Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2020

Πλώρη για δεύτερη θητεία ο Τραμπ - Παίζει χωρίς αντίπαλο

Γιώργος Λυκοκάπης


"Με το δεξί" φαίνεται να μπήκε ο Ντόναλντ Τραμπ στην κούρσα των προεδρικών εκλογών του 2020. Ο Αμερικανός πρόεδρος κατήγαγε έναν εκλογικό θρίαμβο στις προκριματικές εκλογές της Αϊόβα, εξασφαλίζοντας το 97% των ψήφων! Το σαρωτικό ποσοστό του Τραμπ δεν αφήνει καμία αμφιβολία σε έτερους διεκδικητές του ρεπουμπλικανικού χρίσματος, όπως ο Τζο Γουόλς, που ανακοίνωσε την απόσυρση του.

Ο Γουόλς δήλωσε πεπεισμένος πως ο Τραμπ «δεν μπορεί να ηττηθεί στις προκριματικές εκλογές». Θα μπορούσε να προσθέσει πως μοιάζει δύσκολη η ήττα του και στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές, πόσο μάλλον που έχει ως αντίπαλο ένα αλληλοσπαρασόμενο Δημοκρατικό Κόμμα! Το δε ρεζίλεμα των Δημοκρατικών με την κατάρρευση του συστήματος ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στην Αϊόβα, ήταν "το κερασάκι στην τούρτα" μιας σειράς λανθασμένων επιλογών.

Αποκορύφωμα αυτών, υπήρξε η απόφαση της (Δημοκρατικής) προέδρου της Βουλής να ξεκινήσει την διαδικασία παραπομπής του Ντόναλντ Τραμπ. Σίγουρα κανείς από τους Δημοκρατικούς δεν περίμενε ότι η, ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικανούς Γερουσία, θα παρέπεμπε τελικώς σε δίκη τον Τραμπ. Όμως η Νάνσι Πελόζι ανέμενε πως οι Δημοκρατικοί θα αποκόμιζαν εκλογικά οφέλη από αυτήν την ιστορία.

Τελικά το μόνο που έμεινε από την περίφημη υπόθεση του "Ukrainegate", ήταν η θεατρική κίνηση της να σκίσει επιδεικτικά την ομιλία του Τραμπ από το βήμα της αμερικανικής Βουλής! Και όμως ήταν η ίδια η πρόεδρος της Βουλής που, μερικούς μήνες πριν, είχε αρνηθεί να ζητήσει την παραπομπή Τραμπ για την υπόθεση της ρωσικής ανάμιξης στις αμερικανικές εκλογές.

Κυρίαρχος στους Ρεπουμπλικανούς ο Τραμπ


Αποδείχτηκε πως σωστά η Πελόζι είχε τότε προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο «επανασυσπείρωσης» της εκλογικής βάσης του Τραμπ. Διότι αυτό ακριβώς συνέβη όταν, τον περασμένο Δεκέμβρη, πήρε την υψηλού ρίσκου απόφαση να κινήσει την διαδικασία παραπομπής του Αμερικανού προέδρου, για την υπόθεση του "Ukrainegate". Όμως το περίφημο "σκάνδαλο", ήταν κυρίως κουτσομπολιά και εικασίες. Η δε διαδικασία που ακολουθήθηκε περισσότερο θύμιζε reality show, που είχε στο τέλος νικητή τον Τραμπ!

Ήταν προφανές πως ο Αμερικανός πρόεδρος δεν θα άφηνε την ευκαιρία να πάει χαμένη. Από την πρώτη στιγμή εμφάνισε τον εαυτό του ως θύμα πολιτικής δίωξης, ενορχηστρωμένης από το πολιτικό και το μιντιακό κατεστημένο των ΗΠΑ. Η συγκεκριμένη ρητορική συγκινεί ακόμα τους υποστηρικτές του, όπως έδειξε το πλήθος κόσμου που συγκεντρώθηκε σε ομιλία του στο Μίτσιγκαν, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση παραπομπής του.

Όμως η μεγάλη επιτυχία του Τραμπ δεν είναι πως έφτασε να επιτυγχάνει σε προκριματικές εκλογές ποσοστά που θα ζήλευε και ο Νικολάε Τσαουσέσκου! Η μεγάλη του επιτυχία είναι η απόλυτη κυριαρχία του στο εσωτερικό του ρεπουμπλικανικού κόμματος, η οποία δεν ήταν καθόλου δεδομένη στην αρχή της θητείας του. Ο Τραμπ εμφανίστηκε σαν "ξένο σώμα" στις προκριματικές εκλογές του 2016 και είχε πολεμηθεί λυσσαλέα από το κατεστημένο τον ρεπουμπλικανών.

Διχασμένοι οι Δημοκρατικοί


Οι Δημοκρατικοί έχουν βρεθεί στην ίδια θέση με τους Εργατικούς στην Μεγάλη Βρετανία. Οι εκπρόσωποι της αριστερής τάσης του κόμματος, οι γερουσιαστές Μπέρνι Σάντερς και Ελίζαμπεθ Ουόρεν, υπερβαίνουν σε δημοφιλία την υποψηφιότητα του πρώην αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν, την οποία προκρίνει το κομματικό κατεστημένο. Όμως οι θέσεις των Σάντερς και Ουόρεν για «δωρεάν υγειονομική περίθαλψη» και «φορολόγηση του μεγάλου πλούτου», θεωρούνται ως «κομμουνιστικές», για τις συντηρητικές τάξεις των Δημοκρατικών.

Πάντως η υποψηφιότητα του πρώην αντιπροέδρου θεωρείται πλέον "καμμένο χαρτί", μιας και ουδόλως ευνοήθηκε από το "Ukrainegate". Ο Μπάιντεν τερμάτισε μόλις τέταρτος στις προκριματικές της Αϊόβα, ενώ παρουσιάζει πτωτικές τάσεις στις δημοσκοπήσεις. Επομένως το μυθιστορηματικό "σκάνδαλο" ότι ο Τραμπ εκβίασε τον πρόεδρο της Ουκρανίας, προκειμένου να διερευνήσει τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του υιού Μπάιντεν, δεν έπεισε ούτε την βάση των Δημοκρατικών.

Έκπληξη αποτέλεσαν οι επιδόσεις του, θεωρούμενου ως outsider Πιτ Μπούτιτζετζ, που επικράτησε του Σάντερς στην Αϊόβα. Ο Μπούτιτζετζ παρουσιάζεται ως ένα φρέσκο πρόσωπο, κόντρα στην "γεροντοκρατία" του Δημοκρατικού Κόμματος. Πρώην επιτυχημένος δήμαρχος της Ιντιάνα, δηλωμένος ομοφυλόφιλος, εθελοντής στον πόλεμο του Αφγανιστάν και με συντηρητικές οικονομικές θέσεις, θα μπορούσε, υπό προϋποθέσεις, να συσπειρώσει τις αντιμαχόμενες τάσεις των Δημοκρατικών.

"Πρώτα η Αμερική"


Η απόφαση του εκλογικού σώματος ουδόλως θα επηρεαστεί από την πολιτική των ΗΠΑ στην Ουκρανία, ή τις "ανάρμοστες" σχέσεις του Τραμπ με τον Τούρκο πρόεδρο. Οι αμερικανικές εκλογές κρίνονται στην οικονομία, όπου ο Τραμπ σημειώνει καλές επιδόσεις. Πόσο μάλλον που δεν επιβεβαιώθηκαν οι καταστροφολογικές προβλέψεις περί κήρυξης του «τρίτου παγκόσμιου πολέμου», που θα προκαλούνταν από τον οικονομικό προστατευτισμό του.

Ο Αμερικανός πρόεδρος άλλαξε τους κανόνες της παγκοσμιοποίησης, επιβάλλοντας δασμούς και μέτρα οικονομικού προστατευτισμού. Πιστός στο δόγμα του «Πρώτα η Αμερική» άνοιξε μία σειρά από μέτωπα, με κορυφαίο όλων, τον οικονομικό πόλεμο που ξεκίνησε έναντι της Κίνας. Μπορεί να παραβίασε την οικονομική "ορθοδοξία", αλλά στα μάτια πολλών ψηφοφόρων, είναι ο ακλόνητης υπερασπιστής των αμερικανικών συμφερόντων.

Η θητεία του Τραμπ άρχισε με την απόσυρση των ΗΠΑ από την εμπορική συμφωνία των χωρών του Ειρηνικού (ΤΡΡ) και τελειώνει με τον τερματισμό του «εφιάλτη της NAFTA» (Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου Βόρειας Αμερικής). Σε αυτά τα σημαίνοντα για τους Αμερικανούς εργαζομένους ζητήματα, οι Δημοκρατικοί δεν έχουν να αντιτείνουν τίποτα. Όμως πλέον χρειάζονται ένα πειστικότερο αφήγημα, διότι τα "αντιΤραμπ" συνθήματα δεν μοιάζουν πλέον αρκετά.

Πηγή: slpress.gr



Γιώργος Λυκοκάπης: Σχετικά με τον Συντάκτη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου