Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2019

Ορκωμοσία Μαδούρο εν μέσω κλιμάκωσης της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας

Κόσμος


Ορκίστηκε χτες, όπως προβλεπόταν, για τη δεύτερη 6ετή θητεία του ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, που είχε νικήσει στις εκλογές στις 20/5/18 με 67% (με αποχή επίσης πάνω από 60%) όπου δεν συμμετείχαν τα βασικά κόμματα της αντιδραστικής αντιπολίτευσης.

Ο Νικολάς Μαδούρο ορκίστηκε ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου και εν μέσω νέων πιέσεων και κατηγοριών για «παράνομη εκλογή». Θυμίζουμε ότι από την πρώτη στιγμή είχαν αμφισβητήσει το αποτέλεσμα όλοι οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί, ΕΕ, ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στη Λατινική Αμερική.

Ο Τζον Μπόλτον, ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφάλειας, επανέλαβε και χθες τα περί «δικτατορίας», ενώ ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών που ελέγχουν οι ΗΠΑ έβγαλε ψήφισμα που καταγγέλλει την κυβέρνηση της Βενεζουέλας ενώ και η ΕΕ απειλεί με κλιμάκωση των πιέσεων.

Κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας


Η περουβιανή κυβέρνηση του Μαρτίν Βισκάρα αποφάσισε να ανακαλέσει τον προσωρινό επιτετραμμένο της στη Βενεζουέλα για διαβουλεύσεις εξαιτίας της έναρξης της δεύτερης θητείας του Μαδούρο. Επιπλέον, η Λίμα υπενθύμισε ότι θεωρεί παράνομη την προεδρία του Μαδούρο και εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή της προς την Εθνοσυνέλευση της Βενεζουέλας, το κοινοβούλιο που ελέγχει η αντιπολίτευση.

Παράλληλα δεκάδες διαδηλωτές εισέβαλαν στην πρεσβεία της Βενεζουέλας στη Λίμα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την έναρξη της δεύτερης θητείας του Νικολάς Μαδούρο στην προεδρία της Βενεζουέλας, μετέδωσαν τοπικά ΜΜΕ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας Χόρχε Αρεάσα υπενθύμισε στην κυβέρνηση του Περού ότι είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια των διαπιστευμένων διπλωματών στη Λίμα μετά τις ταραχές στην πρεσβεία.

Επίσης ο πρόεδρος της Παραγουάης, Μάριο Άμπντο Μπενίτες ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις της χώρας του με τη Βενεζουέλα και αποσύρει άμεσα τους διπλωμάτες της από το Καράκας.

Πηγή: imerodromos.gr



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου