Ελλάδα
Με τον λαό να μετράει ακόμα τις πληγές του σε μια σειρά περιοχές της χώρας, με ένα κρεσέντο κυνισμού η κυβέρνηση έφερε χτες στη Βουλή το αντεργατικό νομοσχέδιο - έκτρωμα, για το οποίο από σήμερα ξεκινάει η συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές.
Το νομοσχέδιο είναι μάλιστα ακόμα χειρότερο σε σχέση με αυτό που είχε δοθεί στη «διαβούλευση», προβλέποντας ακόμα χειρότερες αντεργατικές διατάξεις.
Στη Βουλή από χτες το νομοσχέδιο - έκτρωμα. Συναγερμός από το ΠΑΜΕ στα συνδικάτα για απεργιακό ξεσηκωμό
Με τον λαό να μετράει ακόμα τις πληγές του σε μια σειρά περιοχές της χώρας, με ένα κρεσέντο κυνισμού η κυβέρνηση έφερε χτες στη Βουλή το αντεργατικό νομοσχέδιο - έκτρωμα, για το οποίο από σήμερα ξεκινάει η συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές.
Το νομοσχέδιο είναι μάλιστα ακόμα χειρότερο σε σχέση με αυτό που είχε δοθεί στη «διαβούλευση», προβλέποντας ακόμα χειρότερες αντεργατικές διατάξεις.
Ενταφιάζεται η κυριακάτικη αργία
Μεταξύ των άθλιων προβλέψεών του ξεχωρίζει η νέα επίθεση στην κυριακάτικη αργία. Πιο συγκεκριμένα, στο άρθρο 27, που στην αρχική του μορφή προέβλεπε την απασχόληση κατά την κυριακάτικη αργία ή τις υπόλοιπες αργίες για τους εκπαιδευτικούς κέντρων πιλότων των πληρωμάτων και τεχνικών αεροσκαφών, τώρα προστίθενται και οι εργαζόμενοι στη Βιομηχανία Τροφίμων, καθώς και οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις εμφιάλωσης φυσικού μεταλλικού νερού, παραγωγής αναψυκτικών και παραγωγής προϊόντων εμφιάλωσής τους! Με την προσθήκη αυτή επιχειρείται ένα ισχυρό χτύπημα στην κυριακάτικη αργία και μάλιστα στην καρδιά των κλάδων της μεταποίησης, που αφορά δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους. Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με την «Εργάνη» (Ειδικό Τεύχος 2022) η βιομηχανία τροφίμων έχει τον μεγαλύτερο αριθμό εργαζομένων, ξεπερνώντας τους 100.000 μισθωτούς σε 8.226 επιχειρήσεις. Με μια κουβέντα η κυβέρνηση επιχειρεί να ενταφιάσει την Κυριακή αργία και στον χώρο της βιομηχανίας, στοχεύοντας τον βασικό κλάδο που έχει η χώρα μας.
Η παραπάνω διάταξη, σε συνάρτηση με τα άρθρα 25 και 26 που προβλέπουν την έκτη ημέρα εργασίας, αντί του πενθήμερου για τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις συνεχούς λειτουργίας με το σύστημα εναλλασσόμενων βαρδιών, καθώς και στις επιχειρήσεις που δεν είναι εκ της φύσης τους συνεχούς λειτουργίας αλλά λειτουργούν 24 ώρες από Δευτέρα έως Σάββατο, διαμορφώνουν μια νέα δυσμενή κατάσταση για εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτούς και ανατρέπουν εμβληματικές κατακτήσεις της εργατικής τάξης του προηγούμενου αιώνα, την πενθήμερη εργασία μαζί και την κυριακάτικη αργία.
Δουλειά 13 ώρες τη μέρα, όπως και όπου θέλει η εργοδοσία
Υπενθυμίζεται ότι με το τερατούργημα δίνεται η δυνατότητα για «παράλληλη απασχόληση» σε περισσότερους από έναν εργοδότες (άρθρο 9), με εργασία που φτάνει και τις 13 ώρες τη μέρα, και με μόνη προϋπόθεση ένα ελάχιστο διάστημα ανάπαυσης 11 ωρών ανάμεσα στις διαδοχικές δουλειές.
Εισάγει μορφές απασχόλησης με «μη προβλέψιμο» πρόγραμμα οργάνωσης του χρόνου εργασίας (τις λεγόμενες συμβάσεις μηδενικών ή ελάχιστων ωρών), με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να μη γνωρίζουν πότε και πόσες ώρες θα κληθούν να δουλέψουν, ούτε και τι μισθό θα λάβουν στο τέλος του μήνα. Μάλιστα, σε μια άθλια προσπάθεια εξωραϊσμού της συγκεκριμένης διάταξης, η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ διακινεί το ψέμα ότι μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εργασίας τελικά δεν μπήκε στο νομοσχέδιο. Η αλήθεια είναι ότι οι λεγόμενες «ελάχιστες ώρες» προσδιορίζονται ως το 1/4 του «συνολικού συμφωνημένου αριθμού ωρών», που προφανώς στην πράξη προσεγγίζει το ...μηδέν.
Νέα απελευθέρωση απολύσεων και ποινικοποίηση της απεργίας
Θεσμοθετεί επίσης τη λεγόμενη «δοκιμαστική περίοδο» διάρκειας έξι μηνών (άρθρο 4) και παράλληλα διατηρεί την αντεργατική πρόβλεψη, σύμφωνα με την οποία οι εργαζόμενοι μπορούν να απολύονται «χωρίς προειδοποίηση και χωρίς αποζημίωση» μέχρι τη συμπλήρωση 12 μηνών από την υπογραφή της σύμβασης εργασίας (άρθρο 19).
Ολα τα παραπάνω συμπληρώνονται από μια ακόμα απεργοκτόνα νομοθετική διάταξη: Το άρθρο 31 προβλέπει ποινές φυλάκισης «τουλάχιστον έξι μηνών» και χρηματικές ποινές για όποιον «παρεμποδίζει με οποιονδήποτε τρόπο την ελεύθερη και ακώλυτη προσέλευση ή αποχώρηση από τον χώρο εργασίας» ή «συμμετέχει σε κατάληψη χώρων εργασίας ή εισόδων τους κατά τη διάρκεια απεργίας ή ανεξαρτήτως αυτής». Μάλιστα, προβλέπει πως η «επανειλημμένη τέλεση» συνιστά «επιβαρυντική περίσταση».
Συναγερμός στα συνδικάτα από το ΠΑΜΕ
Μπροστά στον νέο αυτόν εφιάλτη για την εργατική τάξη, συναγερμό σημαίνει το ΠΑΜΕ σε όλα τα συνδικάτα, προκειμένου να δοθεί απεργιακή απάντηση στο αντεργατικό νομοσχέδιο.
«Να σημάνει απεργιακός ξεσηκωμός απέναντι στο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο», είναι το κάλεσμα που απευθύνει το ΠΑΜΕ στις συνδικαλιστικές οργανώσεις και σε όλους τους εργαζόμενους. «Πρόκειται για κτηνωδία! Ενώ ο λαός μας στη Θεσσαλία μετρά ακόμα νεκρούς και αγνοούμενους θαμμένους στη λάσπη, ενώ η περιοχή είναι μια υγειονομική βόμβα και η φτώχεια ήδη θερίζει τους κατοίκους της, ενώ στον Εβρο, στη Φθιώτιδα, στη Δυτική Αττική, στη Ρόδο είναι ακόμα ανοικτές οι μεγάλες πληγές από τις καλοκαιρινές πυρκαγιές, η κυβέρνηση φέρνει για ψήφιση στη Βουλή το νέο αντεργατικό έκτρωμα που καταργεί το πενθήμερο και το 8ωρο, νομοθετώντας το δικαίωμα στους εργοδότες να ξεζουμίζουν τους εργαζομένους τους 13 ώρες την ημέρα, 78 ώρες την εβδομάδα. Αίσχος!», καταγγέλλει.
Στην ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ αναφέρει:
«Η κυβέρνηση της ΝΔ κατέθεσε σήμερα (σ.σ. χτες) το νέο έκτρωμα στις επιτροπές της Βουλής, με στόχο να ψηφιστεί την επόμενη βδομάδα. Τι μεγαλύτερη απόδειξη από αυτή για να πειστεί και ο πιο δύσπιστος ότι η εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης δεν υπολογίζει ούτε τις ανθρώπινες ζωές, ούτε τον πόνο και τη δυστυχία που έχει πνίξει ολόκληρους νομούς της χώρας μας.
Η υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων είναι η απόλυτη προτεραιότητα της σημερινής κυβέρνησης όπως και κάθε αστικής κυβέρνησης. Αυτή γεννά τα Τέμπη, τη Δαδιά, τη Θεσσαλία, τους δεκάδες νεκρούς και σακατεμένους στους χώρους δουλειάς, τη φτώχεια και την ακρίβεια που κατατρώει τις ζωές μας.
Η κυβέρνηση όμως και οι επιχειρηματικοί όμιλοι είναι πολύ γελασμένοι αν νομίζουν ότι θα περάσει το νέο τους έγκλημα. Η εργατική τάξη της χώρας μας, τα συνδικάτα, όλος ο λαός δεν πρόκειται να μείνει με σταυρωμένα τα χέρια. Μαζί με το καθήκον της οργάνωσης της αλληλεγγύης στους πληγέντες στη Θεσσαλία θα οργανωθεί η αντίσταση και ο απεργιακός ξεσηκωμός:
- Για να παρθούν άμεσα μέτρα επιβίωσης και προστασίας της ανθρώπινης ζωής των πλημμυροπαθών της Θεσσαλίας.
- Για να μην ξεχαστεί αυτό το νέο έγκλημα που ήδη μετρά 15 δολοφονημένους και άγνωστο αριθμό αγνοουμένων. ΕΕ - κυβέρνηση - δήμαρχοι και περιφερειάρχες - οι επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν την ευθύνη.
- Για να μην περάσει το νέο αντεργατικό τερατούργημα της κυβέρνησης».
Στην κατεύθυνση αυτή, το ΠΑΜΕ καλεί όλα τα συνδικάτα «μέσα από συνεδριάσεις διοικήσεων και Γενικές Συνελεύσεις να οργανώσουν την απεργιακή απάντηση. Να οργανωθούν άμεσα συσκέψεις Εργατικών Κέντρων και σωματείων σε όλες τις πόλεις. Τα συνδικάτα να προχωρήσουν παντού σε συλλαλητήρια, παραστάσεις διαμαρτυρίας και άλλες πολύμορφες δραστηριότητες».
Τονίζει επίσης την ανάγκη «να συνεδριάσουν άμεσα όλα τα μεγάλα συνδικάτα, η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, για να αποφασιστεί η ημερομηνία της απεργίας χωρίς καμία άλλη αναβολή».
«Να δυναμώσει αποφασιστικά η αλληλεγγύη των συνδικάτων προς τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας. Καμία ανοχή στην εγκληματική τους πολιτική. Το σύνθημα "οι ζωές μας ή τα κέρδη τους" θα κυριαρχήσει και πάλι στους νέους αγώνες του λαού μας».
Πηγή: rizospastis.gr
Η Σφήκα: Επιλογές
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου