Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Λάδι στη φωτιά το γιγαντιαίο στρατιωτικό πακέτο για Ουκρανία, Ισραήλ και Ταϊβάν

Κόσμος


Λάδι στη φωτιά των δύο πολέμων και της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης με την Κίνα και την Ρωσία ρίχνουν οι ΗΠΑ, με το γιγαντιαίο εξοπλιστικό πρόγραμμα για την Ουκρανία, το Ισραήλ και την Ταΐβάν.

Μετά από πολύμηνα και σκληρά παζάρια, το αμερικανικό Κογκρέσο ενέκρινε οριστικά ένα πακέτο - μαμούθ, ύψους 95 δισ. δολαρίων, για τη χρηματοδότησης της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης στην Ουκρανία, της σφαγής των Παλαιστινίων από το Ισραήλ και της αντιπαράθεσης με την Κίνα για την Ταϊβάν.

Το πακέτο χρηματοδοτήσεων εγκρίθηκε με εξαιρετικά ευρεία πλειοψηφία από τη Γερουσία. Είχε εγκριθεί ήδη το Σάββατο από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Συνδυάζει τέσσερα νομοσχέδια που ψήφισε χωριστά η Βουλή, παρέχοντας σχεδόν 61 δισ. στρατιωτική βοήθεια για την Ουκρανία, περισσότερα από 26 δισ. για το Ισραήλ και περισσότερα από 8 δισ. δολάρια για τον Ινδο-Ειρηνικό.

Ο αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, διαβεβαίωσε πως οι ΗΠΑ «θα αρχίσουν να στέλνουν όπλα και υλικό στην Ουκρανία αυτή την εβδομάδα», σε μια εξέλιξη που σίγουρα θα προκαλέσει την αντίδραση της Ρωσίας και θα ενισχύσει τον κίνδυνο γενίκευσης του πολέμου.

Λίγη ώρα μετά την έγκριση του κειμένου, ο Ουκρανός πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, ευχαρίστησε τον επικεφαλής της πλειοψηφίας, Τσακ Σούμερ και τον ηγέτη των Ρεπουμπλικάνων, Μιτς Μακόνελ «για τον σθεναρό ηγετικό ρόλο που διαδραμάτισαν στην προώθηση αυτού του διακομματικού νόμου».

Ο ουκρανικός στρατός αντιμετωπίζει σοβαρή έλλειψη τόσο όπλων όσο και κυρίως πυρομαχικών, καθώς και προσωπικού, την ώρα που ο στρατός της Μόσχας ασκεί ασταμάτητη πίεση στο ανατολικό μέτωπο, όπου πλέον έχει πάρει την πρωτοβουλία των κινήσεων.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters) 

Πηγή: 902



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου