Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020

#μεταθαλογαριαστουμεμεολους

Κώστας Γκιώνης


Είμαστε σε πόλεμο μας λένε οι επαΐοντες και έχουν δίκιο το καταλαβαίνεις αμέσως από τις ασαφείς δηλώσεις, την τρομολαγνεία και το ψέμα πού κυκλοφορεί, όλοι οι ιστορικοί συμφωνούν ότι το πρώτο πράγμα πού δολοφονείται σ' ένα πόλεμο είναι η αλήθεια, ένθεν και εκείθεν και δυστυχώς αυτή είναι η αλήθεια, μια κινέζικη παροιμία λέει: «Πίστευε τα μισά από όσα βλέπεις και τίποτε από όσα ακούς»...

Από την μια μεριά επιστήμονες με αντικρουόμενες εντολές, φοράτε μάσκες και γάντια, άλλοι όχι μη φοράτε είναι για γέλια αυτά, μόνο αυτοί πού νοσούν πρέπει να τις φορούν, στις επιφάνειες όπως έπιπλα, πόμολα, πρίζες η στα ρούχα ο ιός ζει 3 η 4 η 6 ώρες η και μέρες μας λένε, άλλοι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι αυτά είναι βλακείες και ότι ο ιός δεν ζει ούτε λεπτό μόνο σε υγρές επιφάνειες έχει την ιδιότητα να επιζήσει.

Μας λένε πλένετε καλά τα χέρια σας με σαπούνι και αυτό είναι η ασπίδα σας κατά του ιού, την ίδια ώρα πού σου λένε όταν σκουπίζεις τα χέρια σου με την πετσέτα να μην την ξαναχρησιμοποιείς και να την βάλεις για πλύσιμο, με αυτή την μέθοδο μια τετραμελής οικογένεια πόσες πετσέτες χρειάζεται την ημέρα επί των 15 ημερών απαγόρευσης, με την απλή μέθοδο των τριών, ένα κατάστημα λευκών ειδών!

Από την άλλη οι συνομοσιολόγοι παντός καιρού, ο ιός προήλθε από την Ζιμπάμπουε, η εκδίκηση της μαύρης φυλής, βιολογικός πόλεμος, μείωση πληθυσμού, με απώτερη έμφαση στην εξαφάνιση της ελληνικής φυλής ισχυρίζεται ο εκπρόσωπος των γηγενών αυστραλοπιθήκων, μια αμερικανοκινεζική μάχη κυριαρχίας μας διαβεβαιώνει ο μινιμαρκετάς της γειτονιάς μας. Από την άλλη έχουμε την Ελληνική πραγματικότητα όπου με περίσσεια ευκολία αποδεικνύει πάντα το πόσο εύκολα ενθουσιάζεται, απογοητεύεται, δημιουργεί αγίους τους κάνει εικόνες και τους προσκυνάει και όποιος τολμήσει να αμφιβάλλει περί της αγιότητας του, λοιδορείται και υβρίζεται αγρίως.

Ένα εξαιρετικό παράδειγμα είναι να παρακολουθήσεις έναν ποδοσφαιρικό αγώνα μιας μεγάλης και πολυπληθούς ομάδας, είτε από τις κερκίδες του γηπέδου, είτε σε ένα καφενείο η καφετέρια, να παρακολουθείς όχι αυτό καθ' αυτό τον αγώνα, αλλά το πως αντιδρούν οι θεατές η τηλεθεατές, θα έχεις μια πλήρη εικόνα της Ελληνικής πραγματικότητας...

Μέσα σε μόλις 90' λεπτά, ένας παίχτης, μπορεί να χαρακτηριστεί από τον ίδιο θεατή, ως κριάρι, κρέας, σαπάκι, άμπαλος, πουθενάς μέχρι θεός, παιχταράς, πηδηκταράς πού πηδάει τις μάνες όλων των αντιπάλων.

Με αυτά θέλω να πω, ότι το ματς είναι στην αρχή, υπάρχει αγώνας μπροστά μας, σίγουρα υπάρχουν συμπεράσματα και ευθύνες ήδη και σίγουρα αυτές δεν είναι οι ατομικές, υπάρχουν διαχρονικές και κάποια στιγμή πρέπει να λογαριαστούμε με όλους!

Η ευθύνη η δικιά μας είναι κρατηθούμε στα σπίτια μας, να ξεκινήσουμε ένα κίνημα αλληλεγγύης στην πολυκατοικία μας, δηλαδή να ενδιαφερθούμε για τα ψώνια του ανήμπορου, για την μερίδα το φαγητό πού μπορεί να λείπει από τον διπλανό μας, πράγματα απλά, χωρίς κόστος αλλά όχι αυτονόητα στην ατομικιστική πραγματικότητα της φοβικής τηλεοπτικής πραγματικότητας μας.

Αυτή θα είναι μια καλή αρχή, πού η εξάπλωση της είναι ο μόνος τρόπος να μείνουμε όρθιοι και υγιείς, για να μπορέσουμε μετά τον ιό να αντιμετωπίσουμε την οικονομική λαίλαπα πού έρχεται και επιτέλους να λογαριαστούμε μια και καλή με όλους!



Κώστας Γκιώνης: Σχετικά με τον συντάκτη