Μετά την επίθεση στον Γ. Βαρουφάκη, την οποία το ΚΚΕ καταδίκασε από την πρώτη στιγμή ως απαράδεκτη και προβοκατόρικη, το ΜέΡΑ25 διακίνησε μια άθλια ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία έπρεπε «να προβληματιστούν από το σημερινό επεισόδιο αυτοί που διακινούν επί σκοπώ το ψευδές και συκοφαντικό αφήγημα που χρησιμοποίησαν οι σημερινοί φασίστες τραμπούκοι», εννοώντας την κατηγορία που φέρεται να του απηύθυνε ένας από αυτούς ότι «ψήφισε μνημόνιο».
Ξεπερνάμε το γεγονός ότι με αυτόν τον τρόπο αποδίδουν πολιτικά κίνητρα στους προβοκάτορες, στους «μπράβους της νύχτας», όπως τους χαρακτήρισε ο ίδιος ο Βαρουφάκης. Ισως να μην καταλαβαίνουν καν τι επικίνδυνους δρόμους ανοίγει αυτό...
Στη συνέντευξή του στο «Βήμα» το Σαββατοκύριακο που πέρασε, όταν ρωτήθηκε ποιους εννοούσε, ο Γ. Βαρουφάκης έφτασε στο υπέρτατο σημείο αθλιότητας να αναφερθεί στον «Ριζοσπάστη» και κατά συνέπεια στο ΚΚΕ (το οποίο, κατά τ' άλλα, του επιτίθεται συνεχώς και αυτό τον θλίβει πολύ, όπως συνηθίζει να λέει, αλλά «γυρίζει και το άλλο μάγουλο»...).
Παραθέτουμε αυτούσια ολόκληρη την απάντησή του, για να μην αρχίσει πάλι να λέει ότι τον διαστρεβλώνουμε:
«Την 10η Ιουλίου 2015, τέσσερις μέρες μετά την παραίτησή μου από το Υπουργείο Οικονομικών, η Βουλή κλήθηκε να εξουσιοδοτήσει τον αντικαταστάτη μου, τον κ. Τσακαλώτο, να μεταβεί στις Βρυξέλλες ώστε να διαπραγματευτεί συμφωνία στο Eurogroup. Επειδή εκείνη την ημέρα για λόγους οικογενειακούς απουσίαζα, με επιστολή μου στην Πρόεδρο της Βουλής πράγματι δήλωσα πως, αν βρισκόμουν στη Βουλή, θα εξουσιοδοτούσα τον νέο Υπουργό Οικονομικών "να διαπραγματευτεί στο πλαίσιο του Eurogroup ιδίως όσον αφορά την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους". Δυστυχώς, άγνωστοι πλαστογράφησαν την επιστολή μου ώστε να φαίνεται ότι εξουσιοδοτούσα τον κ. Τσακαλώτο να υπογράψει σύμβαση με τον ESM, δηλαδή με την τρόικα, χωρίς καν αναφορά στην αναδιάρθρωση χρέους. Την πλαστογραφημένη αυτή επιστολή την πρωτοείδα σε δημοσίευμα του "Ριζοσπάστη" τον Ιούνιο του 2019 το οποίο αμέσως κατήγγειλε το ΜέΡΑ25. Καθώς όμως κανένα ψέμα δεν εκπίπτει ποτέ από το Διαδίκτυο, συνέχισε η αναπαραγωγή της πλαστογραφίας στο πλαίσιο της γελοίας προσπάθειας κάποιων να με παρουσιάζουν ως συνυπογράφοντα το 3ο Μνημόνιο».
Ακούστε, κύριε Βαρουφάκη...
Οταν αποφασίζετε να αναφερθείτε στον «Ριζοσπάστη» και στο ΚΚΕ και μάλιστα για να του απευθύνετε τέτοιες κατηγορίες, τις οποίες συνδέετε και με την επίθεση σε βάρος σας, θα είστε πιο προσεκτικός. Εδώ δεν είναι παιδική χαρά.
Ξεκαθαρίζουμε, λοιπόν, τα εξής:
- Στις 10 Ιούλη του 2015 οι βουλευτές δεν κλήθηκαν να εξουσιοδοτήσουν τον Ε. Τσακαλώτο για ό,τι επιθυμούσε ο καθένας. Κλήθηκαν να υπερψηφίσουν, να καταψηφίσουν ή να ψηφίσουν «παρών» σε μια εξουσιοδότηση που κατατέθηκε με τη μορφή ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ με ένα άρθρο (τι ειρωνεία...) και το οποίο είχε συγκεκριμένο όνομα. Ποιο ήταν αυτό; Ηταν «Για τη διαπραγμάτευση και σύναψη δανειακής σύμβασης με τον ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας (ESM)».
- Αυτή η διαπραγμάτευση δεν ήταν τότε σε κάποιο αρχικό στάδιο για να πει κανείς ότι τη στήριξε με την ελπίδα να φέρει κάποιο άλλο αποτέλεσμα από αυτό που τελικά έφερε. Ηταν «στην τελική της φάση», όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση του εν λόγω νομοσχεδίου. Στο ίδιο νομοσχέδιο υπάρχει συνημμένη η επιστολή - αίτημα προς τον ESM για νέα δανειακή σύμβαση, με ημερομηνία 8 Ιούλη 2015, με την οποία η κυβέρνηση δεσμευόταν για τα συγκεκριμένα μέτρα που θα νομοθετούσε στη συνέχεια. Εκεί αναφέρονται ονομαστικά η αύξηση του ΦΠΑ, η κατάργηση του ΕΚΑΣ, οι ιδιωτικοποιήσεις (ανάμεσα στις οποίες και αυτή της ΤΡΑΙΝΟΣΕ...) και όλα τα υπόλοιπα γνωστά βάρβαρα μέτρα του 3ου μνημονίου.
- Για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, ο Γ. Βαρουφάκης, που εκείνη τη μέρα απουσίαζε από τη Βουλή, δήλωσε με επιστολή του ότι αν ήταν παρών θα ψήφιζε «ΝΑΙ». Δηλαδή, αν ήταν παρών, η ψήφος του θα αθροιζόταν με αυτές του Τσίπρα, του Μητσοτάκη, του Βενιζέλου, του Καμμένου και του Σταύρου Θεοδωράκη. Ολοι αυτοί ψήφισαν «ΝΑΙ» εκείνη τη μέρα, δηλαδή έδωσαν τη συγκατάθεσή τους, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, για τη σύναψη του 3ου μνημονίου και για συγκεκριμένα αντιλαϊκά μέτρα.
Στη συνέχεια ο Γ. Βαρουφάκης καταψήφισε το 1ο και υπερψήφισε το 2ο από τα «πακέτα» με τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα για τη σύναψη της δανειακής σύμβασης/μνημόνιο, εκδίδοντας, μάλιστα, και ανακοίνωση με την οποία εξηγούσε τους λόγους. Αυτό περιείχε τις απαράδεκτες τροποποιήσεις υπέρ των τραπεζών στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και την ενσωμάτωση της Οδηγίας 2014/59 της ΕΕ σχετικά με την «εξυγίανση» των τραπεζών. Καταψήφισε την ίδια τη δανειακή σύμβαση/μνημόνιο όταν ήρθε στη Βουλή στις 14 Αυγούστου, ενώ δεν ήταν βουλευτής το επόμενο διάστημα, όταν ψηφίζονταν οι εφαρμοστικοί νόμοι του 3ου μνημονίου. Νωρίτερα, τον Φλεβάρη του 2015, είχε υπογράψει ως υπουργός Οικονομικών την επέκταση του 2ου μνημονίου.
Με βάση αυτά, που είναι καταγεγραμμένα γεγονότα και όχι αντικείμενο φιλολογικής συζήτησης για το αν έγιναν ή δεν έγιναν, έχει και ο ίδιος το μερίδιο που του αναλογεί για όσα τράβηξε και συνεχίζει να τραβάει ο λαός μας με τα μνημόνια. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο.Η επιστολή που δημοσίευσε ο «Ριζοσπάστης» το 2019 και δημοσιεύουμε ξανά σήμερα, με την οποία ο Γ. Βαρουφάκης δήλωσε την πρόθεσή του να ψηφίσει «ΝΑΙ» στο νομοσχέδιο που ψηφιζόταν στις 10 Ιούλη 2015 και στην οποία αναφέρεται (όπως γίνεται πάντα σε αυτήν την περίπτωση) αναλυτικά ο τίτλος του νομοσχεδίου, είναι κατατεθειμένη στα επίσημα πρακτικά της Βουλής. Οποιος ενδιαφέρεται να τη βρει μπορεί να επισκεφθεί την επίσημη ιστοσελίδα της Βουλής εδώ, να ανοίξει το PDF που εμφανίζεται εκεί και να πάει στη σελίδα 29.
Αν η επιστολή που εμφανίζεται εκεί είναι πλαστή, όπως ισχυρίζεται ο Γ. Βαρουφάκης, ας κατηγορήσει για πλαστογραφία το κόμμα στου οποίου την Κοινοβουλευτική Ομάδα ανήκε τότε, δηλαδή τον ΣΥΡΙΖΑ, ή το προεδρείο της Βουλής. Πάντως, όχι το ΚΚΕ και τον «Ριζοσπάστη». Αλλά και στο σημείο 3:35:46 του επίσημου οπτικοακουστικού υλικού της συγκεκριμένης συνεδρίασης, που μπορεί κανείς να βρει εδώ, ακούγεται ο πρόεδρος της Βουλής, Α. Μητρόπουλος, να ανακοινώνει στο Σώμα τη λήψη της επιστολής του Γ. Βαρουφάκη.
Σε κάθε περίπτωση, όπως και ο ίδιος παραδέχεται, εκείνη τη μέρα ψήφισε «ΝΑΙ» με επιστολική ψήφο σε κάποιο νομοσχέδιο. Και εκείνη τη μέρα ψηφιζόταν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, με τον συγκεκριμένο τίτλο και το συγκεκριμένο περιεχόμενο και όχι οτιδήποτε άλλο μπορεί εκείνος να φαντάζεται.
Αυτά τα ολίγα και ελπίζουμε να μη χρειαστεί να επανέλθουμε, γιατί έχουμε και πιο σοβαρά ζητήματα να ασχοληθούμε αυτήν την περίοδο...
Κ. (το άρθρο αναδημοσιεύεται από τον «Ριζοσπάστη»)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου