Επείγουν τα μέτρα στήριξης των πληγέντων με ευθύνη του κράτους
Λάσπη παντού, ολική καταστροφή σπιτιών και καταστημάτων σε χωριά και συνοικίες που επλήγησαν, 16 νεκροί και επίσημα 3 αγνοούμενοι, ζημιές χιλιάδων ευρώ που δεν καλύπτονται από τις πενιχρές αποζημιώσεις που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, αυτοαπασχολούμενοι και εργαζόμενοι σε απόγνωση, να προσπαθούν νυχθημερόν να καθαρίσουν και να περισώσουν ό,τι μπορούν από τις περιουσίες τους, και ενώ έξω από τις πόλεις οι καταστροφές σε καλλιέργειες και ζωικό κεφάλαιο είναι τεράστιες, οδηγώντας μικρούς αγρότες και κτηνοτρόφους σε πλήρες αδιέξοδο.
Οι πληγέντες αγωνιούν 10 μέρες μετά την τεράστια καταστροφή για το αύριο και το πώς θα συνεχίσουν να ζουν στον τόπο τους, αφού πολλά από τα σπίτια είναι δύσκολο να κατοικηθούν.
Την ίδια ώρα, έχει διαμορφωθεί μια επικίνδυνη κατάσταση για την υγεία του λαού, με τα λιμνάζοντα νερά, τα νεκρά ζώα, τη μόλυνση του δικτύου ύδρευσης, με χιλιάδες ανθρώπους να παραμένουν χωρίς πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, είτε γιατί παραμένουν αποκλεισμένοι είτε γιατί τα Κέντρα Υγείας στα χωριά έχουν πάθει σοβαρές ζημιές.
Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση της ΝΔ, οι επισκέψεις του πρωθυπουργού και κυβερνητικών κλιμακίων στις πληγείσες περιοχές και τα όσα ειπώθηκαν, αποδεικνύουν ότι τους πληγέντες τους περιμένει ένας πραγματικός «Γολγοθάς». Είναι μέτρα - σταγόνα στον ωκεανό, που δεν καλύπτουν σε καμία περίπτωση τις πραγματικές ανάγκες τους, ακόμα και για τα στοιχειώδη, με αποτέλεσμα ούτε τα σπίτια να φτιάχνονται ούτε οι ίδιοι να στέκονται στα πόδια τους.
Ο «Ριζοσπάστης» αυτές τις μέρες έδωσε τον λόγο στους πλημμυροπαθείς, που μίλησαν για το πώς αντιμετωπίζουν την επόμενη μέρα της καταστροφής με μοναδική χείρα βοηθείας αυτή που απλώνεται από τον λαό. Από τον γείτονα και τον συγγενή, από τους εργαζόμενους και τον λαό της χώρας που σπεύδει να συμπαρασταθεί.
Μοναδική αισιόδοξη εικόνα η αλληλεγγύη που εκφράζεται καθημερινά και οργανωμένα μέσα από εργατικά σωματεία, μαζικούς φορείς, αλλά και οι πρωτοβουλίες οργάνωσης της πάλης των πληγέντων για μέτρα αποκατάστασης, μέσα από τη συγκρότηση επιτροπών αγώνα σε συνοικίες και χωριά.
Μοναδική αισιόδοξη εικόνα η αλληλεγγύη που εκφράζεται καθημερινά και οργανωμένα μέσα από εργατικά σωματεία, μαζικούς φορείς, αλλά και οι πρωτοβουλίες οργάνωσης της πάλης των πληγέντων για μέτρα αποκατάστασης, μέσα από τη συγκρότηση επιτροπών αγώνα σε συνοικίες και χωριά.
Σοβαρά προβλήματα σε όλη τη Λάρισα, ενώ η δημοτική αρχή εναποθέτει τα κατεστραμμένα πράγματα 200 μέτρα από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο
Στις πληγείσες συνοικίες μέσα στην πόλη της Λάρισας, οι κάτοικοι συνεχίζουν να δίνουν μάχη για να καθαρίσουν και να απομακρύνουν τη λάσπη από τα σπίτια και τα καταστήματά τους. Οι ζημιές που έχουν προκληθεί είναι τεράστιες, με τους πληγέντες να δηλώνουν ότι οι αποζημιώσεις που έχουν ανακοινωθεί δεν επαρκούν. Ταυτόχρονα η ανησυχία για το πόσο γρήγορα θα προχωρήσει η καταγραφή των ζημιών από τις αρμόδιες αρχές είναι μεγάλη.
Συνολικά όλοι οι κάτοικοι της πόλης ανησυχούν, καθώς εδώ και μέρες δεν λειτουργεί ο βιολογικός καθαρισμός και σε πολλές γειτονιές δεν γίνεται αποκομιδή απορριμμάτων. Ταυτόχρονα, τεράστιες ποσότητες κατεστραμμένων οικιακών συσκευών και άλλων υλικών τοποθετούνται στην περιοχή του Μεζούρλου, από μηχανήματα ιδιωτών και της υπηρεσίας καθαριότητας του δήμου, σε απόσταση 200 μέτρων από την Ιατρική Σχολή και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας.
Με παρέμβασή του ο Πέτρος Κρίκης, υποψήφιος δήμαρχος Λάρισας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», σχολιάζει την ανυπαρξία ολοκληρωμένου σχεδίου από τη δημοτική αρχή Λάρισας και στην αποκομιδή των κατεστραμμένων οικιακών συσκευών και άλλων υλικών, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «πρόκειται για υλικά τα οποία εγκυμονούν τεράστιο κίνδυνο μόλυνσης για την περιοχή, όπως και για τους ασθενείς, τους υγειονομικούς και τους φοιτητές, καθώς σε πολύ κοντινή απόσταση βρίσκονται το μεγαλύτερο νοσοκομείο της περιφέρειας και το πανεπιστήμιο. Πρέπει άμεσα η δημοτική αρχή να βρει άλλο χώρο εναπόθεσης των υλικών και των συσκευών, μακριά από κατοικημένη περιοχή και φυσικά από σημεία με τέτοιες υποδομές. Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας του προσωπικού του δήμου που εμπλέκεται στην αποκομιδή και τον καθαρισμό των γειτονιών. Για άλλη μια φορά το ''πάμε και όπου βγει'' αποτελεί οδηγό της διαχείρισης και αυτής της κρίσης από τις δομές του αστικού κράτους. Γιατί ακριβώς δεν έχει προετοιμαστεί με σχέδιο τίποτε από πριν, αντίθετα η μέριμνα για κατασκευή τέτοιων χώρων για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης αντιμετωπίζεται ως κόστος».
Στην ύπαιθρο του νομού, έντονη ήταν μέχρι και την Παρασκευή η ανησυχία για την υπερχείλιση της λίμνης Κάρλα, με τον κίνδυνο να πλημμυρίσουν όλα τα παραλίμνια χωριά να μην έχει εξαλειφθεί.
Την ίδια ώρα, χωριά του δήμου Αγιάς και Τεμπών παραμένουν αποκλεισμένα καθώς υπάρχουν μεγάλες καταστροφές στο οδικό δίκτυο και την Πέμπτη κατέρρευσε η γέφυρα στον Παλαιόπυργο, η οποία συνδέει τα παραλιακά χωριά.
Συνεχίζεται η μάχη στα χωριά της Καρδίτσας
Στον πνιγμένο κάμπο της Καρδίτσας απλώνεται παντού μια πηχτή μυρωδιά μούχλας, λυμάτων και σήψης από τα νεκρά ζώα που άφησε πίσω της η καταστροφή.
Οι κάτοικοι των χωριών της Καρδίτσας μάς μίλησαν για τις εγκληματικές ευθύνες κράτους, Περιφέρειας και δήμων για τη μη λήψη μέτρων προστασίας από φαινόμενα που ξαναχτύπησαν την περιοχή πριν από λίγα χρόνια αλλά και το ότι θα παλέψουν για να σταθούν στα πόδια τους, να ζήσουν στον τόπο τους μέσα από την οργάνωση και τη διεκδίκηση.
Η Ασπασία ζούσε στο Ριζοβούνι και πλέον, όπως είπε χαρακτηριστικά, είναι πρόσφυγας στον τόπο της. Στη δομή που έχει στήσει ο δήμος Καρδίτσας στο σχολείο του Φαναρίου ζει τις τελευταίες μέρες με συντροφιά το σκυλάκι της.
«Γύρισα προχτές στο σπίτι, άνοιξα την πόρτα και την ξανάκλεισα. Πώς να γυρίσεις τώρα; Κάποια στιγμή θα πάω να καθαρίσω, αλλά δεν μένω μέσα. Ακόμα και τις λάσπες να βγάλω, θέλει σοβάτισμα μέσα - έξω. Πώς θα σοβατίσεις σπίτι τέτοια εποχή; Αλλά αυτήν τη στιγμή δεν έχω ούτε τσιγάρο να καπνίσω, μόνο το σκυλί πήρα και έσωσα». Η ίδια εξέφρασε την αγανάκτησή της για την απουσία του κρατικού μηχανισμού: «Αν περιμέναμε από το κράτος, νερό δεν θα είχαμε να πιούμε. Ο απλός ο κόσμος, οι εθελοντές δείχνουν αλληλεγγύη, ψωνίζουν από το υστέρημά τους και μοιράζουν στον κόσμο. Αλλά το κράτος απόν από παντού!».
Εχουμε πνιγεί 3 - 4 φορές και δεν κάνουν τίποτα
Στην αυλή του σχολείου κάθονται ο Κ. και ο Β., από τον Κοσκινά και τον Βλοχό. «Είμαστε 50 χιλιόμετρα από τα σπίτια μας, ο δήμος Παλαμά δεν άνοιξε μια εγκατάσταση να μείνουμε δίπλα στα χωριά μας, να μπορούμε να πηγαίνουμε στα σπίτια μας να τα καθαρίσουμε», ανέφερε ο πρώτος, και ο δεύτερος συμπλήρωσε: «Ακόμα δεν έχω γυρίσει σπίτι, 1,80 ευρώ έχω στην τσέπη και 1,60 ευρώ κάνει το εισιτήριο από την Καρδίτσα, δεν θα έχω μετά να γυρίσω εδώ!».
Ο Κ. ανέφερε ότι οι εγκληματικές ευθύνες του κράτους είναι διαχρονικές. «Από το 1953 έχουμε πνιγεί 3 - 4 φορές, δεν έχουν κάνει τίποτα. Μετά τον "Ιανό", στο σημείο που έσπασε το ανάχωμα και μας έπνιξε, έριξαν δύο αμάξια χαλίκι. Αυτό ήταν όλο, ούτε καθάρισμα τα ποτάμια ούτε τίποτα. Το ποτάμι κανονικά καθαρίζεται από πάνω μέχρι κάτω, όχι σε 2 - 3 σημεία μόνο!».
Στη Μαγούλα του δήμου Μουζακίου, οι κάτοικοι βρίσκονται αντιμέτωποι με 40 πόντους λάσπη που έχει καλύψει τα πάντα. Στις συζητήσεις μαζί τους, πότε μιλούν εξοργισμένα, πότε εκφράζουν απόγνωση. «Δεν ήρθε κανένας, μας εγκατέλειψαν. Νας μας πει κάτι, έστω καλημέρα!», αναφώνησε ο Γ. μόλις φτάσαμε στην αυλή του σπιτιού του. «Το ανάχωμα έσπασε πάλι στο ίδιο μέρος. Μας έπνιξαν τζάμπα! Τι να κάνουμε εμείς τώρα; Ξαναδιορθώνεται αυτό; Ούτε οι πόρτες κλείνουν στο σπίτι ούτε ψυγεία δουλεύουν ούτε πλυντήρια δουλεύουν. Τίποτα. Αυτοί είναι κόποι μιας ζωής. Και αυτή είναι η δεύτερη φορά. Δύο χρόνια προσπαθούσαμε να μαζέψουμε τα κομμάτια μας, και τώρα ήρθε διπλό νερό. Κοιμόμαστε μέσα και βρωμάει μπροστά το σπίτι από τη λάσπη. Θα αρρωστήσουμε Δεν έχουμε ούτε στρώμα να κοιμηθούμε, εγώ καταγής και η γυναίκα με το κούτσικο στα ράντζα. Τι να κάνουμε άλλο; Παλεύουμε».
Ο γείτονάς του ο Σ. κατήγγειλε ότι το ρέμα του Μέγα παρέμεινε ακαθάριστο ακόμα και μετά τις πλημμύρες του «Ιανού». «Το ρέμα είναι βουλωμένο με κλαδιά και το ανάχωμα μπαλωμένο. Εσκασε στο ίδιο σημείο και μας έπνιξε. Τίποτα δεν καθάρισαν, τα ξύλα πήραν μόνο και το παράτησαν βουλωμένο πέρσι. Εμείς καταστραφήκαμε εδώ».
Πλέον, οι κάτοικοι δίνουν έναν αγώνα μόνοι τους με τη λάσπη προκειμένου να καθαρίσουν τα σπίτια τους. «Πολλή λάσπη, δεν βγαίνει αυτή η λάσπη! Σαν ρετσίνι είναι, δεν ξεκολλάει με τίποτα, και βρωμάει. Είναι επικίνδυνη, ψόφια γελάδια, γουρούνια, αρνιά, φάρμακα απ' τα χωράφια, και αυτή η λάσπη μπήκε μέσα στα σπίτια... Οσο και να το καθαρίσεις το σπίτι, αυτή δεν βγαίνει, γωνίες, κουφώματα, ντουλάπες, τράβηξε μέσα ο τοίχος, έχει μπει παντού. Κοιμάσαι με αυτήν τη μυρωδιά. Και κουνούπι; Μας έφαγαν τα κουνούπια!».
Παραμένουν τα προβλήματα σε Φαρκαδόνα και Μεγάλα Καλύβια Τρικάλων
Συνολικά στον νομό Τρικάλων πάνω από 400 πλημμυροπαθείς, κυρίως από Αγία Κυριακή, Μεγάλα Καλύβια, Λόγγο και Φαρκαδόνα, δεν μπορούν να μπουν στα σπίτια τους και φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία και άλλες δομές.
Στη Φαρκαδόνα δεν έχει γίνει ακόμα η αποκομιδή των νεκρών ζώων, παραμένει η απουσία πόσιμου νερού, με αποτέλεσμα εκατοντάδες άνθρωποι να φοβούνται για τη διάδοση μολυσματικών ασθενειών. Το Κέντρο Υγείας Φαρκαδόνας έχει γίνει καταφύγιο για 40 περίπου πλημμυροπαθείς, μιας και βρίσκεται ψηλά στο βουνό, με αποτέλεσμα να μην έχουν μπει νερά. Ωστόσο οι συνθήκες διαμονής δεν είναι και οι καλύτερες, παρά την προσπάθεια εργαζομένων και υγειονομικών.
Αντίστοιχη είναι η κατάσταση στα Μεγάλα Καλύβια, όπου οι κάτοικοι αγωνιούν για το γεγονός ότι έχει περάσει μια βδομάδα και δεν έχουν απομακρυνθεί τα νεκρά ζώα. Την ίδια ώρα, το νερό και σε αυτό το χωριό δεν είναι πόσιμο.
Σε χωριό - φάντασμα έχει μετατραπεί το Κεραμίδι Τρικάλων, το οποίο παραμένει μετά από μία βδομάδα βυθισμένο στο νερό. Η οδική σύνδεση έχει αποκατασταθεί με όλα τα χωριά εκτός από το Κεραμίδι, καθώς δεν υπάρχει διέξοδος για το νερό που έχει καλύψει ολόκληρο το χωριό. Οι 110 κάτοικοι είναι σε απόγνωση, καθώς δεν γνωρίζουν πότε και πώς θα καταφέρουν να προσεγγίσουν ξανά το χωριό τους.
Ο Βόλος ακόμη χωρίς πόσιμο νερό
Στον Βόλο παραμένουν χωρίς πόσιμο νερό χιλιάδες κάτοικοι, για 11η μέρα, ενώ οι εκτιμήσεις λένε πως σε 15 έως και 20 μέρες θα επανέλθει.
Ταυτόχρονα σε πολλές γειτονιές οι κάτοικοι συνεχίζουν μόνοι τους τις εργασίες καθαρισμού και αποκατάστασης των ζημιών.
Ακόμα, στο οδικό δίκτυο στο Πήλιο παραμένουν οι ζημιές, δυσκολεύοντας τη μετακίνηση των ανθρώπων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου