Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020

Έχασε το ριμπάουντ ο Κικίλιας - Τρύπες στην "άμυνα ζώνης" για τον κορονοϊό

Βαγγέλης Σαρακινός


Η “άμυνα ζώνης” που σχεδίασε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας δεν στάθηκε ικανή να σταματήσει τον κορονοϊό στα σύνορα. Κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να γίνει άλλωστε, όπως διαβεβαιώνουν οι ειδικοί, από σήμερα και ο ΠΟΥ, ο οποίος προσδίδει πλέον στον νέο ιό δυναμική πανδημίας. Ο τρόπος που αντιμετωπίστηκε, ωστόσο, η έξαρση της επιδημίας στην Ιταλία και τα μέτρα θωράκισης της χώρας μπροστά σε αυτήν την εξέλιξη δείχνουν να παρουσιάζουν αρκετά κενά.

Η εξάπλωση του κορονοϊού στην γειτονική χώρα πήρε ανησυχητικές διαστάσεις το περασμένο Σάββατο και αυτός ήταν ο λόγος που την Κυριακή οργανώθηκε σύσκεψη εμπειρογνωμόνων στο υπουργείο Υγείας. Η Ιταλία μετρούσε τότε τρεις νεκρούς και στο έδαφος της βρίσκονταν μαθητές από δέκα ελληνικά σχολεία, για τους οποίους, οι επιστήμονες που μετείχαν στη σύσκεψη, όπως μετέδωσε το κρατικό ΑΠΕ, είπαν ότι δεν τίθεται θέμα καραντίνας ή επιδημιολογικής επιτήρησης.

Στην ίδια σύσκεψη, «το υπουργείο Υγείας αποφάσισε να μην προχωρήσει προς το παρόν σε επιπλέον μέτρα, όπως η θερμομέτρηση, για τους ταξιδιώτες που έρχονται στη χώρα μας από την Ιταλία». Γνώριζαν βεβαίως οι ειδικοί καλύτερα από τον καθένα, και σίγουρα από τον μέσο Έλληνα πολίτη, για τον χρόνο επώασης και την ικανότητα του ιού να μεταδίδεται ακόμη και πριν ο φορές του εκδηλώσει συμπτώματα. Το υπουργείο θεωρούσε άλλωστε πιθανή την εκδήλωση κρούσματος και στην Ελλάδα, δήλωνε, ωστόσο, πανέτοιμο.

Άργησαν τα μέτρα


Την ίδια πάνω κάτω ώρα, επέστρεφε από πόλη της Βόρειας Ιταλίας, αεροπορικώς στη Θεσσαλονίκη, μία νέα και δραστήρια γυναίκα, επιχειρηματίας και μητέρα. Η 38χρονη, μη έχοντας προφανώς καμία ενημέρωση κατά την επιστροφή της, περίμενε σίγουρα σε κάποια ουρά τις αποσκευές της, πέρασε από κάποιους χώρους του αεροδρομίου και πήγε σπίτι της, όπου αγκάλιασε το παιδί της και τους οικείους της. Την Δευτέρα μάλιστα, μιας και δεν παρουσίαζε συμπτώματα, φέρεται ότι πέρασε από το Δημαρχείο της Θεσσαλονίκης, κατά τη διάρκεια δημοτικού συμβουλίου.

Ένα εικοσιτετράωρο αργότερα, το ίδιο άτομο παρουσίασε συμπτώματα και εμφανίστηκε οικειοθελώς στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, όπου πιστοποιήθηκε ως το πρώτο κρούσμα του κορονοϊού στην Ελλάδα. Ώρες αργότερα έγινε γνωστό ότι θετικό στον ιό βρέθηκε και το παιδί της, το οποίο καταγράφηκε ως το δεύτερο κρούσμα. Το παιδί είχε  πάει κανονικά όμως, την Δευτέρα και την Τρίτη στο σχολείο του, το οποίο σήμερα έκλεισε για 14 ημέρες, ενώ στο Δημαρχείο έγινε απολύμανση. Όλα αυτά βέβαια θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, εάν η 38χρονη είχε ενημερωθεί κατά την άφιξή της στο αεροδρόμιο για την πιθανότητα να είναι φορέας του ιού, κάτι που μάλλον δεν έγινε.

Ακόμη πιο ενδεικτική για τα κενά στο σύστημα θωράκισης είναι η καταγγελία που έκανε σε ειδησεογραφικό site (newsit), ο Βασίλης Πολυζώης, ο οποίος βρέθηκε σε μολυσμένες από τον ιό περιοχές της βόρειας Ιταλίας και ανήσυχος επικοινώνησε με τις ελληνικές υγειονομικές αρχές. Αυτές, ωστόσο, του είπαν να πάει στο σπίτι του, όπως κατήγγειλε και αν παρουσιάσει συμπτώματα να απευθυνθεί σε νοσοκομείο αναφοράς. Τελικά αποφάσισε να μπει σε “καραντίνα” μόνος του.

Μπάζει το σύστημα 


Σήμερα Πέμπτη, επιβεβαιώθηκε το τρίτο κρούσμα, μια υπάλληλος της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία νοσηλεύεται στο Αττικό και είχε ταξιδέψει στην Ιταλία τις προηγούμενες ημέρες. Η Τράπεζα, όπως ανακοίνωσε, έλαβε σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, όλα τα απαραίτητα μέτρα (απολύμανση του χώρου στον οποίο εργαζόταν η συγκεκριμένη υπάλληλος, εργασία από το σπίτι για τους συναδέλφους της στον ίδιο γραφειο κ.α). Η διαδρομή που έκανε, ωστόσο, η 40χρονη μέχρι να βρεθεί στο νοσοκομείο αναφοράς δείχνει και πάλι κάποια κενά στην πληροφόρηση, αλλά και στην οργάνωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπάλληλος της τράπεζας, φίλη της οποίας ελέγχεται ήδη ως ύποπτο περιστατικό, βρέθηκε για τουλάχιστον δύο ώρες να περιμένει στην ουρά στα επείγοντα του Σωτηρία, ενός νοσοκομείου στο οποίο καταφεύγουν βεβαρημένα πνευμονολογικά περιστατικά. Τελικά, αποφάσισε να τελειώσει την ταλαιπωρία της και πήγε σε ιδιωτικό θεραπευτήριο το οποίο την παρέπεμψε στο Αττικό.

Η ζημιά ωστόσο στο Σωτηρία, το οποίο είναι επίσης νοσοκομείο αναφοράς, μπορεί και να έγινε. Μια ζημιά που θα μπορούσε να αποφευχθεί ακόμη και με ένα ιδιόχειρο καρτελάκι, ότι οι εξετάσεις για κορονοϊό προηγούνται. Το περιστατικό αυτό, κινητοποίησε πάντως την ΠΟΕΔΗΝ, ο πρόεδρος της οποίας ζητά από τον ΕΟΔΥ και το υπουργείο Υγείας να λάβουν πρόσθετα μέτρα για τους εργαζόμενους, γιατρούς και νοσηλευτές που βρέθηκαν στην εφημερία. Συναγερμός σήμανε όμως και στο Κολλέγιο Αθηνών, όπου φοιτούσαν τα παιδιά της 40χρονης. Με επείγουσα ανακοίνωσή της η διεύθυνση του σχολείου πληροφορεί τους γονείς για το γεγονός και τους καλεί να τηρήσουν την οδηγία που έλαβαν από την Ιατρική Υπηρεσία.

Το υπουργείο Υγείας, το οποίο χειρίστηκε ομολογουμένως άψογα την επιστροφή των Ελλήνων από την Ουχάν, την πρώτη εστία εκδήλωσης του ιού, έδειξε μια απροθυμία να λάβει μέτρα στις πύλες εισόδου από την Ιταλία ή να θέσει σε υγειονομική επιτήρηση όσους προέρχονται από τη γειτονική χώρα. Αντιθέτως η Βρετανία και η Γαλλία συνέστησαν στους υπηκόους τους την οικειοθελή απομόνωση, ενώ ειδικά για τους μαθητές που βρέθηκαν σε περιοχές μόλυνσης επέβαλαν την αποχή 14 ημερών από τα μαθήματα. Οι Γάλλοι δεν διασώθηκαν βεβαίως από αυτό, αφού τα κρουσματα στη χώρα αυξάνονται, όπως άλλωστε και στη Γερμανία.

Αυτή η απροθυμία ενδεχομένως να οφείλεται και στην γενικότερη ευρωπαϊκή αντίληψη που δεν ήθελε και δεν θέλει μια απομονωμένη Ιταλία. Η ίδια η Κομισιόν, άλλωστε, έχει διαμηνύσει ότι δεν είναι στις προθέσεις της η επιβολή περιορισμών εντός της ζώνης Σένγκεν, παρότι η συνθήκη δίνει το δικαίωμα σε κράτη μέλη να προχωρήσουν σε κάτι τέτοιο. Σε ό,τι αφορά την ίδια πάντως, η Επιτροπή έλαβε "μέτρα αυτοπροστασίας", καλώντας τα στελέχη της που επισκέφθηκαν την Ιταλία να μείνουν για δύο εβδομάδες στα σπίτια τους και αντικαθιστώντας τα προγραμματισμένα ταξίδια με τηλεδιασκέψεις.

Μέσα σε αυτό το κλίμα το υπουργείο και η κυβέρνηση στράφηκαν σε μέτρα που αφορούσαν περισσότερο την επόμενη ημέρα, όπως οι προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού και η εξαίρεση των εργαζομένων στην Υγεία από την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων. Κοντολογίς, το υπουργείο Υγείας επέδειξε την μέγιστη ετοιμότητα, όταν ο ιός ήταν στην Κίνα, και μια σχετική χαλάρωση, όταν αυτός χτύπησε την πόρτα μας. Κατά τα λοιπά, σήμερα, με απόφαση των υπουργείων Υγείας, Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη ματαιώνονται οι καρναβαλικές εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα. Οι παραβάτες μάλιστα κινδυνεύουν με φυλάκιση έως και δύο έτη.

Πηγή: SL press



Βαγγέλης Σαρακινός: Σχετικά με τον συντάκτη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου