Οσο πλησιάζουν οι κάλπες, τόσο πλησιάζει - σύμφωνα με την κυβέρνηση - και μια νέα «αύξηση» στον κατώτατο μισθό, με βάση τον γνωστό μνημονιακό νόμο Βρούτση - Αχτσιόγλου, που πρώτη φορά εφαρμόστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ο νόμος αυτός βάζει στον «πάγο» τις συλλογικές διαπραγματεύσεις για τον κατώτατο μισθό και αναθέτει στην κυβέρνηση τον καθορισμό του, με κριτήριο κάθε φορά την ανταγωνιστικότητα και τις «αντοχές» των επιχειρηματικών ομίλων.
Μάλιστα, όπως δείχνουν οι διαρροές, στην «καλύτερη» περίπτωση ο κατώτατος μισθός θα επανέλθει στα 751 ευρώ, εκεί δηλαδή που ήταν πριν από 11 χρόνια! Δεν είναι όμως μόνο ο συγκεκριμένος νόμος, που με τη ...θαλπωρή των ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ «προστατεύει» την εργοδοσία από τις εργατικές διεκδικήσεις για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς.
\\
Είναι και το «πάγωμα» των τριετιών που παραμένει σε ισχύ από το 2012, υποτίθεται «προσωρινά», και όσες κυβερνήσεις πέρασαν από τότε δεν το αγγίζουν κατ' εντολή της εργοδοσίας. Αν «ξεπάγωναν» λοιπόν οι τριετίες, κάθε εργαζόμενος θα δικαιούταν αυτομάτως αύξηση 10% στον μισθό του για κάθε τρία χρόνια προϋπηρεσίας.
Σε αυτή την περίπτωση, ένας εργαζόμενος που προσλήφθηκε π.χ. το 2013 και αμείβεται με τον «κατώτατο μισθό», σήμερα, με τις τρεις τριετίες που συμπληρώνει, θα έπρεπε να πάρει μια αύξηση 30% (δηλαδή 213 ευρώ), ώστε ο μισθός του από τα 713 να ανέλθει στα 926 ευρώ τον μήνα.
Ομως, τόσο η κυβέρνηση όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ αφήνουν ανενόχλητο τον ...ελέφαντα στο δωμάτιο και επιδίδονται στη γνωστή «ψιχουλομαχία», ενώ εφαρμόζουν όλο το αντεργατικό νομικό πλαίσιο για τον καθορισμό των μισθών, ώστε αυτοί να κρατούνται στον «πάτο» και η εργοδοσία να τρίβει τα χέρια της.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου