Παρασκευή 15 Μαρτίου 2024

Περί απογευματινών χειρουργείων η φιέστα...


Σκίτσο από τον Ιάκωβο Βάη

Με τυμπανοκρουσίες και την παρουσία του ίδιου του υπουργού ξεκίνησε η λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων. Τι μας είπαν; Οτι θα μειωθεί η αναμονή στις λίστες χειρουργείου. Οτι θα πριμοδοτηθούν δωρεάν 50.000 απογευματινές επεμβάσεις. Οτι θα βελτιωθεί η λειτουργία του ΕΣΥ. Οτι θα αυξηθούν οι ομολογουμένως χαμηλές αμοιβές του υγειονομικού προσωπικού, επειδή τα δημοσιονομικά στοιχεία του κράτους δεν επιτρέπουν τη χορήγηση οριζόντιων αυξήσεων.

Τι δεν μας είπαν: Οτι ο ασφαλισμένος καλείται να διπλοπληρώσει για παροχές για τις οποίες έχει ήδη άγρια φορολογηθεί. Οτι οι μόνοι υπεύθυνοι για τις μεγάλες λίστες αναμονής είναι οι ίδιοι: Μετατρέποντας τα νοσοκομεία σε «μιας νόσου» την περίοδο της πανδημίας, απαγορεύοντας την εκτέλεση προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων από τη μία και, από την άλλη, κλείνοντας μια σειρά χειρουργικών αιθουσών, καθώς δεν υπάρχει προσωπικό να τις λειτουργήσει, λόγω της συστηματικής επιλογής της απαξίωσης του ΕΣΥ μέσω της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης.

Τι μας κρύβουν: Οτι η λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων αποτελεί ένα από τα μέτρα για την κατάργηση του δημόσιου και δωρεάν συστήματος Υγείας. Οτι στα πλαίσια της άκρατης εμπορευματοποίησης της Υγείας, δημιουργούν ένα ιδιωτικό νοσοκομείο μέσα στο δημόσιο και μάλιστα χωρίς κόστος για τους ιδιώτες, αφού τις υπάρχουσες δομές τις έχει χρυσοπληρώσει ήδη ο ελληνικός λαός. Οτι στα πλαίσια της υποστελέχωσης που οι ίδιοι προκάλεσαν, μια σειρά από λειτουργίες των νοσοκομείων δίδονται σε ιδιώτες με κόστος πολλαπλάσιο από το αν έκαναν τις απαραίτητες προσλήψεις. Από τις εξετάσεις που η διάγνωσή τους δίδεται σε ιδιωτικά κέντρα ελλείψει ιατρών (π.χ. αξονικός τομογράφος στη Νίκαια) έως τη φύλαξη, την καθαριότητα, τη σίτιση, την πληροφορική υποστήριξη, τα τηλεφωνικά κέντρα των νοσοκομείων.

Οτι καταστρατηγούν κάθε έννοια πρωτοκόλλων ασφαλούς λειτουργίας, αφού το ήδη εξαντλημένο προσωπικό που υπερεφημερεύει, που του χρωστούν χιλιάδες ρεπό, καλείται να δουλέψει ακόμα περισσότερο για να υποστηρίξει την απογευματινή λειτουργία. Οτι αποποιούνται κάθε ευθύνη, ουσιαστικά εκβιάζοντας και πατώντας πάνω στην οικονομική ανάγκη των εργαζομένων που οι ίδιοι διαμόρφωσαν, λέγοντας απλά διά στόματος υπουργού ότι «όλα είναι ρίσκο». Μεταφέρουν έτσι τις ευθύνες τις δικές τους στην πλάτη των εργαζομένων. Από τη μία επιβάλλουν υπερεξαντλητική εργασία με τα εντέλλεσθε και τις μετακινήσεις για την κάλυψη των αναγκών (σχεδόν δωρεάν τις περισσότερες φορές λόγω της ληστρικής φορολόγησης) και, από την άλλη, δούλεψε και άλλο αλλά με δική σου ευθύνη.

Ηταν τόσος ο ζήλος τους να βάλουν τη ζωή και τις ανάγκες των ασθενών σε «τιμοκατάλογο» που ακόμα και αυτά που ψήφισαν δεν επιδέχονται κριτικής. Για παράδειγμα, για να πραγματοποιηθεί μια επέμβαση λαπαροσκοπικής χολοκυστεκτομής, θυρεοειδεκτομής ή βουβωνοκήλης, δεν προβλέπεται η αναγκαιότητα ύπαρξης δεύτερου χειρουργού, άρα δεν προβλέπεται και αμοιβή. Και επειδή κανένας χειρουργός δεν είναι η θεά Κάλι, να έχει πολλά χέρια, ο δεύτερος τουλάχιστον χειρουργός που απαιτείται θα βρεθεί πού; Απλήρωτος και εκβιαζόμενος; Ο χειρουργός εφημερίας;

Και αν η λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων είναι η κορυφή του παγόβουνου, μια σειρά από μέτρα έρχονται να αποκαθηλώσουν ακόμα περισσότερο τον δημόσιο χαρακτήρα του συστήματος Υγείας: Η αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης για τους ασφαλισμένους, μέσω της μείωσης της αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ, που χάρισε αυτόματα εκατομμύρια στους φαρμακοβιομήχανους. Η αρνητική λίστα φαρμάκων, που περιλαμβάνει ευρέως χρησιμοποιούμενα φάρμακα που πλέον δεν συνταγογραφούνται. Το εφάπαξ χαράτσι στις διαγνωστικές εξετάσεις. Η επιβολή θεραπειών με βάση το κόστος και όχι τις ανάγκες των ασθενών. Κανείς δεν ξέχασε τις εφιαλτικές δηλώσεις του κ. Πνευματικού για τους ογκολογικούς ασθενείς και, φυσικά, από όλους τους υγειονομικούς εγείρονται ερωτήματα για το πώς θα χρησιμοποιηθεί τελικά η εφαρμογή των DRGs.

Μέσα σε όλα αυτά, αναμένεται και η κατάθεση του περίφημου Υγειονομικού Χάρτη, που προβλέπει συγχωνεύσεις τμημάτων, κλινικών, ακόμα και κλείσιμο νοσοκομείων. Μειώνοντας περισσότερο τις κλίνες, τα ιατρεία και τα χειρουργικά τραπέζια, κάνοντας ακόμα πιο δύσκολη την πρόσβαση των ασθενών στο κουφάρι του ΕΣΥ που θα αφήσουν. Κυριολεκτικά ο λαός «δεν θα έχει μαντίλι να κλάψει».

Πολλά κροκοδείλια δάκρυα έχουν χυθεί για τη δήθεν «κακή πολιτική» της ΝΔ στην Υγεία. Υποτιμούν τη νοημοσύνη μας. Θα ξεχάσουμε το εισιτήριο των 5 ευρώ στα τακτικά ιατρεία; Την de facto επιβολή των γενόσημων; Τα απογευματινά ιατρεία; `Η μήπως τα απογευματινά χειρουργεία ήταν έμπνευση της σημερινής κυβέρνησης; Ολες οι προηγούμενες κυβερνήσεις έριξαν νερό στον μύλο της απαξίωσης του ΕΣΥ, αφού δεν φρόντισαν να το θωρακίσουν, ως όφειλαν, με το απαραίτητο προσωπικό και τις αναγκαίες χρηματοδοτήσεις. Και τώρα, η ΝΔ με την πολιτική της έρχεται να ρίξει την ταφόπλακα στο κουφάρι του ΕΣΥ που όλοι τους συναίνεσαν να δημιουργηθεί.

Στον αντίποδα όλων αυτών είναι οι ανάγκες του ελληνικού λαού: Η ανάγκη για άμεση, εύκολη και δωρεάν πρόσβαση σε όλες τις δομές Υγείας, πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια. Η ανάγκη για θεραπεία και νοσηλεία δωρεάν, υψηλού επιπέδου με βάση τα διεθνή επιστημονικά standards. Η ανάγκη για την ύπαρξη προνοιακών δομών, κρατικών κέντρων αποκατάστασης. Ως πότε θα ανεχόμαστε να βλέπουμε να νοσηλεύονται σε παιδιατρικές κλινικές παιδιά καθ' όλα υγιή, που απλώς δεν έχουν πού να πάνε; Ως πότε θα συνδράμουμε εράνους για την υποστήριξη ασθενών που χρήζουν νοσηλείας και αντιμετώπισης σε εξειδικευμένα κέντρα του εξωτερικού και δεν μπορούν να καλύψουν τα έξοδα, αφού το ελληνικό κράτος δεν τα καλύπτει ως οφείλει;

Επιπλέον, η ανάγκη των ασθενών να έχουν πρόσβαση σε λειτουργούς Υγείας που δουλεύουν με κανόνες ασφαλείας και όχι σε εξαντλημένους, ταλαιπωρημένους ιατρούς που τρέχουν να καλύψουν ανάγκες πολλαπλάσιες των δυνατοτήτων τους. Σήμερα ένας ιατρός καλείται να κάνει τη δουλειά τριών ιατρών τουλάχιστον. Ομως, η ιατρική μπλούζα δεν σε κάνει αυτόματα «superman» ή «supergirl».

Είναι χρέος όλων, και όχι μόνο των λειτουργών της Υγείας, να εναντιωθούν σε αυτήν την πολιτική. Την πολιτική του «όλα πουλιούνται και όλα αγοράζονται». Την πολιτική του κόστους - οφέλους και της εμπορευματοποίησης. Την πολιτική που στο ερώτημα «οι ζωές μας ή το κέρδος» επιλέγει το κέρδος των λίγων. Την πολιτική που μας στερεί το δικαίωμα στη ζωή, στην ασθένεια και τον θάνατο με αξιοπρέπεια. Η Υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και είναι αδιαπραγμάτευτο!!! Δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε κανέναν να την ποδοπατήσει, να την κανιβαλίσει, να την απαξιώσει! Μαζικά και δυναμικά να αντισταθούμε σε ό,τι προσπαθούν να μας στερήσουν, να μας κλέψουν! Τα κέρδη τους δεν έχουν σχέση με τις ανάγκες μας! Καμία εμπορευματοποίηση, καμία ιδιωτικοποίηση, κανένα κλείσιμο ή συγχώνευση! Το χρωστάμε σε εμάς, στους ηλικιωμένους, στις ευπαθείς ομάδες και τους ΑμεΑ, στο μέλλον μας, στα παιδιά μας!

Βάνα ΠΑΤΡΙΝΟΥ
Χειρουργός, διευθύντρια ΕΣΥ,γραμματέας της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αιτωλοακαρνανίας (ΕΙΝΝΑΑ)


Πηγή: rizospastis.gr



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου