Τρίτη 30 Ιουλίου 2024

Τι σημαίνει πραγματικά η λέξη «woke» και γιατί τόσοι πολλοί τη χρησιμοποιούν λάθος

Από ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΒΑΤΖΙΚΛΗΣ


Ο όρος «woke» υπάρχει εδώ και αρκετό καιρό αλλά τελευταία βλέπουμε ολοένα και περισσότερους πολιτικούς σχολιαστές, κυρίως της Δεξιάς, να τη χρησιμοποιούν σε πολιτικές συζητήσεις. Συχνά χρησιμοποιούν τη λέξη για να χαρακτηρίσουν αρνητικά τα κοινωνικά και πολιτιστικά ζητήματα που οι ίδιοι θεωρούν υπερβολικά, αναφέρει ο Independent.

Ο όρος προστέθηκε επίσημα στο Αγγλικό Λεξικό της Οξφόρδης το 2017 και, αντίθετα με τη δημοφιλή πεποίθηση, ορίζεται ως «ο καλά ενημερωμένος, ο επίκαιρος κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με τις φυλετικές ή κοινωνικές διακρίσεις και αδικίες». Σύμφωνα με το Urban Dictionary, ο όρος περιγράφει κάποιον που «έχει επίγνωση του τι συμβαίνει στην κοινωνία (σχετικά με τον ρατσισμό και την κοινωνική αδικία)».

Εν ολίγοις, σημαίνει να έχεις κοινωνική και πολιτισμική επίγνωση.

Η λέξη άρχισε να χρησιμοποιείται το 1962, όταν συμπεριλήφθηκε ένα γλωσσάρι του New York Times Magazine με τίτλο «λέξεις και φράσεις που μπορεί να ακούσετε σήμερα στο Χάρλεμ». Δέκα χρόνια αργότερα, το 1972, ένας χαρακτήρας του θεατρικού Garvey Lives!, λέει: «Κοιμάμαι όλη μου τη ζωή. Τώρα που ο κύριος Garvey με ξύπνησε, θα παραμείνω ξύπνιος (woke) και θα τον βοηθήσω να ξυπνήσει και άλλους μαύρους».

Ο όρος έκανε την εμφάνιση του στη σύγχρονη ποπ κουλτούρα κατά τη διάρκεια του κινήματος των Black Lives Matter, όταν το χάσταγκ «#staywake» εξαπλώθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εν μέσω των συνεχιζόμενων φυλετικών διακρίσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ένα πρόσφατο άρθρο της Daily Mail προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και κατηγορήθηκε για κακή χρήση του όρου, αφού περιέγραψε τους εργάτες οικοδομών στο Ηνωμένο Βασίλειο ως «woke» επειδή εκφράζουν τα συναισθήματά τους στο χώρο εργασίας. «Μια δημοσκόπηση σε 2.000 οικοδόμους διαπίστωσε ότι τα δύο τρίτα μιλούν τακτικά για τα συναισθήματά τους», λέει το άρθρο. Ωστόσο, σύμφωνα με το Phoenix Health and Safety, οι εργαζόμενοι στις κατασκευές αποτελούν το 27% των εργατικών ατυχημάτων.

Είναι κατανοητό πως κάποιες, μάλλον λίγες , φορές χρησιμοποιείται δικαίως ειρωνικά για κάποιες απίστευτες υπερβολές, οι οποίες όμως υπερτονίζονται ώστε να αμαυρώνονται όλες οι κοινωνικά ευαίσθητες απόψεις.

Το «να είσαι ξύπνιος» δεν είναι προσβολή, όσο κι αν κάποιοι προσπαθούν να αλλάξουν τον αληθινό του ορισμό. Ωστόσο, όσο υπάρχει το διαδίκτυο, θα συνεχίσει να είναι το τσιτάτο των τρολ που θα κοροϊδεύει τη λεγόμενη υπερευαισθησία.

Πηγή: mikropragmata



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου