Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2022

Δήμος Σταρένιος: Ο θρυλικός κινηματογραφικός «κακός»

Παναγιώτης Μπαλάσης



Από τον ελληνικό κινηματογράφο πέρασαν αμέτρητοι ηθοποιοί, ξακουστοί αλλά και μικρότερου βεληνεκούς. Αρκετοί από αυτούς ταυτίστηκαν με κάποιον συγκεκριμένο ρόλο ή συγκεκριμένο στυλ ρόλων. Ένας από αυτούς ήταν και ο Δήμος Σταρένιος, ο οποίος ταυτίζεται πάντα με ρόλους «κακών» του ελληνικού σινεμά. Είτε ως δωσίλογος των Γερμανών, είτε τοκογλύφος, είτε εκβιαστής, ο Δήμος Σταρένιος στάθηκε πάντα στο ύψος των ρόλων του, ξεδιπλώνοντας το μεγάλο ταλέντο του τόσο στον κινηματογράφο όσο και στην τηλεόραση.

Τα πρώτα βήματα

Ο Δήμος (Δημήτρης) Σταρένιος γεννήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 1909, στο Κάιρο της Αιγύπτου. Οι γονείς του ήταν Έλληνες Αιγυπτιώτες, μέλη της ελληνικής παροικίας της Αιγύπτου. Κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου, το 1932, ο Δήμος Σταρένιος θέλησε να ταξιδέψει στην Ελλάδα και να σπουδάσει υποκριτική. Το ταλέντο του κρίθηκε εξαιρετικό και έγινε αμέσως δεκτός στη Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Η πρώτη του θεατρική εμφάνιση έγινε αμέσως κιόλας τον επόμενο χρόνο, στον θίασο της Αλίκης Θεοδωρίδου, στην κομεντί Ευτυχία του Μπέρνσταϊν. Ήταν μόλις 23 ετών.

Η ανοδική πορεία στο σανίδι και οι επαφές με «ιερά τέρατα»

Το μεγάλο ταλέντο του νεαρού Σταρένιου, αναγνωρίστηκε αμέσως από τα φτασμένα πρόσωπα του ελληνικού θεάτρου. Γρήγορα η καριέρα του πήρε ανοδική πορεία. Ήρθε σε επαφή και συνεργάστηκε με «ιερά τέρατα» του θεάτρου (και αργότερα του κινηματογράφου) όπως οι Μελίνα Μερκούρη, Τίτος Βανδής, Αλέκος Αλεξανδράκης, Λάμπρος Κωνσταντάρας, Βίλμα Κύρου, Αλίκη Βουγιουκλάκη, Δημήτρης Χορν και άλλοι. Αργότερα, ο Δήμος Σταρένιος παντρεύτηκε την επίσης ηθοποιό Νίνα Βαρβέρη με την οποία δεν απέκτησαν ποτέ παιδιά.

Ο πόλεμος και η αντιστασιακή δράση

Κατά τη διάρκεια του πολέμου και της Κατοχής, ο Δήμος Σταρένιος ανέπτυξε αντιστασιακή δράση. Αντιστάθηκε στους κατακτητές μέσα από τη δραστηριότητά του εντός του Εθνικού Απελεθερωτικού Μετώπου (ΕΑΜ). Παράλληλα όμως, συνέχιζε και την καλλιτεχνική του δράση. Το 1943, έκανε την πρώτη του εμφάνιση στον κινηματογράφο. Είχε έναν μικρό ρόλο στην ταινία Μάγια η Τσιγγάνα του Γιάννη Χριστοδούλου.

Πέρα από την ένταξη του στην εαμική αντίσταση, ο Δήμος Σταρένιος παρέμεινε πιστός στα αριστερά ιδεώδη μέχρι και το τέλος της ζωής του. Μετά την αποχώρηση των κατακτητών και στην αυγή του εμφυλίου πολέμου, προχώρησε στην ίδρυση του εαμικού θιάσου «Ενωμένοι Καλλιτέχνες». Στο πλευρό του βρίσκονταν οι επίσης αριστεροί ηθοποιοί Αιμίλιος Βεάκης, Λυκούργος Καλλέργης, Νάσος Κεδράκας, Θεόδωρος Μορίδης, Τίτος Βανδής, Αλέξης Δαμιανός και Αλέκα Παΐζη. Φυσικά και ο Δήμος Σταρένιος και οι υπόλοιποι υφίσταντο διώξεις από το μεταπολεμικό και αργότερα από το μετεμφυλιακό ελληνικό κράτος για τις πεποιθήσεις και τη δράση τους. Πολύ αργότερα, ο Σταρένιος, πιστός πάντα στις αριστερές του πεποιθήσεις, διαφώνησε με τον διαχωρισμό του ΚΚΕ με το ΚΚΕ εσωτερικού.

Δήμος Σταρένιος: Ο αιώνιος «κακός»

Ο Δήμος Σταρένιος έμεινε πάντα στη συνείδηση του κόσμου ως «κακός» από τους ρόλους που ερμήνευσε. Αν και αριστερός και αντιστασιακός, το πρόσωπό του ήταν πάντα ταυτόσημο με τον ρόλο του προδότη, του δοσίλογου συνεργάτη των ναζί κατακτητών. Θα είναι για πάντα αξέχαστος στη μνήμη του κοινού για την πασίγνωστη φράση του «Μας αγαπάνε οι Γερμανοί! Σα φίλοι ήρθανε!» στην πολεμική ταινία Η Χαραυγή της Νίκης, του 1971. Στην ταινία αυτή, ο Σταρένιος υποδύθηκε τον Φρατζέσκο Πετράκη, προδότη και συνεργάτη των Γερμανών κατακτητών στην Κρήτη.

Η πλήρης αναγνώριση από το κοινό ήρθε το 1975. Ο Σταρένιος έπαιξε για μια φορά ακόμα τον κακό χαρακτήρα υποδυόμενος τον τσιγκούνη τοκογλύφο γερο – Λαδά, στην τηλεοπτική σειρά του Βασίλη Γεωργιάδη Ο Χριστός ξανασταυρώνεται. Τον ίδιο ρόλο είχε ερμηνεύσει ξανά το 1956 στο θέατρο, στον θίασο του Μάνου Κατράκη αλλά και στην ομώνυμη ταινία του 1957, του Ζιλ Ντασέν. Φυσικά και η ταινία, και η σειρά και η θεατρική παράσταση βασίζονταν στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη.

Δημήτρης Σταρένιος: Πλούσιο έργο μα άδοξο τέλος

Ο Δήμος Σταρένιος την περίοδο 1935 – 1975 εμφανίστηκε σε 12 θεατρικές παραστάσεις εντός πασίγνωστων θιάσων. Την περίοδο 1943 – 1976 εμφανίστηκε σε 76 έργα της μεγάλης και της μικρής οθόνης. Οι πιο γνωστοί και χαρακτηριστικοί του ρόλοι είναι οι εξής:
  • Γρηγόρης Θεοφίλου/Γιούρι Πετρόβ, κατάσκοπος της Βουλγαρίας και προδότης της Ελλάδας, στην πολεμική ταινία Οι Γενναίοι του Βορρά, το 1970.
  • Ο θείος Απόστολος, ήρωας της μάχης του Σκρα, ανάπηρος πολέμου με ξύλινο πόδι, στην πολεμική ταινία Μια γυναίκα στην Αντίσταση, του 1970.
  • Ο κύριος Αδαμόπουλος, τοκογλύφος και διευθυντής πιστωτικής εταιρείας, στην κωμωδία Κρίμα το μπόι σου, του 1970.
  • Ο δοσίλογος Φρατζέσκος Πετράκης, στην πολεμική ταινία Η Χαραυγή της Νίκης, του 1971.
  • Ο τσιγκούνης τοκογλύφος γερο – Λαδάς, στην τηλεοπτική μεταφορά του έργου του Νίκου Καζαντζάκη Ο Χριστός ξανασταυρώνεται, του 1975.

Ο Δήμος Σταρένιος πέθανε στις 23 Οκτωβρίου 1983, λόγω βαριάς μορφής αγγειοπάθειας. Κηδεύτηκε στο Β’ Νεκροταφείο Αθηνών. Η σύζυγός του, Νίνα Βαρβέρη, πέθανε το 1988. Δεν είχαν αποκτήσει παιδιά. Ο Δήμος Σταρένιος άφησε πίσω του ένα πλούσιο έργο τόσο στο θέατρο όσο και στον κινηματογράφο. Με ηθοποιούς όπως ο Ανέστης Βλάχος, ο Αρτέμης Μάτσας και η Τασώ Καββαδία, έμεινε για πάντα αξέχαστος ως ο αγαπημένος «κακός» του ελληνικού κινηματογράφου…

Παρακάτω ακολουθεί η πασίγνωστη σκηνή με τον Δήμο Σταρένιο στο ρόλο του προδότη στην ταινία Η Χαραυγή της Νίκης.




Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτό το άρθρο:

Δήμος Σταρένιος – Βιογραφία. Ανακτήθηκε από sansimera.gr (τελευταία σύνδεση 16/10/2020)

Δήμος Σταρένιος. Ανακτήθηκε από el.wikipedia.org (τελευταία σύνδεση 16/10/2020) 

Πηγή:maxmag.gr



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου