Μπορώ να σας νοματίσω πολλά δέντρα που αγάπησα. Στο Κάιρο, στην Πλατεία Ισμαηλίας, ορθώνεται πανύψηλο ένα γέρικο «αναμαλλιάρικο» πεύκο, όπως το λέει ένας φίλος μου ποιητής.. Είχε σταθεί ο καλύτερος σύντροφος των παιδικών μου χρόνων. Καθισμένος στη ρίζα του κάπνισα τα πρώτα μου τσιγάρα. Εκεί ονειροπόλησα και κει έκλαψα. (…)
Μια νύχτα που γύριζα από έναν μακρινό περίπατο, πρόσεξα πάνω του κάποιον άνθρωπο σκαρφαλωμένο. Αμέσως κατάλαβα. Μαχαίρωναν το δέντρο! Ο άνθρωπος εκείνος έμπηγε στην «καρδιά» του, χτυπώντας βαριά ένα μεγάλο λοστό. Σωστή δολοφονία!»
Στρατής Τσίρκας (in memoriam) Το δενδρο
Στρατής Τσίρκας (in memoriam) Το δενδρο
1.Γιατί ήτανε Αιγυπτιώτης, ένα από τα καλύτερα κομμάτια του Ελληνισμού. Καρατσεκαρισμένο. Τους Αιγύπτιους ποτέ δεν τους ειδες σαν υποζύγια, οπως οι υπόλοιποι αποικιοκράτες εκείνη την εποχή λυμαίνονταν τη χώρα .
2.Στα γραφτά του, συνδυάζει εξαιρετικά το πολιτικό με το ανθρώπινο.
3.Οι μελέτες του για τον Καβάφη έδωσαν για πρώτη φορά μια άλλη ερμηνεία στα ποιήματα του Αλεξανδρινού, πέρα από την ερωτική ηδονή.
4.Κατήγγειλε μαζί με άλλους Ευρωπαίους το φασισμό το 1937, όταν αυτός θέριευε, προς τιμήν του Λόρκα.
5.Στάθηκε με σεβασμό δίπλα στο φέρετρο του Σεφέρη, αν και τους χώριζε ιδεολογική άβυσσος.
6.Πήρε την πρωτοβουλία να συσπειρώσει 18 Ελληνες συγγραφείς, διαφορετικών πεποιθήσεων, και να κυκλοφορήσουν τα 18 κείμενα διαμαρτυρίας για το καθεστώς της Χούντας.
7.Παρέμεινε πιστός στις αρχές του, παρά τις πιέσεις που δέχτηκε.
8.Απέδειξε, λόγω και έργω, πως ο ρόλος του διανοουμένου δεν είναι να υπηρετεί την εξουσία, αλλά να ανοίγει δρόμο σε μια νεα ευαισθησία.
9. Συμμετειχε μαζί με άλλους πνευματικούς ανθρώπους της Αλεξάνδρειας στην έκδοση της αντιφασιστικής επιθεώρησης «Ελλην»
10.Οι «Ακυβέρνητες Πολιτείες» και η «Χαμένη Ανοιξη» έπρεπε να διδάσκονται όχι στο μάθημα της Λογοτεχνίας αλλά της Ιστορίας.
Χρύσα Κακατσάκη, Εκπαιδευτικός
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου