Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2024

Την παράδοση της Σκύρου στη βιομηχανία του τουρισμού προωθεί η κυβέρνηση

Ελλάδα


Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Να ανοίξει τον δρόμο και να παραδώσει τη Σκύρο σε μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους και πολυεθνικές του τουρισμού επιδιώκουν η κυβέρνηση και το υπουργείο Περιβάλλοντος μέσα από την εκπόνηση Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων και μαζικών φορέων του νησιού.

Συγκεκριμένα, τις προηγούμενες μέρες δόθηκαν σε ολιγοήμερη διαβούλευση και παρουσιάστηκαν οι προτάσεις του μελετητικού γραφείου όπου ανέθεσε το υπουργείο Περιβάλλοντος την εκπόνηση Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΤΠΣ) για τη Σκύρο. Παρουσιάστηκαν 3 σενάρια: Της μηδενικής παρέμβασης, της ήπιας παρέμβασης και της δυναμικής παρέμβασης, με τους κατοίκους και φορείς της περιοχής να καταγγέλλουν ότι τα σενάρια της ήπιας και δυναμικής παρέμβασης είναι ουσιαστικά τα ίδια και παραδίδουν τη Σκύρο στη βιομηχανία του τουρισμού.

Στο πλευρό του λαού και των μαζικών φορέων της Σκύρου στέκεται το ΚΚΕ, με τους βουλευτές του Κόμματος Γιώργο Μαρίνο και Διαμάντω Μανωλάκου, μεταφέροντας με Ερώτηση στη Βουλή την απαίτησή τους για απόσυρση του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου.

«Οι μαζικοί φορείς, οι κάτοικοι του νησιού, όλοι οι Σκυριανοί είναι ανάστατοι από τη νέα προσπάθεια της κυβέρνησης, η οποία χαρακτηρίζοντας το νησί της Σκύρου "τουριστικά υπανάπτυκτο" σχεδιάζει να το "αναπτύξει" ανοίγοντας τον δρόμο σε μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους και πολυεθνικές του τουρισμού, προσβλέποντας στην επέκταση των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων και στην αύξηση των κερδών τους», τονίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ στην Ερώτησή τους, επισημαίνοντας παράλληλα την ομόφωνη απόρριψη του νέου ΤΠΣ από το Δημοτικό Συμβούλιο Σκύρου.

Σημειώνουν ότι η κυβέρνηση «αντί να στηρίξει τους βιοπαλαιστές κτηνοτρόφους, που δίνουν τη μάχη της επιβίωσης, προωθεί το νέο ΤΠΣ που καταστρέφει την κτηνοτροφία, η οποία είναι και σήμερα βασική παραγωγική δραστηριότητα. Οδηγεί σε καταστροφή τους κτηνοτρόφους αφού απαγορεύει την ελεύθερη βοσκή που χρησιμοποιείται σήμερα, απαγορεύει την πρόσβαση των ζώων ελεύθερης βοσκής στον αιγιαλό και ορίζει ότι θα επιτρέπεται μόνο περιορισμένη και αποκλειστικά σταβλισμένη κτηνοτροφία. Μιλά για ιδιωτικοποίηση των υπαρχόντων δημοτικών σφαγείων που έχουν φτιαχτεί από τα χρήματα των ίδιων των Σκυριανών και εξυπηρετούν μέχρι σήμερα τις ανάγκες των κτηνοτρόφων».

Τονίζουν επίσης ότι «το ΤΠΣ χαρακτηρίζει τη Σκύρο "τουριστικά υπανάπτυκτη", υποσχόμενο αξιοποίηση, με άλλα λόγια τη "Μυκονοποίηση" ενός νησιού που με τον αγώνα του λαού - ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρά και οξυμένα προβλήματα - διατηρεί πολλά από τα χαρακτηριστικά του, την ιστορία του, τα ήθη και τα έθιμά του και ταυτόχρονα ανοίγει διάπλατα την πόρτα για περιβαλλοντικά εγκλήματα σε βάρος της φυσιογνωμίας και του περιβαλλοντικού πλούτου της Σκύρου». Και προσθέτουν:

«Οι αναφορές στο ΤΠΣ για "βιώσιμες ακτοπλοϊκές μεταφορές" και οι αναφορές περί ελλιμενισμού κρουαζιερόπλοιων είναι ευθείες βολές ενάντια στο πλοίο "λαϊκής βάσης" και στέλνει σαφές μήνυμα σε εφοπλιστικά συμφέροντα να καιροφυλακτούν. Στην ίδια κατεύθυνση φημολογείται ότι η γνωστή "Fraport" επανέρχεται με διάθεση αρπαγής για το τμήμα του κρατικού αερολιμένα που λειτουργεί για πολιτικά αεροπλάνα».

Στο πλαίσιο αυτό και υπογραμμίζοντας την εκφρασμένη συνολική αντίθεση των κατοίκων και των μαζικών φορέων του νησιού, ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς για τη θέση της κυβέρνησης και τονίζουν ότι «το ΚΚΕ απαιτεί να πάρει πίσω η κυβέρνηση το απαράδεκτο νέο Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο». 

 Πηγή: rizospastis



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου