Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2019

Οικονομία: Η σκυτάλη στη Ν.Δ.

Του Παύλου Δερμενάκη


Μετά από 4,5 χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στο όνομα της Αριστεράς, επανήλθε δυναμωμένη η Δεξιά. Γεγονός καθόλου παράξενο, αφού μια ιστορική αναδρομή στα γεγονότα από το τέλος Ιανουαρίου 2015 μέχρι και την 7η Ιουλίου 2019 αποδεικνύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξυπηρέτησε τα σχέδια της άρχουσας τάξης και των δανειστών.

Έτσι, σήμερα η κυβέρνηση της Ν.Δ. εφαρμόζει το προχωρημένο νεοφιλελεύθερο πρόγραμμά της χωρίς ενδοιασμούς και εμπόδια, αφού έλαβε «συγχωροχάρτι» με την εφαρμογή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών από τους προηγούμενους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κυνήγησε την υπέρβαση των στόχων (πλεονάσματα) αποδεικνύοντας πόσο «καλός μαθητής» έγινε και παράλληλα μοίραζε κάποια ψίχουλα από την υπέρβαση των πλεονασμάτων στο όνομα της ελάφρυνσης των φτωχότερων στρωμάτων. Δεν είχε εναλλακτικό πρόγραμμα, ούτε κάποιες έστω ελάχιστες ουσιαστικές επεξεργασίες. Αυτή η πολιτική «έριξε νερό στον μύλο» του Κ. Μητσοτάκη.

Στην περίοδο 2015-2019 είχαμε:

α) Συνολικά μεγαλύτερη φτωχοποίηση μεσαίων και λαϊκών στρωμάτων με τη φορομπηχτική πολιτική και το κυνήγι των υπέρ-πλεονασμάτων,

β) «επιδοματάκια» για την αντιμετώπιση ακραίων καταστάσεων φτώχειας που οι ίδιοι επέτειναν,

γ) στασιμότητα στην παραγωγή,

δ) συνέχιση της μείωσης των επενδύσεων, παρά τη διαφημιζόμενη «έκρηξη των άμεσων ξένων επενδύσεων» και

ε) «ευημερία» των αριθμών όσον αφορά την ανεργία, αλλά στην ουσία ραγδαία επιδείνωση της πλήρους απασχόλησης, των εργασιακών σχέσεων και φυσικά των αποδοχών, μαζί με τη μετανάστευση των νέων.

Ως γνήσιος εκπρόσωπος του νεοφιλελευθερισμού, ο Κ. Μητσοτάκης προχωρά σήμερα στην υλοποίηση του σχεδιασμού του. Διατηρεί τη διανομή κάποιων «ψίχουλων» για τα λαϊκά στρώματα (βλ. νέο ΕΝΦΙΑ, φοροαπαλλαγές κ.λπ.), ενώ ετοιμάζει φαντασμαγορικό πάρτι για τα μεγάλα συμφέροντα.

Οι εξελίξεις στη ΔΕΗ, το ξεπούλημα ακόμα και των ακτών, οι αδειοδοτήσεις στην Eldorado Gold, το Ελληνικό και μια σειρά άλλες περιπτώσεις, δίνουν το στίγμα. Τα πάντα για το μεγάλο κεφάλαιο, υποσχόμενοι ανάπτυξη.

Βέβαια, ουσιαστική ανάπτυξη χωρίς πραγματική αύξηση του λαϊκού εισοδήματος δεν μπορεί να υπάρξει.

Πηγή: e-dromos.gr



Παύλος Δερμενάκης: Σχετικά με τον Συντάκτη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου