Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2022

Συλλεκτικό: Ο Κλούβιος, η Σουβλίτσα, ο Μπόζο και η θεία Λένα

Βασίλης Νάτσιος


H πρώτη παιδική εκπομπή στην ελληνική τηλεόραση ήταν Ο μπαρμπά Μυτούσης στα μικρά του ανηψούδια. Ξεκίνησε το 1966, είχε διάρκεια ένα τέταρτο και αργότερα ο τίτλος έγινε Ο μπαρμπά Mυτούσης και η διάρκεια έγινε μισάωρο. Πρωταγωνιστές ήταν ο μπαρμπά Μυτούσης και τα ανήψια του, ο Κλούβιος κι η Σουβλίτσα, μαριονέτες από το Κουκλοθέατρο Αθηνών της Ελένης Θεοχάρη Πετράκη. 


Η εκπομπή άρχιζε με τον μπαρμπά Μυτούση που καλοσώριζε τον Κλούβιο και την Σουβλίτσα και στη συνέχεια ακολουθούσε μια ιστορία, στην οποία συνήθως η σκανδαλιάρα Σουβλίτσα έμπλεκε σε περιπέτειες τον χαζούλη αδερφό της, στο τέλος όμως ο μπαρμπά Μυτούσης έβαζε τα πράγματα στη θέση τους και συμβούλευε τους μικρούς τηλεθεατές να μην κάνουν τα ίδια. Τρεις γυναίκες ηθοποιοί δάνειζαν τις φωνές τους στο Κουκλοθέατρο Αθηνών, το οποίο δημιουργήθηκε το 1939 και είχε σημαντική προσφορά μαζί με τον Καραγκιόζη στα χρόνια της κατοχής. Με την είσοδό του στην τηλεόραση, αγαπήθηκε πολύ, ο Κλούβιος κι η Σουβλίτσα είχαν φανατικούς φίλους και κράτησαν συντροφιά στους τηλεθεατές για περισσότερο από δέκα χρόνια.


Ο Μπόζο ο κλόουν παίχτηκε στις ΗΠΑ 17 χρόνια. Στην Ελλάδα ήρθε το 1973 και κράτησε συντροφιά τρία χρόνια και κάτι στα παιδιά τότε. Ο ηθοποιός Μανόλης Δεστούνης για δύο ώρες έκανε το μακιγιάζ του κλόουν, που ήταν αρκετά εντυπωσιακό, αν και η μετάδοση ήταν ασπρόμαυρη. Ακόμα κι έτσι, οι έντονες εκφράσεις και οι κινήσεις του Μπόζο, προκαλούσαν θαυμασμό και κάποιες φορές και λίγο φόβο στα παιδικά προσωπάκια. Ήταν τόση μεγάλη η επιτυχία, που βγήκαν γαριδάκια Μπόζο, στιλό Μπόζο, ρούχα Μπόζο, παιχνίδια Μπόζο και γενικά η λέξη Μπόζο, έγινε συνώνυμο μιας γενιάς αθώας και τρυφερής.


Διαφήμιση για τα γαριδάκια Μπόζο που κάθε συσκευασία είχε κι ένα παιχνιδάκι μέσα…


Η θεία Λένα έμεινε θρυλική για γενιές ολόκληρες, πρώτα στο ραδιόφωνο και μετά στην τηλεόραση. Από το 1971, η κόρη της Λήδα Κροντηρά αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου τη νέα μορφή της εκπομπής με τίτλο Καλησπέρα παιδιά, στην ΥΕΝΕΔ. Τα παιδιά ήταν καλεσμένα στο στούντιο, συμμετείχαν σε δραστηριότητες και φυσικά, άκουγαν τις ιστορίες που έγραφε η ίδια η Λήδα Κροντηρά, η οποία ήταν συγγραφέας και παιδαγωγός. Η εκπομπή έθιγε, με τον τρόπο της, και θέματα κοινωνικά, όπως π.χ. τα παιδιά που εργάζονται.

Καληνύχτα, καληνύχτα, καληνύχτα και όνειρα γλυκά.

Επεράσαμε όμορφα, όμορφα, όμορφα, επεράσαμε όμορφα και τούτη τη βραδιά.

Καληνύχτα, καληνύχτα, καληνύχτα και όνειρα γλυκά…

Πηγή:cosmopoliti.com



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου