Κυριακή 14 Αυγούστου 2016

Κάστρο: «Όταν μια μέρα πεθάνω, κανείς δεν θα το πιστεύει»

Διεθνή 

AP Photo/ Charles Tasnadi

Νεαροί πιονιέροι της επανάστασης τραγουδούν για τον Φιντέλ Κάστρο. Εφημερίδες, ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές κατακλύζονται με ευχές για υγεία και μακροημέρευση.

Ανάρπαστο το cd με δώδεκα τραγούδια αφιερωμένα στον Φιντέλ. Τιμητικές πλακέτες αποκαλύπτονται, θεματικές εκθέσεις εγκαινιάζονται. Η προσωπολατρία φτάνει στο απόγειό της.

Διθυράμβους μεταδίδει το Radio Rebelde, ο ραδιοφωνικός σταθμός που εξυμνεί τον Φιντέλ ως αληθινό γίγαντα, ήρωα και ευεργέτη της πατρίδας.

«Το 1926 η Iστορία μάς έδωσε έναν γίγαντα. Έναν καθοδηγητή γεμάτο ιδέες, που έσωσε την πατρίδα μας», ακούγεται από το Radio Rebelde.

AP Photo/Desmond Boylan

Το ημερολόγιο έγραφε 13 Αυγούστου 1926 όταν γεννήθηκε στο Μπιράν της ανατολικής Κούβας ο Φιντέλ Κάστρο.

Τέκνο εύπορης οικογένειας, φοίτησε σε σχολείο Ιησουιτών και διακρίθηκε από μικρός στον αθλητισμό, αλλά και στις διαδηλώσεις κατά του δικτάτορα Μπατίστα.

«Su nombre es pueblo» είναι ο τίτλος ενός από τα δώδεκα τραγούδια στο επετειακό cd που κυκλοφορεί αυτές τις μέρες για τα γενέθλια του Φιντέλ.

Σε ελεύθερη μετάφραση το ρεφρέν θα μπορούσε να σημαίνει: «Είναι ο λαός».

Και σήμερα ο Φιντέλ ταυτίζεται με τον λαό και θεωρείται προσωποποίηση της επανάστασης, το σύμβολο μιας χώρας που διαρκώς αλλάζει, θέλοντας και μη.

Για 50 ολόκληρα χρόνια παρέμεινε στο τιμόνι της Κούβας από τότε που οι guerilleros του κατάφεραν να εκδιώξουν τον δικτάτορα Μπατίστα την Πρωτοχρονιά του 1959.

AP Photo/Cristobal Herrera

Οργισμένο είδωλο


«Είναι το Radio Rebelde στις πύλες του Santiago de Cuba…»

Με αυτή τη λιτή αναγγελία έδινε διαπιστευτήρια ο Φιντέλ σε εκείνη τη μακρινή εποχή της αθωότητας. Με νομική παιδεία, στρατιωτική εκπαίδευση και αστείρευτο ρητορικό ταλέντο, άρχισε να ενσαρκώνει τις ελπίδες αντιστασιακών κινημάτων σε όλον τον κόσμο, που αγωνίζονταν να αποτινάξουν στυγνά δικτατορικά καθεστώτα.

Έγινε είδωλο της Αριστεράς, αλλά και «κόκκινο πανί» για τις ΗΠΑ, που έβλεπαν την Κούβα ως εφαλτήριο για την απειλητική εξάπλωση του κομμουνισμού σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική.

Οι Αμερικανοί αντέδρασαν με εμπορικές κυρώσεις, προσπάθησαν να δολοφονήσουν ή τουλάχιστον να ανατρέψουν τον Κάστρο, αλλά το μόνο που κατάφεραν ήταν να του προσφέρουν ακόμα μεγαλύτερο λαϊκό έρεισμα.

Και ο Φιντέλ ανταπέδιδε την αφοσίωση με τον δικό του τρόπο, μιλώντας στα πλήθη για ώρες ολόκληρες. «Πατρίδα ή θάνατος» ήταν το σύνθημά του. «Θα νικήσουμε», απαντούσαν εν χορώ οι οργανωμένοι οπαδοί.

AP Photo

Πριν από δέκα χρόνια ήρθε η αναγκαστική αλλαγή σκυτάλης, αλλά η εξουσία παρέμεινε στην οικογένεια. Για λόγους υγείας ο Φιντέλ Κάστρο παρέδωσε τα ηνία στον αδελφό του, Ραούλ, ο οποίος αναζητεί πλέον την προσέγγιση με τις ΗΠΑ υπό το βάρος των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα του.

Ο ίδιος ο Φιντέλ κάνει ελάχιστες δημόσιες εμφανίσεις. Η τελευταία ήταν στο 7ο συνέδριο του κομμουνιστικού κόμματος τον Απρίλιο.

Υπό τα θερμά χειροκροτήματα των συνέδρων ο Φιντέλ Κάστρο συνεχάρη τον αδελφό και διάδοχό του. «Σας συγχαίρω όλους και ιδιαίτερα τον σύντροφο Ραούλ Κάστρο για την εξαιρετική δουλειά του» ήταν τα λόγια του Φιντέλ.

Ismael Francisco/Cubadebate via AP

Ο αειθαλής Φιντέλ


Κάποιοι πιστεύουν ότι ο Φιντέλ Κάστρο δεν είναι μόνο 90 χρόνων, αλλά μεγαλύτερος και η επίσημη βιογραφία του απλώς «αποσιωπά» μερικά χρονάκια.

Όσο για την υγεία του, ακούγονται οι πιο ετερόκλητες φήμες.

AP Photo

Μερικοί λένε ότι παραμένει ένας ακμαιότατος και χαρωπός συνταξιούχος, άλλοι ισχυρίζονται ότι είναι στα τελευταία του. Αλλά η αλήθεια είναι ότι παρόμοιες διαδόσεις κυκλοφορούν εδώ και πολλά χρόνια.
Ο ίδιος ο Φιντέλ Κάστρο τις σχολίαζε με τον δικό του χαρακτηριστικό τρόπο: «Όταν μια μέρα θα πεθάνω», έλεγε, «κανείς δεν θα το πιστεύει...»

Πηγή: Deutsche Welle - ΕΦ-ΣΥΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου