Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2022

Γρήγορα Γρηγόρη, γιατί σε κυνηγούν...



Σανδάλια και όχι αθλητικά παπούτσια φορούσε ο ημεροδρόμος του Μιλτιάδη που έκανε πρώτος την απόσταση των 42 χιλιομέτρων. Επεσε νεκρός, μόλις ανακοίνωσε στους Αθηναίους τη νικη τους στον Μαραθώνα. Προς τιμήν του, ο μαραθώνιος εντάχθηκε στα ολυμπιακά αθλήματα το 1896. Σύσσωμο το Καλλιμάρμαρο στάδιο φώναζε «Ελλην, Έλλην» για τον φουστανελά νικητή από το Μαρούσι. Ο βασιλιάς Γεώργιος, που ήταν μεταξύ των θεατών, τον ρώτησε τι δωρο θα ήθελε κι εκείνος απάντησε : «ένα γαϊδουράκι για να κουβαλώ το νερό».

Στη μνήμη όμως και τη συνείδηση όλων έχει παραμείνει ο Γρηγόρης Λαμπράκης. Ο γιατρός και αγωνιστής με το λαμπρό αθλητικό παρελθόν ήταν ο μόνος τελικά που συμμετείχε στην πορεία ειρήνης από τον Μαραθώνα το 1963, αφού η αστυνομία την είχε απαγορεύσει. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα» την 21η Απριλίου του 1963 "η πρωτεύουσα βρισκόταν επί ποδός πολέμου, ενώ διά πρώτην φοράν τα περίφημα Τάγματα Ασφαλείας ενεφανίσθησαν επισήμως εις διαφόρους περιοχάς περί τον Μαραθώνα". Κοντά στο Πικέρμι θα μαζέψει λίγα αγριολούλουδα και θα τα τοποθετήσει στο μνημείο των απαγχονισθέντων από τους Γερμανούς. Οι χωροφύλακες θα τα τσαλαπατήσουν! Μισό χιλιόμετρο παρακάτω θα συλληφθούν όλοι όσοι ακολουθούν τον ειρηνοδρόμο βουλευτή, πλην του ιδίου και της Γ. Λιναρδάτου, και θα επιβιβασθούν με τη βία σε καμιόνια. Κοντά στο Χαρβάτι θα συλληφθεί και ο Λαμπράκης. Θα έχει μέχρι τέλους απλωμένο στο στήθος του το μαύρο πανό για τον πυρηνικό αφοπλισμό.
 
Ενα μήνα περίπου αργότερα δολοφονήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Το παρακράτος και οι Κοτζαμάνηδες ούτε από αθλητισμό καταλαβαίνουν ούτε από ανθρωπιστικά ιδεώδη.  

Υ/Γ Ο Μαραθώνιος της Αθήνας που θα διεξαχθεί αύριο, μέχρι πρόσφατα . έφερε το όνομά του. Τώρα πλέον λέγεται Μαραθώνιος ο αυθεντικός. Τι τον νοιάζει έναν 17χρονο τι έγινε το 1963 ; 

Μεταξύ των ελάχιστων που συμμετείχαν και συνελήφθησαν σε κεινη την ιστορική πορεία γαι την ειρήνη και τη δημοκρατία ήταν γνωστοί καλλιτέχνες όπως ο Μ. Θεοδωράκης, ο ζωγράφος Μίνως Αργυράκης, οι ηθοποιοί Μ. Κατράκης, Α. Αλεξανδράκης, Αλίκη Γεωργούλη, ο λογοτέχνης Στρατής Δούκας κ.ά. Το σκιτσο του Αργυρακη για τη σύλληψη του Μικη




Χρύσα Κακατσάκη

Πηγή:facebook



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου