Κυριακή 29 Μαρτίου 2020

Το ΜΕΤΑ είναι ΤΩΡΑ

Γιώργος X. Παπασωτηρίου


Όχι δεν υπάρχει Μετά. Το Μετά είναι Τώρα. Τώρα που μας εξοντώνει ο κορωνοϊός και βρίσκουν την ευκαιρία να μας κατασπαράξουν οι μεγα-γύπες, έτσι «πτώματα», τσακισμένοι και περιδεείς καθώς είμαστε. Τώρα πρέπει να αντιδράσουμε. Αύριο θα είναι αργά.

Ο πόλεμος είναι τώρα, είναι ενάντια σε αυτούς που διέλυσαν τα οικοσυστήματα, αλλά και τα συστήματα υγείας, την εργασία, την ίδια την κοινωνία. Είναι αυτοί και οι «παπαγάλοι» τους, που ενθυλακώνουν 11 εκατομμύρια ευρώ για να μας πουν το απίστευτο ψέμα ότι «Είμαστε όλοι μαζί». Ότι είμαστε μαζί με αυτούς που έχουν πρόσβαση στην ιδιωτική νοσηλεία, ότι είμαστε μαζί με τους μεγα-πλούσιους που αναζητούν για την απομόνωσή τους λόγω του κορωνοϊού ιδιωτικά νησιά και υπερπολυτελή εναλλακτικά καταλύματα, όπως στο νησί Γκλάντεν της Καραϊβικής (κόστος 2.000 δολάρια τη βραδιά, Η Καθημερινή, 28.3.2020). «Είμαστε μαζί», λέει, με αυτούς που κερδίζουν από το θάνατό μας, από τα κοράκια που πωλούν στα νοσοκομεία 21 ευρώ τη μάσκα, και με τα κυβερνητικά σαπρόφυτα που αντί να επιτάξουν τις ιδιωτικές ΜΕΘ, αυξάνουν κατά 100% την αποζημίωση των κλινικαρχών.

Όχι, οι εργάτες στο Μπέργκαμο, που συνεχίζουν να πηγαίνουν στα εργοστάσια, χωρίς καμία προστασία, δεν είναι μαζί με τον εργοστασιάρχη, που είναι ασφαλής στη βίλα-μπούνγκερ του.

Όχι, οι άστεγοι του Συντάγματος, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες της Μόριας δεν είναι μαζί με τον Μηταράκη και τους φασίστες που συνεχίζουν να τους κυνηγούν.

Οι γιατροί και οι νοσηλευτές, που χειροκρότησε ένα βράδυ από το μπαλκόνι της και η Μαρέβα Μητσοτάκη, αυτοί οι πραγματικοί ήρωες, οι οποίοι ζητούν «όπλα» -μέσα προστασίας και προσλήψεις προσωπικού στα νοσοκομεία-, έγιναν τώρα «ιδεοληπτικοί της αριστεράς»! Για να επιβεβαιωθεί έτσι ότι είναι μέγα ψεύδος πως τάχα «είμαστε όλοι μαζί».

Μόνο «Ο λαός θα σώσει το λαό». Τώρα.

Τώρα που γίνονται χιλιάδες απολύσεις με την κάλυψη της κυβέρνησης. Τώρα που υπονομεύονται τα δικαιώματα των εργαζομένων. Τώρα που μειώνονται κατά 50% οι μισθοί. Τώρα που προαναγγέλλονται μειώσεις των μισθών στο Δημόσιο. Τώρα που επιβάλλουν δήθεν «προσωρινά» αντεργατικά μέτρα, τα οποία όμως θα παραμείνουν. Τώρα που στρατιωτικοποιούν την κρίση, τη ρητορική τους και την κοινωνία, εκμεταλλευόμενοι τον μεγάλο φόβο. Τώρα που σχεδιάζεται η νέα αναδιανομή του πλούτου, με πρώτη ευνοημένη την ιδιωτική υγεία. Τώρα που δημιουργείται σε πολιτισμικό επίπεδο ο «κορωνο-άνθρωπος». Ο έμφοβος άνθρωπος, η μαριονέτα των «από πάνω».

Το Μετά είναι Τώρα. Ο αγώνας είναι τώρα.

Είναι στα νοσοκομεία. Εκεί που γιατροί και νοσηλευτές, «άοπλοι», αλλά με αυταπάρνηση, δίνουν τη μάχη της ζωής. Είμαστε μαζί τους. Μ’ αυτούς/ές είμαστε όλοι μαζί. Ναι, γιατί «Ο λαός θα σώσει το λαό».

Ο αγώνας είναι τώρα. Είναι στους δρόμους της Αλληλεγγύης. Εκεί που το πρόσωπο της δυστυχίας ουρλιάζει σ’ όλους τους καιρούς. Εκεί όπου νεαρά παιδιά, νέοι και νέες, από τα Εξάρχεια και από παντού, σπάνε την απαγόρευση και μοιράζουν φαγητό και αντισηπτικό στους «ξεχασμένους» του… «Είμαστε όλοι μαζί». Είναι οι εθελοντές που συνεχίζουν να αγωνίζονται στα στρατόπεδα της ντροπής, στη Μόρια, στην Κω, στη Χίο. Αυτοί είναι οι πρωτοπόροι.

Είναι και εκείνοι που παλεύουν στα κοινωνικά δίκτυα για να μην περάσει το ψέμα, για να μη μας κάνουν κουρκούτι τον εγκέφαλο. Ναι, το κλείσιμο τον σούπερ μάρκετ την Κυριακή, είναι επιτυχία του κινήματος στο διαδίκτυο.

Αγωνιζόμαστε λοιπόν. Γιατί το Μετά είναι Τώρα.

Ψηλά το κεφάλι αδέρφια. Ο λαός θα σώσει το λαό.

Πηγή: artinews.gr



Γιώργος X. Παπασωτηρίου: Σχετικά με τον συντάκτη