Παρασκευή 17 Μαΐου 2024

Η γλώσσα λέει πάντα την αλήθεια...

Χρύσα Κακατσάκη


Όταν δολοφονήθηκε η Κυριακή Γρίβα έξω από το αστυνομικό τμήμα των Αγίων Αναργύρων, κυκλοφόρησε μια ανάρτηση γραμμένη από γυναικείο χέρι και με δεκάδες μάλιστα κοινοποιήσεις που υποστήριζε με σοφιστείες και δικολαβίστικα τερτίπια ότι όλοι οι φόνοι εμπίπτουν στην γενική κατηγορία του εγκλήματος και δεν χρειάζονται διακρίσεις.

Ενημερώνω λοιπόν και την κυρία αυτή και οσους/ες θεωρουν ότι η γυναικοκτονία είναι ένας νεολογισμός και αποτέλεσμα της φεμινιστικής υστερίας:
 
1. Η βασική αρχή της γλωσσολογίας είναι ότι οι λέξεις επινοούνται, όταν δημιουργείται η ανάγκη να εκφρασθεί μια έννοια, ένα πράγμα, μια κοινωνική πραγματικότητα. ΝΟΜΟΣ

2. Ο όρος féminicide χρησιμοποιείται στον γαλλικό Τύπο ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 1820. Απαντάται επίσης σε αγγλική μελέτη του 1801 και περιγράφεται αναλυτικά σε νομικό λεξικό της Οξφόρδης από το 1848.
 
3. Για τους λάτρεις της στατιστικής. Στην ΕΕ οι γυναικοκτονίες αυξήθηκαν την προηγούμενη χρονιά κατά 34,5% (αν υπολογισθούν και οι χωρες της Λατινκής Αμερικής το ποσοστό ανεβαίνει στο 42/%. ) Στα 100 εγκλήματα που διαπράττονται από συζύγους και συντρόφους, τα 98 έχουν δράστες άνδρες και τα 2 γυναικες.
 
4. Αυτούς/ες που διερρήγνυαν τα ιμάτια τους για τη σημαία της Λαλε ότι προσβάλλει το εθνικό σύμβολο κλπ , δεν τους είδα να διαμαρτύρονται για τις δηλώσεις του Υφυπουργού υγείας Γ. Βαρτζόπουλου «η γυναικοκτονία έχει βιολογική βάση, «η γυναίκα είναι προορισμένη για να τίκτει»

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα συμβεί το κακό ή ένα καλλιτεχνικό έργο θίξει το θέμα με αιματοβαμμένα σεντόνια, εκείνοι θα κοιτάνε πάλι το δάχτυλο και όχι το φεγγάρι. Θα πούνε δηλαδή «ας πρόσεχε, τον προκάλεσε, γιατί τον χώρισε», ενοχοποιώντας το θύμα». 
Ξεχνούν πως «η αλήθεια δεν έχει ωραριο» ...

Χρύσα Κακατσάκη, εκπαιδευτικός

Πηγή: Facebook

Υστερόγραφο: Σας ξέφυγαν 220 χρονάκια; Just Google it!

Έχω πέσει πάνω σε καμιά δεκαριά άρθρα (κακοπροαίρετα και καλοπροαίρετα) που περιγράφουν τη γυναικοκτονία ως νεολογισμό. Για όσες-ους κολλάνε σε κάτι λεπτομέρειες, αξίζει να αναφέρουμε ότι ως περιγραφική έννοια η γυναικοκτονία εμφανίζεται ήδη το 1801 από τον John Corry στο A Satirical View of London at the Commencement of the Nineteenth Century ως λέξη που περιγράφει την δολοφονία μιας γυναίκας.
Στην τρίτη έκδοση του βιβλίου The Confessions of an Unexecuted Femicide του William MacNish, που εκδίδεται το 1827 εντοπίζουμε ξανά τον όρο. Πρόκειται για τις αναμνήσεις ενός γυναικοκτόνου.
Επίσης σύμφωνα με το The Oxford English Dictionary (έκδοση 1989), το 1848, ο όρος συμπεριλαμβάνεται στο Wharton's Law Lexicon (Bλέπε φωτό που συνοδεύει το post).

Φυσικά η γυναικοκτονία είναι ένας από τους ορισμούς του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα ενώ μας είναι γνωστές και οι φεμινίστριες Diana Russel και Carol Orlock που καταγράφονται ως οι πρώτες που χρησιμοποιούν τη λέξη γυναικοκτονία (femicide) δίνοντάς της πολιτικό περιεχόμενο τη δεκαετία του ’70.

Βιβλιογραφία για άπιστους θωμάδες:

Corry, John. (1801). A Satirical view of London at the commencement of the nineteenth century”, Edinburgh, Scotland : Τ.Hurst, Paternoster-Raw

Macnish, Robert, M'Phun, and James Curll. (1827).The confessions of an unexecuted femicide. Glasgow: W.R. M'Phun, Trongate

Russell, Diana E .H.; van de Ven, Nicole (1976). Crimes against women: international tribunal proceedings. Millbrae, California: Les-Femmes Publishing

Wharton. (1848). Law Lexicon, or Dictionary of Jurisprudence: Explaining All the Technical Words and Phrases Employed in the Several Departments of English Law, including also the Various Legal Terms Used in Commercia.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου