Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2021

Στην (Αρχαία) Αγορά όλα ξεπουλιούνται

Χρύσα Κακατσάκη


Θαυμάστε πρώτα απ’ όλα την αισθητική. 
Λες κι είναι βγαλμένη από τις σελίδες του «Πώς δενότανε τ’ ατσάλι». Μπορεί και να αδικώ τον σοσιαλιστικό ρεαλισμό, γιατί είχε τουλάχιστον μια ιδεολογία πίσω του. Ο Σωκράτης και ο Κομφούκιος τοποθετήθηκαν στην Αρχαία Αγορά, λίγο πιο πέρα από τη βυζαντινή εκκλησία των Αγίων Αποστόλων, στο πλαίσιο του έτους Πολιτισμού και Τουρισμού Ελλάδας -Κίνας.
 
Και ας αφήσουμε στην άκρη την κακογουστιά των αγαλμάτων. Χάθηκαν οι πλατείες ή η είσοδος της Κινεζικης πρεσβείας για να τα βάλουν; Ας μας πει η υπουργός Πολιτισμού μια χώρα του εξωτερικού που χρησιμοποιούν τους αρχαιολογικούς τους χώρους για τέτοιες «επιμειξίες. Να μας πει επίσης αν τηρήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες (συνεδρίαση ΚΑΣ κλπ)
 
Με τούτα και με κείνα, θυμήθηκα κι ένα σκετσάκι των Monty Python’s με τον ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ αρχαίων Ελλήνων και Γερμανών φιλοσόφων. Γιατί δεν τους κάλεσαν να σκηνοθετήσουν ένα δρώμενο που θα προβάλλεται σε γιγαντο-οθόνη; Ο Σωκράτης θα καλεί τον Κομφούκιο σε συμπόσιο. Θα έχει φέρει ο κινέζος στοχαστής noodles και πάπια Πεκίνου, θα βάλει και ο δικός μας το κρασί και θα ξημερώσουν με φιλοσοφικές συζητήσεις. Στα διαλείμματα cheerleaders θα χορεύουν τσάμικα.

Και μια ακόμη ερώτηση στην κ. Μενδώνη, επειδή είναι και αρχαιολόγος. Ένα τσιμπηματάκι στη συνείδησή της δεν ένιωσε για αυτή την ιεροσυλία; Δεν της πέρασε από το μυαλό ότι μπορεί να την αφορούν οι στίχοι του Σεφέρη;

Αλήθεια, τα συντρίμμια
δεν είναι εκείνα· εσύ ’σαι το ρημάδι·
σε κυνηγούν με μια παράξενη παρθενιά
στο σπίτι, στο γραφείο,
στις δεξιώσεις των μεγιστάνων,
στον ανομολόγητο φόβο του ύπνου·
μιλούν για περιστατικά που θα ήθελες να μην υπάρχουν
ή να γινόντουσαν χρόνια μετά το θάνατό σου.

Της δίνω πάντως κι άλλες ιδέες. Να στήσει μια πυραμίδα στην Ακρόπολη (ευκολάκι έτσι τσιμεντωμένη που είναι) για να τιμήσουμε το Ελληνο-αιγυπτιακό μνημόνιο.
我会让你接受你的事情 我会让你接受你的事情
(Σας αφήνω να συνεχίσετε την δουλειά σας) 

ΥΓ.Τα αποκαλυπτήρια έγιναν πριν 4-5 μέρες. Τα κανάλια δεν έδειξαν τη σεμνή τελετή. Ισως να ντράπηκε και η ντροπή.



Πηγή:facebook




Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου