Παρασκευή 4 Ιουνίου 2021

Τα κουμπούρια, τα τραγούδια και οι περί ηθικής λαλούντες

Ντίνα Δασκαλοπούλου


Μεγάλη πετυχεσιά της Αστυνομίας όπου μπροστά στα μάτια - και τις κάμερες- ντόπιων και τουριστών συνέλαβε μια γυναίκα επειδή... τραγουδούσε. Στη Ρόδο οι πάνοπλοι της ΔΙ.ΑΣ. έσυραν και έσπρωχναν τη γυναίκα γιατί... ‘διέσπειρε τον κορωνοιό», στο Αφγανιστάν η κυβέρνηση επιστράτευσε άλλο επιχείρημα ώστε τα κορίτσια άνω των 12 να μην τραγουδούν: «για να είναι συγκεντρωμένες στα μαθήματά τους». Στο Αφγανιστάν οι γυναίκες νίκησαν, εδώ με την αοιδό της Ρόδου δεν ξέρουμε τι θα γίνει.

Εντωμεταξύ, οι μαφιόζικες επιθέσεις στη χώρα που κυβερνά ο Νόμος και η Τάξη, επί κυβερνήσεως Μηδενικής Ανοχής, συνεχίζονται ακάθεκτες. Η σκέψη μου αυτές τις ώρες στον υπουργό Αστυνομίας, στον Μιχάλη τον Χρυσοχοΐδη. Τι καταλήψεις άδειασε, τι προσφυγομάνες και μωρά ξεσπίτωσε, τι φοιτητές σαπάκιασε, τι οικογένειες ξυλοφόρτωσε, τι σε σπίτια μπούκαρε, τι την τραγουδίστρια της Ρόδου συνέλαβε, τί-πο-τα! Εκεί, το οργανωμένο έγκλημα αντιστέκεται!

Βρέχει ανθρώπους τον τελευταίο καιρό, κυρίως εκείνους που πίστεψαν την κυβερνητική ρητορική και τα τηλεοπτικά σόου για τη «βία», την «ανομία» και το «άβατο των Εξαρχείων». Ανθρωποι που πείσθηκαν πως δήθεν κινδυνεύουν από τον πρόσφυγα, τον καταληψία, τον φοιτητή, τον απεργό και που νόμιζαν πως θα έρθουν οι Δεξιοί και «θα κοιμούνται με ανοιχτά παράθυρα». Οι γαλάζιοι Ζορό, ποντάροντας στον φόβο του εγκλήματος, εκλέχτηκαν με την ασφάλεια παντιέρα κι έκτοτε έβαλαν στο στόχαστρο τον εχθρό – μόνο που αυτός ήταν ο εσωτερικός εχθρός, ο εχθρός-λαός.

Να πέφτουν οι μάσκες, να αποκαλύπτονται σιγά σιγά «οι τα φαιά φορούντες, περί ηθικής λαλούντες», που έλεγε κι ο μεγάλος Αλεξανδρινός.

* K.Π. Kαβάφη, Ποιήματα, II, (1919-1933), Διόνυσος


Πηγή:efsyn


Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου