Τρίτη 21 Μαΐου 2019

Trump's Way or the... Huawei

Κόσμος


Ένας τεχνολογικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας είναι εδώ και καιρό σε εξέλιξη, στη σκιά του εμπορικού πολέμου μεταξύ των δύο χωρών που ούτως ή άλλως μαίνεται. Την τελευταία εβδομάδα οι ΗΠΑ κατέφεραν ένα διπλό πλήγμα στην Κίνα, χτυπώντας την εκεί που πονάει πιο πολύ... στον κολοσσό της στην τεχνολογία τηλεπικοινωνιών, τη Huawei.

Η αρχή έγινε με το εκτελεστικό διάταγμα που υπέγραψε στις 15 Μαΐου ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνησή του κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ως προς τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα, προαναγγέλλοντας τη λήψη μέτρων για την προστασία τους. Το διάταγμα απαγορεύει σε αμερικανικές εταιρείες τη χρήση τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού που η Ουάσιγκτον διατείνεται πως εγείρει απειλή για την εθνική ασφάλεια. Με την κίνηση αυτή μάλιστα ο Τραμπ απέκτησε τη δυνατότητα να ρυθμίζει εμπορικά ζητήματα με το πρόσχημα της απειλής της ασφάλειας της χώρας. Παρότι το κείμενο δεν κατονομάζει τη Huawei ή την Κίνα, είναι προφανές που απευθύνεται. Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ έχουν χαρακτηρίσει άλλωστε επανειλημμένα «απειλή» την κινεζική εταιρεία και ασκούν πιέσεις σε συμμάχους των ΗΠΑ να μη χρησιμοποιήσουν τον εξοπλισμό της στην ανάπτυξη δικτύων κινητής τηλεφωνίας 5G.

Tην ίδια ημέρα, το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι προσθέτει την Huawei και 70 από τις θυγατρικές της στην «Entity List», μια κίνηση που απαγορεύει στην εταιρία να αποκτά εξαρτήματα και τεχνολογία από αμερικανικές εταιρίες χωρίς να έχει προηγηθεί η έγκριση της αμερικανικής κυβέρνησης. Πρόκειται για μια λίστα στην οποία βρίσκονται οι διεθνείς έμποροι όπλων.

Η αμερικανική κυβέρνηση θεωρεί πως ο εξοπλισμός της κινεζικής εταιρείας -που βρίσκεται στη δεύτερη θέση της παγκόσμιας κατάταξης στην αγορά των smartphones πίσω από τη Samsung-  μπορεί να χρησιμοποιείται ή να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον από την κινεζική κυβέρνηση για κατασκοπεία. Η κινεζική εταιρεία, που διαψεύδει κατηγορηματικά τον ισχυρισμό, αντέδρασε καταγγέλλοντας «παράλογους περιορισμούς» και δήλωσε διατεθειμένη να συνεργαστεί με την αμερικανική κυβέρνηση για να βρεθούν «αποτελεσματικά μέτρα για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των προϊόντων και των υπηρεσιών που προσφέρει». «Εάν δεν επιτραπεί στη Huawei να δραστηριοποιείται επί αμερικανικού εδάφους, οι ΗΠΑ δεν θα γίνουν ασφαλέστερες ή ισχυρότερες·. Απεναντίας, αυτό θα περιορίσει τις ΗΠΑ σε κατώτερες αλλά ακριβότερες εναλλακτικές, αφήνοντας πίσω τις ΗΠΑ ως προς την ανάπτυξη των δικτύων τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς και εντέλει θα πλήξει τα συμφέροντα των αμερικανικών εταιρειών και των Αμερικανών καταναλωτών», προειδοποίησε μάλιστα.

Το επιχείρημα της κατασκοπείας δεν είναι έωλο, αλλά αξίζει να σημειωθεί πως ο Edward Snowden, πρώην στέλεχος της CIA και της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA) και πλέον ένας από τους πιο διάσημους πληροφοριοδότες δημοσίου συμφέροντος στον κόσμο έχει αποκαλύψει ότι πριν από λίγα χρόνια εργαζόταν πάνω στην κατασκοπεία και στο χακάρισμα της κινεζικής εταιρείας Huawei. Σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στη New York Times αναφερόταν πως η NSA επιχείρησε να σπάσει τον κεντρικό διακομιστή της Huawei, προσπαθώντας, όχι μόνο να αποδείξει τη σχέση μεταξύ της κινεζικής εταιρείας και της κινεζικής κυβέρνησης και του στρατού, αλλά και να ανακαλύψει τα τελευταία τεχνολογικά επιτεύγματα της Huawei, τα οποία η εταιρεία πουλούσε σε άλλες χώρες. Με άλλα λόγια οι ΗΠΑ έκαναν τότε στην Huawei ακριβώς αυτό που σήμερα κατηγορούν την Κίνα.

Πίσω από τις γραμμές και τις κινήσεις πολέμου φαίνεται να βρίσκεται σε πολύ μεγάλο βαθμό το δίκτυο 5G. Πιο σημαντική από την ηγετική θέση της Huawei στην αγορά smartphones, είναι η παντοδυναμία της ως η μεγαλύτερη κατασκευάστρια εξοπλισμού τηλεπικοινωνιακών δικτύων. Η Huawei είναι έτοιμη να κάνει το άλμα στον κόσμο του 5G, ενός κόσμου που όχι μόνο θα επιτρέψει ιλιγγιώδεις ταχύτητες στη ροή πληροφορίας, αλλά θα φέρει την επανάσταση σε ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών υψηλής τεχνολογίας καθώς και στις προηγμένες μεταποιητικές βιομηχανίες. Κυρίως όμως στον χρηματοπιστωτικό τομέα αλλά και στη βιομηχανία του θεάματος και του ηλεκτρονικού εμπορίου, κι επίσης σε τομείς όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI), η ρομποτική, κυβερνητική, βιοπληροφορική, ακόμα και συστήματα ασφαλείας (drones, υπερ-αισθητήρες, κάμερες, αυτο-οδήγηση αυτοκινήτων κ.ά).

ΗΠΑ - Κίνα και στη μέση όλοι οι άλλοι


Οι νέες εξελίξεις φέρνουν μια σειρά σημαντικών ανακατατάξεων για την Huawei που πιθανόν να καθυστερήσουν την ανάπτυξη του 5G της Κίνας. Οι σχέσεις της εταιρείας με τις ΗΠΑ στο επίπεδο των προμηθειών είναι βαθιές. Πέρυσι, η Huawei έδωσε στη δημοσιότητα έναν κατάλογο 92 βασικών προμηθευτών της, στον οποίο περιλαμβάνονται 33 μεγάλες αμερικανικές εταιρείες, όπως η Intel, η Xilinx και η Texas Instruments. Πρόκειται μάλιστα για εταιρείες που την προμηθεύουν με εξαρτήματα που χρησιμεύουν στην ανάπτυξη των κυψέλων και των κεραιών που χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη δικτύων.

Από την άλλη, για τα εξαιρετικά δημοφιλή smartphones της, η Huawei βασίζεται στο λειτουργικό σύστημα Android της Google. Σε μια τελευταία εξέλιξη η Google, εναρμονιζόμενη με την αμερικανική νομοθεσία, απέκλεισε τη Huawei από τις μελλοντικές αναβαθμίσεις του λειτουργικού συστήματος Android.

H Huawei θα μπορεί να συνεχίσει να χρησιμοποιεί το Android, αλλά μετά την απόφαση της Google, οι χρήστες των νέων συσκευών Huawei δεν θα μπορούν να έχουν στη διάθεση τους αναβαθμίσεις ασφαλείας και τεχνική υποστήριξη του Android. Οι υπάρχοντες χρήστες των Huawei smartphones θα μπορούν να χρησιμοποιούν και να «κατεβάζουν» αναβαθμίσεις των εφαρμογών της Google μέσω Google Play, αλλά όταν η Google κυκλοφορήσει τη νέα έκδοση του Android -την οποία ετοιμάζε- η Huawei δεν θα επιτρέπεται να προσφέρει την αναβάθμιση στις συσκευές της. Πρακτικά λοιπόν τότε τα νέα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα της κινεζικής εταιρείας θα χάσουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε δημοφιλείς εφαρμογές της Google όπως το Google Play, το Gmail, το Chrome, το YouTube και το Google Maps.

Οι κυρώσεις είναι σίγουρα ένα πολύ μεγάλο πλήγμα για τον κινεζικό κολοσσό αλλά σίγουρα δεν θα επιφέρουν τον ακαριαίο θάνατο που υπέστη ο αντίπαλος κινεζικός τηλεπικοινωνιακός φορέας ZTE όταν προστέθηκε μπήκε στη μαύρη λίστα των ΗΠΑ το 2017. Ήδη η θυγατρική εταιρεία της Huawei, HiSilicon, η οποία φτιάχνει μικροτσιπ έδειξε τις προθέσεις της διαμηνύοντας μέσω του διευθύνοντα συμβούλου της πως ήρθε η ώρα οι εργαζόμενοι σε αυτή να αναδειχθούν στους «ήρωες και τις ηρωίδες της εποχής».

Κι αν το ενδιαφέρον επικεντρώνεται τώρα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα, τα σκάγια από τα πυρά μεταξύ των δύο χωρών αναμένεται να πάρουν κι άλλες χώρες. Χώρες – σύμμαχοι των ΗΠΑ όπως η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και η Ταϊβάν θα πρέπει να το σκεφτούν πολύ καλά αν θα συνεχίσουν τις εμπορικές δοσοληψίες τους με την Huawei, καθώς πολλά συστήματα τους περιέχουν αμερικανικά εξαρτήματα ή αμερικανική γνώση και θα πρέπει να μπουν στην πολυδαίδαλη διαδικασία έγκρισης εξαγωγής τους, την ίδια στιγμή που η παραμικρή κίνησή τους μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τις παγιωμένες σχέσεις τους με τις ΗΠΑ.

Ο νέος «Ψυχρός πόλεμος»


Αν και τεχνολογικοί αναλυτές προειδοποιούν ότι η κίνηση αυτή είναι μόνο η αρχή ενός τεχνολογικού απομονωτισμού άνευ προηγουμένου, οι ΗΠΑ δεν φαίνονται διατεθειμένες να κάνουν πίσω. Ο τεχνολογικός «Ψυχρός Πόλεμος» μεταξύ των δύο χωρών έχει κηρυχθεί και είναι ένα μόνο σκέλος, αλλά ίσως το πιο σημαντικό στον εμπορικό πόλεμο που μαίνεται μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου.

Οι κινήσεις κατά της Huawei και του τομέα της τεχνολογίας της Κίνας έρχονται κατά τη διάρκεια μιας έντονης περιόδου στις εμπορικές συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Η Ουάσιγκτον έχει δώσει στο Πεκίνο ένα τελεσίγραφο τεσσάρων εβδομάδων για να επιτύχει μια συμφωνία προτού οι Ηνωμένες Πολιτείες τοποθετήσουν πρόσθετους δασμούς σε όλες τις εισαγωγές από την Κίνα. Αυτό κάνει τη θέση του Πεκίνου ακόμη πιο περίπλοκη. Συνήθως, η Κίνα απαντά σε ξένες ενέργειες εναντίον των εταιρειών της, ασκώντας επιλεκτική πίεση στις εταιρείες και τους ξένους πολίτες που δραστηριοποιούνται και ζουν επί εδάφους της. Για παράδειγμα, η Κίνα απάντησε στην εμπλοκή του Καναδά για τη φυλάκιση του επικεφαλής οικονομικών υπηρεσιών της Huawei, αυξάνοντας τις συλλήψεις Καναδών πολιτών και εφαρμόζοντας de facto απαγορεύσεις στις εισαγωγές από τη χώρα.

Μέχρι στιγμής, η Κίνα ελπίζει να επιτύχει την εμπορική συμφωνία που θέλει με τις ΗΠΑ κι έτσι απέφυγε να κάνει οτιδήποτε μπορούσε να τινάξει τη διαδικασία στον αέρα. Αλλά αυτή η αυτό-συγκράτηση είναι απίθανο να διαρκέσει για πάντα. Αν οι εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας πέσουν στο κενό, το Πεκίνο δεν θα κάνει εξαιρέσεις για τις ΗΠΑ.

Ποιος θα νικήσει;


Ποιος θα νικήσει τον εμπορικό πόλεμο; Ακόμα και αν οι ΗΠΑ και η Κίνα επιλύσουν τις διαφορές τους η μάχη για την τεχνολογική υπεροχή μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου δεν πρόκειται να σταματήσει.

Τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και η Κίνα αναμένονται να επιδοθούν σε έναν αγώνα να διαχωρίσουν έναν βαθιά παγκοσμιοποιημένο τομέα που συνδέεται με μεγάλες και σύνθετες αλυσίδες.

Όπως εκτιμά το Stratfor, είναι σχεδόν σίγουρο πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα υιοθετήσουν νέους κανονισμούς προκειμένου να περιορίσουν την ποσότητα ευαίσθητης αμερικανικής τεχνολογίας που κατευθύνεται προς την Κίνα και βοηθά τις κινεζικές εταιρείες να ανθίσουν. Αυτό δεν μπορεί παρά να έχει ως απάντηση μια εθνικιστική στάση όσον αφορά την ανάπτυξη της τεχνολογίας από την πλευρά του Πεκίνου. Αναλυτές εκτιμούν ότι η Κίνα θα αυξήσει την υποστήριξη των εγχώριων τεχνολογικών εταιρειών επιδιώκοντας την παραγωγική τους ανεξαρτησία, μέσω πρωτοβουλιών όπως το σχέδιο «Made in China 2025», το οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν πάσει θυσία να μην τεθεί σε εφαρμογή. Η Κίνα θα προσπαθήσει επίσης να εξασφαλίσει ότι τα κινεζικά και ανεπτυγμένα πρότυπα στον τομέα της τεχνολογίας θα υιοθετηθούν σε όλο τον κόσμο έτσι ώστε οι κινεζικές εταιρείες να μπορούν να πουλήσουν τα προϊόντα τους στις ξένες αγορές, χωρίς φόβο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα διεκδικήσουν παράβαση των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας.

Πολλοί προμηθευτές τεχνολογίας και οι παγκόσμιες οικονομίες θεωρούν την Κίνα τη σημαντικότερη μελλοντική αγορά ανάπτυξης τεχνολογίας, δεδομένου ότι ο ανεπτυγμένος κόσμος είναι ουσιαστικά κορεσμένος. Έτσι οι προμηθευτές από την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, την Ταϊβάν, το Βιετνάμ και τον υπόλοιπο κόσμο έχουν ένα μεγάλο οικονομικό κίνητρο για να μην αποκόψουν εντελώς τις οικονομικές σχέσεις τους με την Κίνα και τον τομέα τεχνολογίας της.

Έτσι, αντί να διακόψουν τους δεσμούς τους με την Κίνα, όπως όλα δείχνουν θα στραφούν στο να διαμεσολαβήσουν ώστε να εξισορροπήσουν τις σχέσεις της χώρας με τις ΗΠΑ.

Πηγή: tvxs.gr



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου