-Κάποιος πρέπει να τις δημιουργεί αυτές τις αφόρητες συνθήκες.
-Την απόφαση να κλείσουν οι θάλαμοι την πήραν οι διευθυντές.
-Ναι, αλλά με ποιο σκεπτικό;
Αναστέναξε.
-Αυτοί οι άνθρωποι δεν αισθάνονται να τους αφορά προσωπικά το νοσοκομείο. Τους έφεραν απ’ έξω, με βραχυχρόνιες συμβάσεις για να ισοσκελίσουν τα λογιστικά βιβλία. Αν ισοσκελίσουν τα βιβλία ως το τέλος του οικονομικού έτους, τότε θα πάρουν μπόνους. Τόσο απλό είναι.
-Και ποιος είχε αυτή τη φαεινή ιδέα;
-Ποιος ξέρει; Κάποιος υπουργός, κάποιος δημόσιος υπάλληλος, κάποιος πανεπιστημιακός γκουρού που συμμετέχει σε κάποια κυβερνητική επιτροπή.
Ένα όνομα μου ήρθε αμέσως στο νου: Χένρι.
-Αυτός είναι ο μοναδικός παράγοντας; Ο οικονομικός; ρώτησα.
-Σχεδόν πάντα. Στην ημερήσια διάταξη είναι επίσης η δημιουργία εσόδων. Δεν βλέπω για ποιο λόγο οι μονάδες παροχής υγείας να μη χρεώνουν τους επισκέπτες με τέλη στάθμευσης, για παράδειγμα. Επίσης πρέπει να παρακινηθούν να μισθώνουν τα κτήριά τους σε καταστήματα λιανικής. Είναι ανόητο να παραμένουν κενές όλες αυτές οι κλειστές πτέρυγες, όταν μπορούν να μετατραπούν σε μαγαζιά που θα πουλάνε λουλούδια, φρούτα ή ό,τι άλλο αγοράζουν συνήθως όσοι επισκέπτονται κάποιον άρρωστο. Χάμπουργκερ, ας πούμε ή μικρομπιχλιμπίδια και σουβενίρ.
Απόσπασμα από το εξαιρετικό μυθιστόρημα του Jonathan Coe «Τι ωραίο πλιάτσικο». Εκτυλίσσεται στη θατσερική Αγγλία, όταν άρχισε να ξηλώνεται το σύστημα υγείας και κάθε έννοια του κοινωνικού κράτους.
*Η φωτό από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών του Λονδίνου, όταν καμάρωναν ακόμα για τα περασμένα μεγαλεία. .
Επιμέλεια: Χρύσα Κακατσάκη
ΥΓ:Ενας από τους λόγους που αγαπώ τη λογοτεχνία είναι γιατί πολλές φορές αποδεικνύεται προφητική. Το συγκεκριμένο βιβλίο το θυμήθηκα σαν φλασιά με αφορμή την έλλειψη φαρμάκων και την κατάσταση στα νοσοκομεία. Περιγράφει με φλεγματικό χιούμορ, στα όρια του κυνισμού, πώς ο νεοφιλελευθερισμός σάρωσε έκτοτε κι άλλες χώρες με μοναδικές αξίες την απληστία, τον αμοραλισμό και το κέρδος. Πρωταγωνιστές οι γόνοι μιας αριστοκρατικής οικογένειας που έχουν πιάσει όλα τα πόστα . Ένας τραπεζίτης, άλλος έμπορος όπλων, ο άλλος βουλευτής κλπ. Διαβάστε το και θα βρείτε πολλές αντιστοιχίες με την σημερινή Ελλάδα. Έχει την πλοκή θρίλερ και είναι απολαυστικό
Χρύσα Κακατσάκη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου