Παρασκευή 2 Ιουνίου 2023

ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ... Τι ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ στον νόμο Χατζηδάκη

Ελλάδα


Στις 16 Ιούνη 2021 στην Ολομέλεια της Βουλής ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε τα 56 από τα 128 άρθρα του νόμου Χατζηδάκη και το ΠΑΣΟΚ τα 74. Ψήφισαν μαζί με την κυβέρνηση τα μισά άρθρα του νομοσχεδίου που βρήκαν «θετικά». Ας δούμε ενδεικτικά ορισμένα από τα πιο καραμπινάτα αντεργατικά άρθρα που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Την ψηφιακή κάρτας εργασίας
, που εντάσσεται στις «βέλτιστες πρακτικές της ΕΕ», όπως αναφερόταν στην εισηγητική έκθεση του νόμου. Η κάρτα διευρύνει τις δυνατότητες της εργοδοσίας στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και στη διάκρισή του σε «ενεργό» και «ανενεργό», όπως διακαώς ζητάνε τα μονοπώλια. Εναν χρόνο μετά την εφαρμογή της, αποδεικνύεται περίτρανα ότι κανένα όφελος δεν είδαν οι εργαζόμενοι, με δεδομένο μάλιστα ότι η εργοδοσία έχει τη δυνατότητα να τροποποιεί τα ωράρια κατά τα συμφέροντά της. Καθόλου τυχαία, η χρηματοδότηση αυτού του σχεδιασμού γίνεται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Το άρθρο για τα «είδη των συνδικαλιστικών οργανώσεων», όπου προβλέπεται το φακέλωμά τους από το κράτος, με κατάθεση της ιδρυτικής τους πράξης, όχι στο δικαστήριο, όπως ίσχυε, αλλά στο «Γενικό Μητρώο», δηλαδή απευθείας στην κυβέρνηση. Με το ίδιο άρθρο διευκολύνεται η ίδρυση Ενώσεων Προσώπων, χειραγωγούμενων δηλαδή και ελεγχόμενων από την εργοδοσία «συνδικαλιστικών» μηχανισμών, στο όνομα του κοινωνικοεταιρισμού.

Τη ρύθμιση για το χρονικό όριο εξάντλησης ετήσιας άδειας αναψυχής, με το οποίο «διαστέλλεται» ο χρόνος που η εργοδοσία υποχρεούται να δώσει το υπόλοιπο άδειας σε εργαζόμενο. Δηλαδή δεν θα είναι υποχρεωμένος ο εργοδότης να δίνει το υπόλοιπο αδείας εντός του ημερολογιακού έτους (με ρήτρα διπλάσιο ημερομίσθιο όταν δεν το έκανε), όπως ίσχυε μέχρι σήμερα.

Τα άρθρα διεθνών συμβάσεων που η κυβέρνηση της ΝΔ αξιοποίησε για να ξεπλύνει το τερατούργημά της, αφού αναπαράγουν διακηρύξεις και ευχολόγια που ακυρώνονται στην πράξη από το σύνολο του αντεργατικού πλαισίου. Προβλέπονται για παράδειγμα οι «άδειες πατρότητας ή φροντιστή» σε ένα νομοσχέδιο με το οποίο επιβάλλονται η 10ωρη δουλειά και η δουλειά τις Κυριακές!

Τέλος, ανάμεσα σε πολλά άλλα, ψήφισε «παρών» στην τροπολογία που η κυβέρνηση είχε φέρει την τελευταία στιγμή για την εξομοίωση της αποζημίωσης απόλυσης των εργατοτεχνιτών με αυτή των υπαλλήλων, όχι από την ψήφιση του νόμου και μετά, αλλά από 1/1/2022. Με τη ρύθμιση αυτή, η κυβέρνηση έδωσε χρόνο στους εργοδότες, μέχρι το τέλος του 2021, να απαλλαγούν από τους εργατοτεχνίτες - ειδικά αυτούς που έχουν πολλά χρόνια εργασίας στον ίδιο εργοδότη - καταβάλλοντας την αποζημίωση ψίχουλα που προέβλεπε το μέχρι τότε ισχύον καθεστώς 

Πηγή:rizospastis.gr



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου