ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΠΛΕΤΑ


Σε αυτό το βιογραφικό μονόλογο, θα προσπαθήσω να παρουσιάσω όλες τις πτυχές όχι μόνο του επαγγελματικού και πνευματικού μου χαρακτήρα, αλλά και του ανθρώπινου, καθώς αυτός με καθορίζει συνολικά, στην πορεία μου στη ζωή.

Γεννήθηκα στη Λακωνία, από όπου και πήρα το μαχητικό πνεύμα του Λεωνίδα, που εμφανίζεται πιο έντονα στο δεύτερο βιβλίο μου “UNFUCKTHEWORLD”, σε ελεύθερη μετάφραση «ΕΛΕΥΘΕΡΩΣΤΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ». Είμαι πολύ περήφανη για τη γενέτειρά μου γι’ αυτό και ξεκίνησα την παρουσίαση του δεύτερου βιβλίου μου από τη Λακωνική γη. Μεγάλωσα σε έναν άλλο επίσης ιστορικό τόπο το Χαλάνδρι,κοντά στο περίφημο Ευριπίδειο θέατρο ή αλλιώς θέατρο της Ρεματιάς.

Eίχα την τύχη να κάνω εξαιρετικές σπουδές και στο πρώτο πτυχίο αλλά και στο μεταπτυχιακό, σε μεγάλα πανεπιστήμια της Νέας Υόρκης, καθώς επίσης και να ζήσω την έντονη πολυεπίπεδη Νέα Υόρκη, την Μέκκα της επιχειρηματικότητας αλλά και της τέχνης σε όλο της το μεγαλείο, να γνωρίσω πολλούς και διαφορετικούς ανθρώπους, να κάνω υπέροχους φίλους και να ανταλλάξω κουλτούρα, παράδοση, ιδέες.

Στην πολιτική μου πορεία δραστηριοποιήθηκα στο χώρο της Τοπικής αυτοδιοίκησης όπου και διακρίθηκα:

 • Αντιδήμαρχος Χαλανδρίου - Πρόεδρος των Δημοτικών Επιχειρήσεων Πολιτισμού και Ανάπτυξης στο Δήμο Χαλανδρίου
 • Δημιούργησα το πρώτο Δημοτικό Κ.Ε.Π. στην Ελλάδα –Κέντρο Εξυπηρέτησης του Πολίτη– Κ.Ε.Π. Χαλανδρίου
 • Υποψήφια Νομάρχης Nομός Λακωνίας. Επικεφαλής Νομαρχιακής Παράταξης
 • Εξέδιδα πρότυπο Newsletter με τα Ευρωπαϊκά προγράμματα που αφορούσαν ανέργους, αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες, επιχειρηματίες κτλ. και προώθησα την απορρόφησή τους στην νομό

Στην επαγγελματική μου πορεία:

 • Συνεργάστηκα με μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, που δραστηριοποιούνται στο χώρο της έρευνας , επικοινωνίας, των συμβουλευτικών υπηρεσιών, της επαγγελματικής εκπαίδευσης καθώς και της εστίασης σαν υψηλόβαθμο διοικητικό στέλεχος αλλά και επιχειρηματίας η ίδια.
 • Σχεδίασα και υλοποίησα προγράμματα, με σημαντικά ωφέλιμη αξία για το Ελληνικό κοινό –Γραμμή Ενημέρωσης σεισμόπληκτων 0800-18000, Γραμμή Εξυπηρέτησης Πολιτών 1464 κτλ

Το έτος 2011 ανακαλύπτω τον ποιητικό εαυτό μου και έτσι εκδίδεται το πρώτο μου ποιητικό πόνημα οι «ΓΥΜΝΕΣ ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ».

 • Οι «Γυμνές Εξομολογήσεις» αποτελούν μία βιωματική, αλλά και φαντασιωτική διαδρομή αισθήσεων και συναισθημάτων, σε διαφορετικές αλλά και ταυτόχρονα αλληλουχικές περιόδους έμπνευσης και ερωτικού ύφους. Στόχος του είναι η άναρχη ένωση του έρωτα και της ποίησης, σ’ ένα γάμο ενάντια σε taboo, δοξασίες, και κατεστημένες ιδεοληψίες. Το βιβλίο φέρνει στο φως ερωτικές σκέψεις και εμπειρίες του μέσου ανθρώπου, ακριβώς όπως τις όρισε η φύση, όχι σε επίπεδο φύλου, αλλά σε επίπεδο ανθρώπου.

Το 2013 συνεχίζω με την δεύτερη ποιητική μου συλλογή «UNFUCK THE WORLD” και το οικονομικό δοκίμιο «ΤΟ ΔΟΓΜΑ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ», ενώ ξεκινώ παράλληλα την πολιτική και οικονομική αρθρογραφία.

 • Το «UNFUCK THE WORLD» σε ελεύθερη μετάφραση «ΕΛΕΥΘΕΡΩΣΤΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ», πραγματεύεται τον άνθρωπο , τα προβλήματα του και τις αξίες του, στην σύγχρονη πολύπλοκη πραγματικότητα, μέσα από τριάντα επτά συναπτά φιλοσοφικά κείμενα, συνοδευόμενα από αντίστοιχα ποιήματα βυθισμένα στα βάθη των συναισθημάτων και των νοητικών προβληματισμών του . Στόχο έχει να διευρύνει τις διαστάσεις της αντίστασης μας , να σπάσει τις σιωπές, να βάλει το δάχτυλο στις πληγές για να τις ξύσει. Ο πρόλογος του βιβλίου αποτελεί και την κεντρική του ιδέα: «Δεν υπακούω σε συστήματα που γίνανε νόρμες και με πνίγουνε. Δοκιμάζω στην ψυχή μου πιλοτικές πτήσεις στον καθαρό αέρα. Γυμνάζω τη σκέψη μου να είναι αναρχική να δημιουργεί έννοιες κοντινές σε κάθε ελεύθερο άνθρωπο». Το συγκεκριμένο βιβλίο έχει μεταφραστεί στα Αγγλικά και κυκλοφορεί από την Ιαπωνία μέχρι την Αφρική, ενώ διατίθεται στα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία του κόσμου.
 • Το τρίτο μου βιβλίο «ΤΟ ΔΟΓΜΑ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ» -ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΟΚΙΜΙΟ, προσπαθεί να αφυπνίσει όχι μόνο τους Έλληνες, αλλά το μέσο διεθνοποιημένο πλέον πολίτη, απέναντι στην φτώχεια, την πείνα , τη καταστροφή, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις σύγχρονες αδικίες στο όνομα της παγκοσμιοποίησης, καθώς χρησιμοποιεί επιστημονικά εργαλεία κυρίως οικονομικά , για να ανατρέψει τις υφιστάμενες οικονομικές θεωρίες, όπως την μονεταριστική, που καθιστούν τον άνθρωπο υποζύγιο της οικονομίας. Η κεντρική του προσέγγισή, είναι να διαφοροποιήσει την οικονομική μεγέθυνση , από την πραγματική ανάπτυξη, που συνωνυμεί με την οικονομική ευημερία που απολαμβάνει ο λαός μιας χώρας. Βασικό του motto αποτελεί, ότι ως βάση της ανάπτυξης τοποθετείται η εξίσωση έξοδα=έσοδα, που συμπεριλαμβάνει όμως τον παράγοντα άνθρωπο , με απόλυτη «μαθηματική ακρίβεια», γιατί οι χώρες και οι οικονομίες που αναπτύσσουν, πρέπει να στηρίζονται κυρίαρχα, πάνω στις βασικές οικονομικές, κοινωνικές και πολιτιστικές παροχές, που διασφαλίζουν για την εξέλιξη του ανθρώπου. Μόνο έτσι θα εξασφαλίσουν την διατηρησιμότητα τους και στο μέλλον.

Το 2014 συνεχίζω την συγγραφική μου πορεία με άλλα δύο βιβλία:

 • Το τέταρτο βιβλίο μου «ΟΙ ΠΕΝΗΝΤΑ ΑΠΟΧΡΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ’, αποτελεί τη συρραφή των πενήντα τελευταίων πολιτικών μου άρθρων, που αφορούν τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και τον κόσμο, κατά τα έτη 2013-2014. Στόχο έχει, να δώσει φως σε όλα εκείνες τις πολιτικές και οικονομικές συνομωσίες, που συμβαίνουν κάτω από τη μύτη του απλού πολίτη, και υποθηκεύουν το μέλλον το δικό του και της πατρίδας του. «ΟΙ ΠΕΝΗΝΤΑ ΑΠΟΧΡΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ» αποτελούν όλες εκείνες τις αποχρώσεις του αίματος που χύνεται, σε περιόδους πολέμου ή εμπόλεμης ειρήνης.
 • Το πέμπτο βιβλίο μου «ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΕ ΜΙΑ ΧΑΜΕΝΗ ΠΑΤΡΙΔΑ» αποτελεί μια ακόμη ποιητική συλλογή, που θεματική έχει, το πώς απεικονίζεται η σύγχρονη Ελλάδα των μνημονίων και της φτώχειας στη δική μου βιωματική συνείδηση.

Το 2015 εκδίδεται μία κόμη ποιητική μου συλλογή:

 • Το έκτο μου βιβλίο έχει τον τίτλο «UNFUCK GREECE». Στρατολογημένη στην υπηρεσία της ελεύθερης διακίνησης ιδεών, ειδικά σε αυτές τις δύσκολες ώρες που περνά η πατρίδα μας, αλλά και γενικότερα ο κόσμος, γράφω για τον άνθρωπο και τις ανάγκες του μέσα στις κοινωνίες που ζει.Κατασκεύασα ένα σύνθημα, που έγινε παγκόσμιο σύμβολο, γιατί μιλάει την γλώσσα της ειρήνης σε επαναστατικό χρόνο και ρήμα. Ο ανορθόδοξος χαρακτήρας του, στόχο έχει να δώσει έμφαση στην έννοια της ελευθερίας, απηχώντας την απαιτητική multilingual –πολύγλωσση εποχή που ζούμε, καθώς και την κουλτούρα της γενιάς μου. «UNFUCK GREECE» λοιπόν, το σύνθημα που με κατέβασε στις πλατείες, όταν καιγόταν η χώρα από την λιτότητα και τον φόβο, από έναν ακήρυχτο πόλεμο από την συμμαχική της Ευρώπη. «UNFUCK GREECE» ο τίτλος ενός βιβλίου που γράφτηκε στο αγώνα με τον εαυτό μου και τους άλλους, μέσα σ’ αυτά τα χαρακώματα. Σε ελεύθερη μετάφραση «ΕΛΕΥΘΕΡΩΣΤΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ»…

  Το πλακάτ παρουσίασα για πρώτη φορά στην πλατεία Συντάγματος, κατά την συμμετοχή μου στις διαδηλώσεις κατά της λιτότητας τον Φεβρουάριο 2015. Συνέχισα να συμμετέχω με αυτό, σε όλες τις διαδηλώσεις που διενεργήθηκαν από τον Φεβρουάριο 2015 μέχρι και τις αρχές καλοκαιριού 2015. Φωτογραφήθηκε και προβλήθηκε από όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, εγχώρια και ξένα, ενώ γράφθηκαν και πολλά άρθρα για αυτό, σε διεθνές επίπεδο.

  Το πλακάτ επίσης υιοθετήθηκε από το γνωστό συγκρότημα των U2 τον Μάιο του 2015. Οι U2 βρήκαν τον δικό τους τρόπο να στηρίξουν την Ελλάδα, μέσα από το σύνθημα «UNFUCK GREECE». Κατά την περιοδεία τους «Innocence + Experience» τον Μάιο 2015, στον Καναδά και τις ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια της ερμηνείας του περίφημου πολιτικού τραγουδιού «Bullet the Blue Sky», από το άλμπουμ «The Joshua Tree», προβάλλονται πλάνα από τη πλατεία Συντάγματος, γεμάτη πλήθος κόσμου που διαμαρτύρεται για τα μέτρα λιτότητας και την οικονομία της χώρας.Παράλληλα, στην ίδια οθόνη εμφανίζεται το πλακάτ με το μήνυμα «UNFUCK GREECE», που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο 2015.Το Ιούνιο 2015 γίνεται κεντρικό μήνυμα στο επετειακό ROCKWAVE FESTIVAL που λαμβάνει χώρα στην Ελλάδα, με έλληνες και ξένους καλλιτέχνες.

Αρχές του 2016 εκδίδεται ένα ακόμη πολιτικό μου βιβλίο:

 • «ΙΣΧΥΡΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ-ΑΝΙΣΧΥΡΟΙ ΗΓΕΤΕΣ» - αποτελεί ένα βιβλίο με καταχωρημένα τα 50 καλύτερα άρθρα που έγραψα κατά την διάρκεια του έτους 2015 και αφορούσαν Ελλάδα και εξωτερικό. Τα περισσότερα άρθρα περιγράφουν και αναλύουν ίσως την πιο σημαντική περίοδο στην Ελλάδα, που απασχόλησε όμως και ολόκληρο τον κόσμο, καθώς η πολιτική της λιτότητας που εφάρμοσε η Ευρωπαική Ένωση επηρέασε σφοδρά όλους τους λαούς. Το βιβλίο υποδεικνύει και αποδεικνύει με συγκεκριμένα άρθρα του λύσεις, όχι θεωρητικές αλλά πρακτικές /τεχνοκρατικές, που θα μπορούσαν να βγάλουν την Ελλάδα από την κρίση και να μετατρέψουν τον τίτλο από «ΙΧΥΡΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ-ΑΝΙΣΧΥΡΟΙ ΗΓΕΤΕΣ» που αποδίδει τη σημερινή πραγματικότητα, σε «ΙΣΧΥΡΟΙ ΗΓΕΤΕΣ-ΑΝΙΣΧΥΡΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ».

Την Άνοιξη του 2016 ξεκινά η συνεργασία μου με την Ενάτη Εναλλακτική Τηλεόραση, με την εκπομπή «ΠΝΕΥΜΑ & ΤΕΧΝΗ». Στόχος της εκπομπής είναι να αιμοδοτήσουμε με καθαρό πνεύμα τον πολιτισμό μας, προκειμένου να προάγει τη δημιουργία σε ψυχικό αντίκρισμα για τον άνθρωπο.

 • Παναγιώτα Μπλέτα –Συγγραφέας/Διανοήτρια

Τον τίτλο συγγραφέας/διανοήτρια, τον απέκτησα κατόπιν των αλλεπάλληλων πειραματισμών μου με την πρακτική άσκηση της διανόησης, στο επίπεδο της ιδεολογίας μου, της γνώσης, των εμπειριών μου και της προσφοράς μου στο κοινωνικό σύνολο.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΠΛΕΤΑ: Αναρτήσεις στην Σφήκα

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΠΛΕΤΑ: ΒιβλίαΜπλέτα, Παναγιώτα. Unfuck Greece / Παναγιώτα Μπλέτα. - Κέρκυρα : ΑΛΔΕ Εκδόσεις, 2015. - 59σ. · 21x14εκ.

ISBN 978-960-9451-72-7 (Μαλακό εξώφυλλο) [Κυκλοφορεί - Εκκρεμής εγγραφή]
€ 12,00 (Τελ. ενημ: 28/12/2015) · Η τιμή περιλαμβάνει Φ.Π.A. 6%.

Νεοελληνική ποίηση [DDC: 889.1]
Μπλέτα, Παναγιώτα. Γράμματα σε μια χαμένη πατρίδα / Παναγιώτα Μπλέτα. - 1η έκδ. - Κέρκυρα : ΑΛΔΕ Εκδόσεις, 2014. - 64σ. · 21x14εκ.

ISBN 978-960-9451-70-3 (Μαλακό εξώφυλλο) [Κυκλοφορεί - Εκκρεμής εγγραφή]
€ 12,00 (Τελ. ενημ: 13/5/2015) · Η τιμή περιλαμβάνει Φ.Π.A. 6%.

Νεοελληνική ποίηση [DDC: 889.1]
Μπλέτα, Παναγιώτα. Το δόγμα της φτώχειας / Παναγιώτα Μπλέτα. - 1η έκδ. - Κέρκυρα : ΑΛΔΕ Εκδόσεις, 2013. - 112σ. · 21x14εκ.

ISBN 978-960-9451-54-3 (Μαλακό εξώφυλλο) [Κυκλοφορεί]
€ 12,00 (Τελ. ενημ: 11/12/2013) · Η τιμή περιλαμβάνει Φ.Π.A. 6%.

Φτώχεια [DDC: 305.569]
Μπλέτα, Παναγιώτα. Unfuck the World : Ποιήματα / Παναγιώτα Μπλέτα. - 1η έκδ. - Κέρκυρα : ΑΛΔΕ Εκδόσεις, 2013. - 79σ. · 21x14εκ.

ISBN 978-960-9451-45-1 (Μαλακό εξώφυλλο) [Κυκλοφορεί]
€ 13,00 (Τελ. ενημ: 19/2/2013) · Η τιμή περιλαμβάνει Φ.Π.A. 6%.

Νεοελληνική ποίηση [DDC: 889.1]
Μπλέτα, Παναγιώτα. Γυμνές εξομολογήσεις : Ποιήματα / Παναγιώτα Μπλέτα. - Κέρκυρα : ΑΛΔΕ Εκδόσεις, 2011. - 62σ. · 21x14εκ.

ISBN 978-960-9451-29-1 (Μαλακό εξώφυλλο) [Κυκλοφορεί]
€ 12,00 (Τελ. ενημ: 15/11/2011) · Η τιμή περιλαμβάνει Φ.Π.A. 6%.

Νεοελληνική ποίηση [DDC: 889.1]

Email: bletas.p1@gmail.com Facebook/Twitter: Panagiota Bletas


ΘΑ ΜΑΣ ΕΝΔΙΕΦΕΡΕ Η ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΕΔΩ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου