Τρίτη 14 Ιουλίου 2020

Σε άνθηση το παράνομο εμπόριο άγριας ζωής

Τάσος Σαραντής


Tο έγκλημα του παράνομου εμπορίου της άγριας ζωής αποτελεί μείζονα απειλή για τη φύση και επηρεάζει όλες τις χώρες μέσω των επιπτώσεών του στη βιοποικιλότητα και την ανθρώπινη υγεία. Η προειδοποίηση έρχεται από το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Εγκλημα (UNODC), μετά από ανάλυση των τάσεων στο παράνομο εμπόριο άγριων ζώων αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, που αποτυπώνεται στη δεύτερη Παγκόσμια Εκθεση για το Εγκλημα για την Αγρια Ζωή.

Τα μέρη του σώματος του λιονταριού, του ιαγουάρου και της λεοπάρδαλης αναζητούνται όλο και περισσότερο ως υποκατάστατα των προϊόντων τίγρης από τους εμπόρους, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ, αλλά η ζήτηση για ελεφαντόδοντο και κέρατο ρινόκερου έχει δείξει σημάδια παρατεταμένης πτώσης. Το αυξανόμενο βιοτικό επίπεδο στην Ασία συνέχισε να επιτείνει τη ζήτηση για παράνομα φυτά και προϊόντα άγριας ζωής, με τις εγκληματικές ομάδες που τα διακινούν να χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για την πώληση των παράνομων εμπορευμάτων.

Η έκθεση διαπιστώνει ότι η απότομη μείωση των πληθυσμών των παγκολίνων στην Ασία έχει καταστήσει τη Δυτική και την Κεντρική Αφρική κέντρα του παράνομου εμπορίου γι’ αυτά τα ζώα που διακινούνται περισσότερο στον πλανήτη, αφού οι φολίδες τους χρησιμοποιούνται συνήθως στην παραδοσιακή ιατρική στην Κίνα και στο Βιετνάμ. Το εμπόριο των παγκολίνων έχει αυξηθεί και έχει δεκαπλασιαστεί μεταξύ 2014 και 2018.

Η έκθεση διαπίστωσε σημάδια «απότομης πτώσης» στις αγορές για ελεφαντόδοντο και κέρατα ρινόκερου, γεγονός που έριξε την τιμή που καταβάλλεται στους λαθροκυνηγούς στην Αφρική. Λόγω πολλών μεγάλων κατασχέσεων χαυλιοδόντων και κέρατων το 2019, τα προσωρινά στοιχεία δείχνουν ότι θα είναι ένα έτος αρνητικού ρεκόρ, γεγονός που αντικατοπτρίζει τους αυξημένους εγχώριους περιορισμούς στο εμπόριο σε περιοχές της Αφρικής και της Ασίας. Τα ετήσια παράνομα κέρδη που προέκυψαν από την εμπορία ελεφαντόδοντου και κέρατων ρινόκερου μεταξύ 2016 και 2018 εκτιμώνται σε 400 εκατομμύρια και 230 εκατομμύρια δολάρια αντίστοιχα.

Κατασχέσεις


Το UNODC επισημαίνει ότι οι κακοί ή ανύπαρκτοι υγειονομικοί έλεγχοι σε παράνομες αγορές συνεπάγονται ότι η εμπορία άγριων ζώων ενέχει παγκόσμιο κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία, με τις ζωονόσους να αντιπροσωπεύουν έως και τα τρία τέταρτα όλων των νέων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της πανδημίας του Covid-19.

Η ανάλυση δεδομένων σχεδόν 180.000 κατασχέσεων από 149 χώρες και περιοχές τις τελευταίες δύο δεκαετίες αποκάλυψε την κλίμακα ποικιλομορφίας της παγκόσμιας εμπορίας άγριων ζώων, με τα κυρίαρχα είδη στις αγορές του παράνομου εμπορίου να αφορούν το δέντρο παλίσανδρος ή γιακαράντα, που παράγει εξαιρετικής ποιότητας ξυλεία, το ελεφαντόδοντο, το κέρατο ρινόκερου, τις φολίδες παγκολίνων, τα ζωντανά ερπετά, τις μεγάλες γάτες και το ευρωπαϊκό χέλι.

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι η υψηλή ζήτηση για προϊόντα άγριας χλωρίδας και άγριας ζωής στην Ασία δεν πρέπει να αποσπά την προσοχή από το γεγονός ότι το πρόβλημα επηρεάζει όλα τα μέρη του κόσμου. Κι αυτό διότι η μεγαλύτερη ζήτηση για τα όλα τα είδη είναι στην Ασία επειδή είναι η πιο πυκνοκατοικημένη ήπειρος. Ωστόσο, περισσότερα από τα μισά από τα αρπαγμένα από τη φύση είδη ξεκινούν από μια παράνομη πηγή ως λαθραία και στη συνέχεια διακινούνται μπαίνοντας τελικά στην αγορά των νόμιμων. Για παράδειγμα, τα δέρματα ερπετών ξεκινούν από τη Μαλαισία ως λαθραία, αλλά μετά μπαίνουν στην αλυσίδα εφοδιασμού για πολυτελείς τσάντες και παπούτσια.

Για συλλέκτες


Οι ιδιωτικές αγορές σε πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης και τα βίντεο στο YouTube που εξηγούν πώς επιτυγχάνεται η σύλληψη ερπετών σε όλο τον κόσμο ενθαρρύνουν ανθρώπους που ζουν σε διάφορες περιοχές να συλλέγουν ευκαιριακά τα ζώα για να έχουν ένα δευτερογενές εισόδημα. Τα ερπετά πωλούνται όλο και περισσότερο στην αγορά κατοικίδιων ζώων για συλλέκτες μέσω ατζέντηδων σε ομάδες του Facebook, σύμφωνα με την έκθεση. Ετσι, οι κατασχέσεις ερπετών που προορίζονται για εμπόριο κατοικίδιων ζώων έχουν γίνει πολύ πιο συχνές από εκείνες των ερπετών που προορίζονται για τη βιομηχανία της μόδας.

Η αύξηση των κατασχέσεων προϊόντων τίγρης, τα οποία συνήθως περιλαμβάνουν οστά για κρασί και πάστα τίγρης στην Κίνα και το Βιετνάμ, έχει ως συνέπεια οι διακινητές να προμηθεύονται όλο και περισσότερο μέρη από άλλες μεγάλες γάτες, μεταφέροντάς τα ως προϊόντα τίγρης σε κάποιες περιπτώσεις. Η έκθεση εντόπισε στοιχεία για λεοπαρδάλεις και ιαγουάρους, μέρη των οποίων χρησιμοποιούνται γι’ αυτόν τον σκοπό, αν και υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία και για τα αφρικανικά λιοντάρια.

Πάνω από 12.000 τίγρεις εκτιμάται ότι ζουν σε εγκαταστάσεις αιχμαλωσίας σε όλο τον κόσμο, με πολλές από αυτές να συνδέονται με δίκτυα παράνομης διακίνησης. Από αυτές, οι 6.057 βρίσκονται στην Κίνα, υπερβαίνοντας κατά πολύ τον υπόλοιπο άγριο πληθυσμό στην Ινδία και τη νοτιοανατολική Ασία.

Η έκθεση υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη να προχωρήσουν οι εθνικές κυβερνήσεις πέρα από τις κατασχέσεις ώς την κύρια μέθοδο περιορισμού του εγκλήματος κατά της άγριας φύσης, δίνοντας αυξημένη έμφαση στην αντιμετώπιση της διαφθοράς και της δωροδοκίας.

*Με πληροφορίες από το UNODC και την Guardian.

Πηγή: efsyn.gr



Τάσος Σαραντής: Σχετικά με τον Συντάκτη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου