Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2022

ΙΤΑΛΙΑ Η ακροδεξιά αναδείχθηκε πρώτη δύναμη στις εκλογές

Κόσμος



Το ακροδεξιό κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας (Fratelli d'Italia, FdI) υπό την Τζόρτζια Μελόνι αναδείχθηκε πρώτη δύναμη στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες Κυριακή στην Ιταλία, με τα «κροκοδείλια δάκρυα» για την επιστροφή του νεοφασισμού στην Ευρώπη να περισσεύουν, επιχειρώντας να κρύψουν το γεγονός ότι τόσο το κόμμα της Μελόνι, όσο και ο αποκαλούμενος «κεντροδεξιός» συνασπισμός που θα σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση, θα έχουν ως πυξίδα τους τα συμφέροντα του ιταλικού κεφαλαίου, την ώρα που ο λαός της χώρας θα ζει σε κρύα σπίτια, με απλήρωτους λογαριασμούς, δουλεύοντας σε εργασιακούς χώρους – καρμανιόλες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, το FdI βλέπει το ποσοστό του να απογειώνεται από το 4,3% πριν από τέσσερα χρόνια σχεδόν στο 26,4% σήμερα.

Ακολουθεί το Δημοκρατικό Κόμμα (Pd) με 19,35%, το κίνημα Πέντε Αστέρων (M5s) με 15%, η Λέγκα του Βορρά με 9%, το Forza Italia του Μπερλουσκόνι με 8,15%, το Δράση Ζωντανή Ιταλία με 7,7% και οι Πράσινοι με 3,6%.

Με βάση τα παραπάνω αποτελέσματα ο «κεντροδεξιός» συνασπισμός συγκεντρώνει το 44,48% και 232-252 έδρες στη Βουλή ενώ ο κεντροαριστερός στο 26,46% και 77-97 έδρες.

Το αποτέλεσμα αυτό καταγράφεται δύο εβδομάδες έπειτα από εκείνον στη Σουηδία, όπου συντηρητική συμμαχία που συμπεριλάμβανε τους Σουηδούς Δημοκράτες (SD), κόμμα που προέκυψε από το νεοναζιστικό κίνημα, σημείωσε εκλογική νίκη, έγινε η μεγαλύτερη παράταξη στη σκανδιναβική χώρα. Το SD και το FdI ανήκουν στην ίδια πολιτική οικογένεια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Πυξίδα» τα συμφέροντα του ιταλικού κεφαλαίου

Σε κάθε περίπτωση, πέρα από τις εθνικιστικές και αντιμεταναστευτικές κορώνες, στόχος του κόμματος Μελόνι και των άλλων κομμάτων του «κεντροδεξιού» συνασπισμού είναι η ισχυροποίηση των ιταλικών μονοπωλίων σε αυτές τις συνθήκες, μέσα στην ΕΕ, ανακτώντας το «χαμένο έδαφος» σε σχέση με τους ανταγωνιστές τους, εν μέσω αντιθέσεων μέσα στον ευρωατλαντικό άξονα, που οξύνονται από την ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία και τις προβλέψεις για νέα οικονομική κρίση.

Άλλωστε το πρόγραμμα που προσυπέγραψαν οι δύο παρατάξεις της άκρας δεξιάς, τα Αδέλφια της Ιταλίας υπό την Τζόρτζια Μελόνι και η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι, καθώς και η δεξιά παράταξη Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, δεν αμφισβητεί ούτε κατ’ ελάχιστον τις στρατηγικές επιλογές των ιταλικών μονοπωλίων:

Προβλέπει «τήρηση των δεσμεύσεων» που έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο του NATO, «υποστήριξη της Ουκρανίας», «προσήλωση» στη διαδικασία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, «βιώσιμη ενεργειακή μετάβαση», αλλά και αναθεώρηση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και του σχεδίου ανάκαμψης «βάσει των νέων συνθηκών, αναγκών και προτεραιοτήτων» των ιταλικών μονοπωλίων φυσικά... 

Πηγή:902.gr



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου