Ελλάδα
Οι πρέσβεις μίλησαν. Και είναι αποκαλυπτικοί. Οχι τόσο για το παρελθόν, όσο για το παρόν και το μέλλον. Αναφερόμαστε στις μαρτυρίες Αμερικανών πρέσβεων που πέρασαν από την Αθήνα τα τελευταία 80 χρόνια και καταγράφονται στο βιβλίο ενός διπλωμάτη των ΗΠΑ (αποσπάσματα δημοσιεύτηκαν στα ΝΕΑ).
Οι πρέσβεις μίλησαν. Και είναι αποκαλυπτικοί. Οχι τόσο για το παρελθόν, όσο για το παρόν και το μέλλον. Αναφερόμαστε στις μαρτυρίες Αμερικανών πρέσβεων που πέρασαν από την Αθήνα τα τελευταία 80 χρόνια και καταγράφονται στο βιβλίο ενός διπλωμάτη των ΗΠΑ (αποσπάσματα δημοσιεύτηκαν στα ΝΕΑ).
* * *
Ο Τζ. Πάιατ, που θήτευσε σε όλη σχεδόν τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, «στάζει μέλι» για εκείνη την περίοδο (πριν ήταν πρέσβης των ΗΠΑ στο Κίεβο). Η αποστολή του - όπως την περιγράφει - ήταν να πάει ένα βήμα πιο πέρα την ελληνοαμερικανική στρατιωτική συνεργασία και να «επιστρέψουν» οι ΗΠΑ στον ανταγωνισμό με τη Ρωσία και την Κίνα στην περιοχή της Β. Ελλάδας.
Οπως γράφει, «ήταν όλα ενταγμένα σε ένα σχέδιο αναβίωσης της ιδέας της αμερικανικής παρουσίας. Να μη ζητάμε πια συγγνώμη για τη Σούδα, όπως είχαμε συνηθίσει, αλλά να ενισχύουμε τις στρατιωτικές συνεργασίες μας. Είμαι πολύ περήφανος τόσο για το πώς δουλέψαμε πολλές ελληνικές κυβερνήσεις πάνω σε αυτό, όσο και για το πώς αναβαθμίσαμε τη διευρυμένη συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας, ώστε να συμπεριλάβει διευρυμένες ασκήσεις, κυλιόμενες μεταθέσεις στο Στεφανοβίκειο και επιχειρήσεις που κάνουμε στη Λάρισα».
Ο πρέσβης ανακαλεί στη μνήμη την επίσκεψή του στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης το 2016. Επιστρέφοντας στην Αθήνα «είπα στον Εβαν Καλπαδάκη, στο γραφείο πρωθυπουργού: Θέλω να προσκληθούν οι ΗΠΑ ως τιμώμενη χώρα το 2018. Πήγα στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο και είπα, τι αηδίες είναι αυτές, είναι δυνατόν η Κίνα και η Ρωσία να τη βγαίνουν στις ΗΠΑ στη Βόρεια Ελλάδα; Θέλω τη βοήθειά σας, θέλω να έρθουν οι καλύτερες εταιρείες μας στην έκθεση του 2018».
Με αυτή λοιπόν την αφετηρία και σε αγαστή συνεργασία με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ξεκίνησε η στρατιωτική και επιχειρηματική ...«ανάκαμψη» των ΗΠΑ στη Β. Ελλάδα, που «σφραγίστηκε» με το ΝΑΤΟικό λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, τη μετατροπή της Θεσσαλονίκης σε στρατιωτικό κόμβο και βέβαια με τις ενεργειακές υποδομές αμερικανικών συμφερόντων που γίνονται στην περιοχή, βάζοντας τον λαό στο επίκεντρο τεράστιων ανταγωνισμών και κινδύνων.
* * *
Το δεύτερο μεγάλο επεισόδιο της θητείας Πάιατ στην Ελλάδα έχει τον τίτλο «Συμφωνία των Πρεσπών». Εδώ ο πρέσβης αποθεώνει τον ΣΥΡΙΖΑ και ειδικά τον τότε πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα. Γράφει: «Νομίζω, ξανακοιτώντας την, πως η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν επαναστατική πράξη στην ελληνική εξωτερική πολιτική (...) Αυτό απέδειξαν οι Πρέσπες και η προθυμία του πρωθυπουργού να αναλάβει το πολιτικό κόστος για τη συμφωνία. Ο Τσίπρας προς μεγάλη του τιμή αναγνώρισε πως ήταν θέμα ιστορικής κληρονομιάς και πως έβαζε την Ελλάδα στο σωστό δρόμο μακροπρόθεσμα. Δεν είχε απήχηση αυτή η συμφωνία στη Νέα Δημοκρατία και είχα κάποιες πολύ έντονες συζητήσεις με ανθρώπους που κατέχουν μεγάλη εξουσία σήμερα, αλλά ξέρω πως σχεδόν όλοι αυτοί οι άνθρωποι είναι και αρκετά ικανοποιημένοι που το έλυσαν άλλοι το θέμα για αυτούς».
Κοντολογίς, επιβεβαιώνεται ότι οι Πρέσπες είναι μια αμερικανοΝΑΤΟικής κοπής συμφωνία, την οποία «έτρεξε» ο ΣΥΡΙΖΑ, ως «αιχμή» της στρατηγικής τους στα Βαλκάνια, στον ανταγωνισμό με Κίνα και Ρωσία. Παρά τις αντιδράσεις, η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ υλοποιεί τη συμφωνία, ως «δομικό στοιχείο» αυτής της ευρωατλαντικής στρατηγικής, όπου δεν χωράνε βέβαια δεύτερες γνώμες ή σκέψεις.
Γι' αυτό άλλωστε ο Πάιατ σπεύδει να διαβεβαιώσει ότι οι ΗΠΑ (και με Τραμπ, και με Μπάιντεν) διατηρούν από την πρώτη ώρα τις καλύτερες σχέσεις και με τη σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ. Προς επιβεβαίωση, περιγράφει την πρώτη τηλεφωνική συνομιλία που είχαν Τραμπ - Μητσοτάκης, μετά την εκλογή του δεύτερου: «Εγιναν κάποιες παρασκηνιακές συνομιλίες με την ομάδα του πρωθυπουργού, για το ποια θα ήταν η ατζέντα, αφού μόλις είχαν συζητηθεί όλα τα θέματα με τον Πενς. Η συμβουλή μου ήταν, μην ανησυχείτε, ο Πρόεδρος Τραμπ θα πει έτσι κι αλλιώς ό,τι θέλει και δεν έχετε καλύτερο αγγελιοφόρο από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, οπότε δώστου το τηλέφωνο και τα υπόλοιπα θα έρθουν μόνα τους».
* * *
Από τις διηγήσεις δύο άλλων πρέσβεων (Τσ. Ρις και Τ. Μίλερ), ξεχωρίζει η «αποτυχία του σχεδίου Ανάν στην Κύπρο», που χαρακτηρίζεται «πλήγμα» στην πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων και κυρίως οι αναφορές στην κρίση των Ιμίων. Γράφει ο Μίλερ: «Ο Σημίτης έκανε το σωστό. Μας ευχαρίστησε και επικρίθηκε σφόδρα στην Ελλάδα για αυτό. Μόλις είχε αναλάβει καθήκοντα και είπε απλώς "ευχαριστούμε για τη βοήθειά σας". Και φυσικά, ο φίλος μου ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ δεν παρέλειψε να πει κάτι του τύπου "άλλο ένα παράδειγμα που ενώ η Ευρώπη κοιμόταν οι ΗΠΑ έκαναν επιθετική διπλωματία και έλυσαν το πρόβλημα". Οι Ευρωπαίοι έγιναν έξω φρενών αλλά ο Χόλμπρουκ έλεγε τέτοια για χρόνια».
Ολα τα έχει λοιπόν ο «μπαχτσές» του αμερικανοΝΑΤΟικού σχεδιασμού και της ελληνικής εμπλοκής σ' αυτόν, με πρωταγωνιστικούς ρόλους απ' όλες διαχρονικά τις κυβερνήσεις, στο φόντο του ανταγωνισμού των ΗΠΑ με Κίνα και Ρωσία, αλλά και με την ΕΕ. Οσο για το πώς ...ατενίζουν οι Αμερικανοί το μέλλον των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, ο σημερινός πρέσβης, Τζ. Τσούνις, ήταν αφοπλιστικός από το πρόσφατο Φόρουμ των Δελφών: «Η αμερικανική κυβέρνηση διατηρεί εκπληκτική συνεργασία με την ελληνική. Αυτό δεν θα αλλάξει, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα των επικείμενων εκλογών».
Οι πρέσβεις (πρώην και νυν) μίλησαν.
Πηγή:https://www.rizospastis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου