Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020

«Όλοι μαζί ενωμένοι»

Σωτήρης Βλάχος


«Όλοι μαζί ενωμένοι» είναι το σύνθημα που δύσκολα μπορεί να αμφισβητηθεί. Το κράτος πρέπει να πάρει δραστικά μέτρα και οι πολίτες να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους.

Μπροστά στο χάος που δημιουργεί η κρίση του κορωνοϊού, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου στην Ελλάδα μίλησε για τις ποινικές ευθύνες όσων είναι υπεύθυνοι για την εξάπλωση του. Πρέπει να υπάρξουν και αυτά για όσους με πράξεις ή παραλείψεις βάζουν σε κίνδυνο ζωές.

Το ζήτημα είναι πια κριτήρια θα εφαρμοστούν. Ο πολύς Άδωνις Γεωργιάδης, υπουργός της ελληνικής κυβέρνησης, είχε δηλώσει ότι, «Δεν θα αφήσει τον (διαβόητο) Τόμσεν να του κλέψει τη δόξα» για τη διάλυση του δημόσιου συστήματος Υγείας της Ελλάδας. Και έκανε όντως ό,τι μπορούσε προς αυτή την κατεύθυνση, μαζί με ένα ολόκληρο σύστημα και τεράστια ιδιωτικά συμφέροντα. Με αποτέλεσμα η κρίση του κορωνοϊού να βρίσκει τη δημόσια υγεία χωρίς γιατρούς, νοσηλευτές, κλίνες, ακόμα και τα πιο απλά όπως μάσκες και γάντια.


Ο Άδωνις Γεωργιάδης όμως και το σύστημα που διέλυσε τη δημόσια υγεία, δε συμπεριλαμβάνονται σε αυτούς που αναφέρεται η εισαγγελική δήλωση.

Η κρίση της πανδημίας είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις οικονομικές πολιτικές των τελευταίων χρόνων. Είναι συνεχής η πληροφόρηση πάνω στο ζήτημα από πολύ έγκυρες πηγές. Αναφερθήκαμε ήδη στον νομπελίστα οικονομολόγο, Joseph Stiglitz, στην υποχρηματοδότηση της έρευνας στην επιστήμη, την ιατρική, στα ψίχουλα που δίνονταν προς αυτή την κατεύθυνσή σε σχέση με τις φοροαπαλλαγές των πλουσίων, τις διασώσεις ιδιωτικών τραπεζών.

Ο Μάικ Ντέιβις, καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του περιοδικού New Left Review, έγραψε πριν λίγες μέρες ότι στις ΗΠΑ «Από το 2000 έχουμε επανειλημμένα δει να καταρρέουν οι υπηρεσίες υγείας της πρώτης γραμμής...»

«Έχουν καταστρέψει τις υπηρεσίες υγείας στις πιο φτωχές κοινότητες και τις αγροτικές περιοχές…»

Μέσα στη δύνη της φτώχειας που έχει οδηγήσει η οικονομική κρίση και οι πολιτικές λιτότητας, η απειλή της πανδημίας δημιουργεί μια επιπλέον δυσβάστακτη οικονομική πίεση για τα πλατιά στρώματα. Έτσι η απαίτηση για καθολική δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη γίνεται προτεραιότητα, λέει ο Μάικ Ντέιβις. Παρόλα αυτά, ακόμα και «η καθολική κάλυψη είναι μόνο ένα πρώτο βήμα...»

«Από τις 18 μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρείες, 15 έχουν εγκαταλείψει τελείως το πεδίο» της αντιμετώπισης των νοσοκομειακών λοιμώξεων, των νέων ασθενειών και των πιο παραδοσιακών θανατηφόρων τροπικών νόσων. «Φάρμακα για την καρδιά, εξαρτησιογόνα ηρεμιστικά και θεραπείες για την ανδρική ανικανότητα έχουν την πρωτιά ως προς την κερδοφορία και πριμοδοτούνται…»


«Ένα γενικό εμβόλιο για την γρίπη… ήταν μια δυνατότητα για δεκαετίες αλλά ποτέ μια επικερδής προτεραιότητα».

Τα εμβόλια δεν είναι προτεραιότητα για τις ιδιωτικές φαρμακευτικές εταιρείες. Τα εμβόλια σταματούν τις αρρώστιες και συνεπακόλουθα την δυνατότητα για επικερδείς θεραπείες και φάρμακα.

Η απειλή λοιπόν της πανδημίας και τα μεγάλα Κόστα, και σε ζωές, που αυτή ήδη έχει δημιουργήσει, δεν είναι μια τυχαία εξέλιξη, αλλά αποτέλεσμα πολύ ιδιωτικών συμφερόντων, ταξικών πολιτικών και επιλογών που οδηγούν σήμερα τις κοινωνίες στο γύψο, στο φράξιμο συνόρων. Οδήγησαν σε «Τείχη αντί για εμβόλια: μπορεί να υπάρξει πιο άσχημο πρότυπο για το μέλλον;» Μπορεί να υπάρξει πιο πρόσφορο έδαφος για την ξενοφοβία και τον ρατσισμό, πιο καίριο πλήγμα για την παγκόσμια οικονομία και τις ζωές των ανθρώπων;

«Όλοι μαζί ενωμένοι» είναι τώρα το μότο και των νεοφιλελεύθερων που εγκλημάτησαν ενάντια στο κράτος, ενάντια στη δημόσια υγεία. Έτσι ο κόσμος πρέπει να το συμπληρώσει: «Όλοι μαζί ενωμένοι ενάντια στις πολιτικές που οδήγησαν στο σημερινό χάος, στην υποβάθμιση της ανθρώπινης ζωής σε πρωτόγνωρα επίπεδα. Το ιδιωτικό κέρδος και οι ιδιωτικοποιήσεις μακριά από την υγεία του κόσμου».

Δημοσιεύτηκε στη εφημερίδα Χαραυγή την εφημερίδα του Ακέλ στην Κύπρο και στο Θάρρος της Καλαμάτας



Σωτήρης Βλάχος: Σχετικά με τον συντάκτη