμε, να εκδικηθούμε, το προσωπικό μας καλό. Αλλάζει αρχηγό ένα κόμμα και το ξαναψηφίζουμε, δίχως να σκεφτούμε ότι πρόσωπο άλλαξε όχι η πολιτική!
Ξεχνάμε  ότι σε αυτόν τον κόσμο δεν ζούμε ως μονάδες αλλά ως κοινωνικό σύνολο και έτσι μόνο μπορούμε να τα αλλάξουμε όλα.
Ξεχνάμε ότι αν βάψουμε τη γαλάζια δεξιά πολιτική ροζ, πάλι δεξιά πολιτική θα είναι φορώντας άλλο κουστουμάκι απλά.

 Γιατί όλοι μαζί μπορούμε, γιατί ο λαός σώζει τον λαό.
Γιατί δεν έχουμε ανάγκη από σωτήρες και ολιγάρχες ή δήθεν «Λουδοβίκους», αρκεί να γνωρίζουμε την δύναμη μας αν είμαστε συνειδοτοποιημένοι για το ποιοι είμαστε και που ανήκουμε ταξικά.
Ελπίδα υπάρχει και είμαστε εμείς ο λαός.
Αυτό να το θυμόμαστε.





Λίλα Μήτσουρα: Σχετικά με τον συντάκτη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου