Με τις ευλογίες του ΣΕΒ και ένα ακόμη παραλήρημα του υπουργού Εργασίας ολοκληρώθηκε η επεξεργασία του εργασιακού νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.
Ολοκληρώθηκε σήμερα στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής η επεξεργασία του εργασιακού νομοσχεδίου του Άδ. Γεωργιάδη που αναμένεται να συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής την Πέμπτη και την Παρασκευή. Κατά την διάρκεια των συζητήσεων που προηγήθηκαν η κατεύθυνση που ακολουθεί το νομοσχέδιο πιστοποιήθηκε και από τις «ευλογίες» που έδωσε στο περιεχόμενό του ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών, όπως και από την καθ’ όλα «χλιαρή» παρουσία της ΓΣΕΕ που αρκέστηκε σε ένα ύφος «νομικού παρατηρητή» του νομοθετήματος διατυπώνοντας ενστάσεις σε στυλ … «συμβουλών».
Παράλληλα η συνεδρίαση έκλεισε με τον Άδ. Γεωργιάδη να υπερασπίζεται για πολλοστή φορά τις αντι-απεργιακές διατάξεις του νομοσχεδίου. Αυτή την φορά το έκανε επιστρατεύοντας το επιχείρημα ότι η απεργία είναι …παραχώρηση του καπιταλισμού στους εργαζόμενους, όπως και απόδειξη γι’ αυτό είναι ότι εγγυάται την ανθρώπινη ελευθεριά! Αυτά σε ένα νομοσχέδιο που προβλέπει ποινές φυλάκισης για συνδικαλιστές η εργαζόμενους που ασκούν … «ψυχολογική βία» σε απεργοσπάστες! Μιλάμε, δηλαδή, για μια πρωτοφανή διεύρυνση του εννοιολογικού πεδίου στο οποίο μπορεί να βασιστεί μία δικαστική-εισαγγελική αρχή για να ποινικοποιήσει την συνδικαλιστική δράση στο πλαίσιο μιας απεργιακής κινητοποίησης.
Οι ευλογίες του ΣΕΒ
Το νομοσχέδιο κατά την διάρκεια της επεξεργασίας του στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής είχε όπως αναμένονταν τις …ευλογίες του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών. Μάλιστα, η εκπρόσωπός του φρόντισε να ζητήσει περάν του να ισχύσουν οι διατάξεις του, να υπάρξει περιορισμός έστω και στις τυπικές ενημερώσεις των επιχειρήσεων προς την Επιθεώρηση Εργασίας τις οποίες αποτίμησε ως γραφειοκρατικές.
Πιο συγκεκριμένα η Διευθύντρια Τομέα Εργασιακών Σχέσεων Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) Κατερίνα Δασκαλάκη επισήμανε πως «η ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής Οδηγίας για τους προβλέψιμους και διαφανείς όρους εργασίας βρίσκεται προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς καθορίζει αφενός ένα σαφές πλαίσιο μέσα στο οποίο οι εργαζόμενοι γνωρίζουν τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματά τους που απορρέουν από τη σχέση εργασίας τους, αφετέρου εκσυγχρονίζει το πλαίσιο μέσα στο οποίο οι επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να λειτουργούν και να αναπτύσσονται έναντι των διεθνών ανταγωνιστών τους, μέσα σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο και απρόβλεπτο επιχειρηματικό περιβάλλον. Στο πλαίσιο αυτό περιέχονται θετικές διατάξεις, όπως οι ρυθμίσεις για την απασχόληση την έκτη μέρα για τις επιχειρήσεις συνεχούς και μη συνεχούς λειτουργίας και οι αντίστοιχες ρυθμίσεις για την απασχόληση την Κυριακή, οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα στις υγιείς και συνεπείς επιχειρήσεις να γίνουν πιο εξωστρεφείς, να παράγουν αγαθά και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας και να αξιοποιούν στο μέγιστο τις δυνατότητες του ανθρώπινου δυναμικού τους, όπως συμβαίνει άλλωστε στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, τηρουμένων».
Στην συνέχεια μάλιστα αξίωσε από την κυβέρνηση να «επιλύσει» και κάποια επί μέρους «ζητηματάκι» ζητώντας αλλαγές σε 3 άρθρα του νομοσχεδίου που αφορούν τις υποσχρεώσεις ενημέρωσης των επιχειρήσεων έναντι του ΣΕΠΕ και του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ. Όπως ανέφερε «ο άρθρο 21 υποχρεώνει την επιχείρηση να αναρτά στο ΕΡΓΑΝΗ τους βασικούς όρους ή την ίδια τη σύμβαση εργασίας πριν από την έναρξη της εργασίας τους, σε αντιδιαστολή με προηγούμενα άρθρα που θέτουν προθεσμίες από μία εβδομάδα μέχρι και τρεις μήνες για την γνωστοποίηση τους στον εργαζόμενο. Παράλληλα διογκώνεται περαιτέρω η γραφειοκρατία, καθώς δεν δίνεται καν η δυνατότητα μαζικών υποβολών μέσω εξειδικευμένης ψηφιακής πλατφόρμας
Στο άρθρο 26 για την απασχόληση την έκτη μέρα αξιώνεται η καταχώριση στο ΕΡΓΑΝΗ πριν την έναρξη της εργασίας, υποχρέωση περιττή εφόσον ισχύει σε αυτές το ψηφιακό ωράριο. Ταυτόχρονα για τις επιχειρήσεις μη συνεχούς λειτουργίας αξιώνεται περαιτέρω γραφειοκρατική υποχρέωση γνωστοποίησης και ελέγχου από το ΣΕΠΕ, γεγονός που ίσως δηλώνει και έγκριση σε αντίθεση με το γράμμα και το πνεύμα της διάταξης η οποία είναι η νομοθετική δυνατότητα λειτουργίας των επιχειρήσεων απρόσκοπτα και λειτουργικά την έκτη ημέρα.
Τέλος, σχετικά με το άρθρο 22 θεωρούμε απαραίτητη, εφόσον εισερχόμαστε σε εποχή ψηφιακής οργάνωσης εργασίας, την κατάργηση όλων των γραφειοκρατικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων μέσω της καθολικής και όχι προαιρετικής κατάργησης της προδήλωσης των μεταβολών των ωραρίων στο ΕΡΓΑΝΗ για όσες επιχειρήσεις εφαρμόζουν το ψηφιακό ωράριο».
Ο καπιταλισμός θεμελίωσε την …απεργία
Η σημερινή και τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων έκλεισε με ένα ακόμη επικοινωνιακό παραλήρημα του υπουργού Εργασίας Άδ. Γεωργιάδη ο οποίος αυτή την φορά χαρακτήρισε την απεργία …χαρακτηριστικό του καπιταλισμού. Κι αυτό το έκανε προκειμένου να αντιπαρατεθεί στην κριτική για τις διατάξεις που ποινικοποιούν την δράση των συνδικάτων προβλέποντας φυλάκιση για τους εργαζόμενους που περιφρούρούν μια απεργιακή κινητοποίηση.
Όπως είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης «στον κομμουνισμό δεν υπάρχει απεργία. Μια φορά που είχα δει ένα βίντεο να κάνουν απεργία στη Σοβιετική Ένωση σε ένα εργοστάσιο πήγαν με καλάσνικοφ και τους σκοτώσανε. Κατευθείαν, τσάκα-τσάκα, ούτε δεύτερη δεν υπήρχε. Η απεργία είναι καπιταλιστικό δικαίωμα, δεν είναι κομμουνιστικό». Μάλιστα το πήγε ακόμη παραπέρα λέγοντας πως το καπιταλιστικό σύστημα θεμελίωσε το δικαίωμα της απεργίας «γιατί ο καπιταλισμός, επειδή είναι σύστημα ελευθερίας και επιτρέπει την κοινωνική κινητικότητα, γι’ αυτό επιτρέπει και τη διεκδίκηση. Αυτή είναι η υπεροχή του».
Ένα επίσης «κλασικό» επιχείρημα του υπουργού Εργασίας ήταν και η επίκληση του ποσοστού της Ν.Δ στις προηγούμενες εκλογές. Απέναντι στις παρατηρήσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης σχετικά με το ότι το νομοσχέδιο του είναι συμπλήρωμα του αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη που ψηφίστηκε το 2022 επισήμανε ότι «η προηγούμενη Κυβέρνηση πήρε 41%και ο κ. Χατζηδάκης βγήκε πρώτος στη Βόρεια Αθήνα, πάνω από μένα. Θα ήταν παράλογο να μη συνεχίζω τη λογική της προηγουμένης Κυβέρνησης του κ. Χατζηδάκη. Μόνο ένας ανόητος θα πήγαινε κόντρα σε κάτι, το οποίο θέλει ο Ελληνικός Λαός κι έχει πλήρη πολιτική επιτυχία. Δεν έχω πρόβλημα να σας πω «ναι, συνεχίζω τη λογική της προηγουμένης Κυβερνήσεως και του κ. Χατζηδάκη».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου