Παρασκευή 2 Ιουλίου 2021

Το ΝΑΤΟ «ενισχύει» τη συνεργασία του με τη Μαυριτανία



Το ΝΑΤΟ και η Μαυριτανία αναπτύσσουν περαιτέρω τη μακροχρόνια συνεργασία τους, διευρύνοντας το πεδίο του πολιτικού διαλόγου και της πρακτικής συνεργασίας τους. Πολιτικοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ μόλις ολοκλήρωσαν ένα ταξίδι στη Μαυριτανία, όπου συζήτησαν ευκαιρίες για πρόσθετες συμβουλές, εκπαίδευση και δραστηριότητες ανάπτυξης ικανοτήτων προς υποστήριξη των εθνικών δομών και θεσμών άμυνας και ασφάλειας της Μαυριτανίας.

Συναντήθηκαν με τον Υπουργό Εξωτερικών, τον Αρχηγό Άμυνας και αρκετούς υψηλόβαθμους αξιωματούχους των Υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας της Μαυριτανίας, καθώς και με εκπροσώπους της διεθνούς κοινότητας.

Αυτό το ταξίδι ακολουθεί την επίσκεψη στις Βρυξέλλες, που πραγματοποίησε νωρίτερα φέτος, ο Πρόεδρος της Μαυριτανίας, Μοχάμεντ Όουλντ Γκαζουάνι.

«Χαιρετίζω τη σημαντική συνεισφορά της Μαυριτανίας στην περιφερειακή ασφάλεια. Είστε ηγέτης στην ομάδα G5 Sahel και οι δυνάμεις σας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, αντιμετωπίζοντας την τρομοκρατία στην περιοχή. Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιένς Στόλτενμπεργκ στην πρώτη επίσκεψη προέδρου της Μαυριτανίας στο ΝΑΤΟ.

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να πω ότι έχουμε συμφωνήσει σε έναν ενισχυμένο διάλογο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Αυτός ο διάλογος μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Μαυριτανίας, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας των συνόρων με ό,τι άλλο αυτό συνεπάγεται», πρόσθεσε ο Γενικός Γραμματέας.

Κατά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ αυτού του μήνα στις Βρυξέλλες, οι Σύμμαχοι επεσήμαναν ότι η επιδεινούμενη κατάσταση στην περιοχή Σαχέλ έχει σημασία για τη συλλογική ασφάλεια του ΝΑΤΟ.

Κατέστησαν σαφές ότι η προσέγγιση του ΝΑΤΟ στο Σαχέλ επικεντρώνεται επί του παρόντος στη μακροχρόνια συνεργασία με τη Μαυριτανία και στο ότι οι Σύμμαχοι συνεχίζουν επίσης να διεξάγουν διάλογο με τους εταίρους του ΝΑΤΟ, εκπροσώπους από την περιοχή του Σαχέλ, διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς και οντότητες όπως Αφρικανική Ένωση, δομές G5 Sahel, ΟΗΕ και ΕΕ, καθώς και με τον Συνασπισμό για το Sahel.

Το ΝΑΤΟ θα ενισχύσει την εμπλοκή του με τις δομές του G5 Sahel και θα παραμείνει ανοιχτό, κατόπιν αιτήματος, για να εξετάσει περαιτέρω δεσμεύσεις στην περιοχή. Η Μαυριτανία είναι χώρα εταίρος του ΝΑΤΟ από το 1995, στο πλαίσιο του Μεσογειακού Διαλόγου του ΝΑΤΟ. Τα τελευταία χρόνια, η Συμμαχία υποστήριξε τη Μαυριτανία με την κατασκευή ασφαλών αποθηκών πυρομαχικών, καταστρέφοντας παλαιά πυρομαχικά και εκπαιδεύοντας στρατιωτικό προσωπικό. Το ΝΑΤΟ βοήθησε επίσης στη δημιουργία τεσσάρων κέντρων διαχείρισης κρίσεων στη χώρα και υποστήριξε την ανάπτυξη των επιχειρησιακών ικανοτήτων της Μαυριτανίας και τη διαχείριση κρίσεων στους τομείς της δημόσιας υγείας και της πολιτικής προστασίας, μέσω της δημιουργίας δύο μονάδων πολιτικής προστασίας.

Τι είναι η ομάδα Σαχέλ; Και γιατί υπάρχει αυτό το έντονο ενδιαφέρον των ΕΕ και ΝΑΤΟ;

Το Σαχέλ (Sahel), σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Ομίλου Διεθνών και Ευρωπαϊκών Θεμάτων, είναι μία ιδιόμορφη λωρίδα γης στην Αφρική που βρίσκεται νότια της ερήμου Σαχάρα και εκτείνεται διαμέσου 10 Αφρικανικών χωρών: Της βόρειας Σενεγάλης, της Μαυριτανίας, του Μάλι, του βορείου μέρους της Μπουρκίνα Φάσο, του Νίγηρα, του Τσαντ, του Σουδάν και τέλος των βόρειων κομματιών του Νότιου Σουδάν και της Ερυθραίας.

Η περιοχή αποτελεί το συνδετικό κρίκο μεταξύ της υπο-σαχάριας Αφρικής και της Μεσογειακής λεκάνης

Οι χώρες που αποτελούν τη λωρίδα του Σαχέλ, βρίσκονται σήμερα στη λίστα με τις φτωχότερες χώρες του κόσμου και βρίσκονται αντιμέτωπες με επισιτιστική κρίση. Συγκεκριμένα, εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν από την πείνα, ενώ η κρίση αυτή έχει οδηγήσει σε μία ευρύτερη ανθρωπιστική κρίση με περίπου 10 εκατομμύρια ανθρώπους να κινδυνεύουν να πεθάνουν από υποσιτισμό, με το 1,5 εκατομμύριο από αυτούς να αποτελούν παιδιά, ενώ οι ξηρασίες που εμμένουν τα τελευταία 7 χρόνια στην περιοχή έχουν συμβάλλει στην επιδείνωση της κατάστασης.

Μετά τους πολέμους σε Λιβύη, Μάλι αλλά και στο ευρύτερο κομμάτι του Μακχρέμπ, η πολιτική αστάθεια στην περιοχή οδήγησε στην ανάδυση παρακρατικών ομάδων, που προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν τα κενά εξουσίας. Έτσι φυλές που ζούσαν στο περιθώριο, όπως οι Τουαρέγκ, οι Χάουσα, οι Πελ και οι Φούλα (φυλές που ασπάζονται το Ισλάμ) συνεργάστηκαν με αυτές, συγκροτώντας τρομοκρατικές ομάδες. Ο ταυτόχρονος οικονομικός αποκλεισμός τοπικών κοινοτήτων και φυλών, οδήγησε φυλές ή εθνοτικές ομάδες στο λαθρεμπόριο όπλων και τη διακίνηση ναρκωτικών.

Η επιδείνωση της κατάστασης στο Σαχέλ και ιδιαίτερα οι απαγωγές Ευρωπαίων, οδήγησε στην έγκριση μιας Στρατηγικής της ΕΕ για την Ασφάλεια και την Ανάπτυξη στη περιοχή. Το 2012 η Ε.Ε ανέπτυξε την αποστολή EUCAP SAHEL Niger με σκοπό την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Επίσης με σκοπό την καταπολέμηση της φτώχειας και της επισιτιστικής κρίσης, η Ε.Ε. έχει δώσει με τη μορφή χρηματοδότησης 423 εκατομμύρια ευρώ, το 2018 και το 2019. Σήμερα, το ζωτικό έργο ΕΕ, G5 Σαχέλ και Ο.Η.Ε. για την παροχή κάθε είδους βοήθειας σε μία από τις φτωχότερες αλλά και πιο εύθραυστες περιοχές του πλανήτη συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό.

Ήταν αναγκαία η αναφορά για να γίνει αντιληπτό πως από κοινού ΝΑΤΟ και ΕΕ σπεύδουν να προσφέρουν τη «βοήθειά» τους σε χώρες που μαστίζονται από φτώχεια και εξαθλίωση. Με προβιά αρνιού, με επιχείρημα την ομαλότητα και το σταμάτημα της επισιτιστικής κρίσης, μπαίνουν σε αυτές τις χώρες και στη συνέχεια, όταν πετάνε την προβιά, δείχνουν το αληθινό τους πρόσωπο. Αρχίζει η εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών τους, που οδηγούν τους λαούς σε πλήρη εξαθλίωση, σε προσφυγιά, σε καταστροφή.

Όπου πατάνε το πόδι τους ΝΑΤΟ και ΕΕ, σκορπάνε μόνο την καταστροφή σε λαούς και χώρες. Οι λαοί να επαγρυπνούν. Η κυριαρχία τους είναι καθαρά δική τους υπόθεση! Να το τολμούν!

Γιάννης Αγγέλου
Σχης (ΜΧ) εα
ΜΒΑ, Ms’c 


Πηγή:alt.gr



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου