Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2021

«Λεφτά υπάρχουν» για το κεφάλαιο


Στοχευμένα κίνητρα σε επιχειρηματικούς ομίλους και ισχυρές επιχειρήσεις, με επίκεντρο μεταξύ άλλων την «πράσινη μετάβαση», τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τη «στήριξη καινοτόμων επενδύσεων» σύμφωνα με τις προτεραιότητες της «Βιομηχανίας 4.0», περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης «Αναπτυξιακός Νόμος - Ελλάδα Ισχυρή Ανάπτυξη» που δόθηκε χτες σε διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης.

Ουσιαστικά πρόκειται για περαιτέρω διευκρινίσεις και κωδικοποίηση των «αναπτυξιακών» νόμων τόσο των προηγούμενων κυβερνήσεων όσο και της σημερινής, αλλά και άλλων διάσπαρτων διατάξεων που έχουν στόχο την προσέλκυση νέων κερδοφόρων επενδύσεων με φοροαπαλλαγές, ελαφρύνσεις, κρατικές ενισχύσεις, επιδοτήσεις και άλλα προνόμια. Μάλιστα, ευθύς εξαρχής διευκρινίζεται ότι «επενδυτικά σχέδια που ενισχύονται βάσει των καθεστώτων του παρόντος επιτρέπεται να υπαχθούν σε άλλο καθεστώς ενισχύσεων ή καθεστώς ενισχύσεων "ήσσονος σημασίας" ή να δανειοδοτηθούν με επιδοτούμενα δάνεια κρατικών ενισχύσεων».

Οι σχετικές διατάξεις προβλέπουν μεταξύ άλλων:

-- Φορολογική απαλλαγή. Μάλιστα, η έναρξη χρήσης του συγκεκριμένου κινήτρου ξεκινά με την πιστοποίηση της υλοποίησης του 50% του κόστους του επενδυτικού σχεδίου, ενώ ο επενδυτής μπορεί να αξιοποιεί το σύνολο της φοροαπαλλαγής σε ορίζοντα μέχρι 15 χρόνια.

Βέβαια, τα παραπάνω πλαισιώνονται από παλαιότερης κοπής φορολογικά μέτρα ενίσχυσης των επιχειρηματικών ομίλων, π.χ. επέκταση του καθεστώτος των υπεραποσβέσεων στο 200% για ψηφιακές και «πράσινες» επενδύσεις κ.ο.κ. Το συγκεκριμένο μέτρο μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε εκμηδενισμό του φόρου επί των επιχειρηματικών κερδών, ειδικά για εταιρείες «έντασης κεφαλαίου» (π.χ. μεταποίηση, εφοδιαστική, τεχνολογίες).

-- Επιδότηση του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης. Η έναρξη της επιδότησης μπορεί να πραγματοποιείται «μετά την πιστοποίηση της δημιουργίας των συνδεόμενων με το επενδυτικό σχέδιο θέσεων εργασίας», ενώ ένα μεγάλο τμήμα της (60% του εγκεκριμένου ποσού) καταβάλλεται και πριν από την ολοκλήρωση του επενδυτικού σχεδίου.

-- Κρατικές επιχορηγήσεις.
Με την υλοποίηση του 25% του επενδυτικού κόστους καταβάλλεται το 25% της εγκεκριμένης κρατικής επιχορήγησης, ενώ οι κρατικές επιδοτήσεις αφορούν και περιπτώσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing).

Σε ό,τι αφορά το χρηματοδοτικό σχήμα επενδυτικών σχεδίων, προβλέπεται ότι «η οικονομική συμμετοχή κάθε φορέα στο κόστος του επενδυτικού σχεδίου μπορεί να καλύπτεται είτε με ίδια κεφάλαια είτε με εξωτερική χρηματοδότηση, με την προϋπόθεση ότι 25% του ενισχυόμενου κόστους αυτού δεν περιέχει καμία κρατική ενίσχυση, δημόσια στήριξη ή παροχή».

Ουσιαστικά ο ιδιώτης επενδυτής μπορεί να ενταχθεί στις ευεργετικές διατάξεις με την καταβολή ιδίων κεφαλαίων μόλις στο 25% του επενδυτικού σχεδίου ή και πολύ μικρότερων, έως και μηδενικών ποσών, σε περίπτωση που διασφαλίσει αντίστοιχο ύψος τραπεζικού ή άλλου δανεισμού.

Παραπέρα, σε σχετική διάταξη αναφέρεται ρητά ότι «οι επιχορηγήσεις, οι επιδοτήσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης και οι επιδοτήσεις του μισθολογικού κόστους που προβλέπονται στον παρόντα καλύπτονται από τον Προϋπολογισμό Δημοσίων Επενδύσεων, στον οποίο εγγράφεται η σχετική προβλεπόμενη δαπάνη για κάθε οικονομικό έτος και προέρχονται από εθνικούς πόρους ή ευρωπαϊκά διαρθρωτικά και επενδυτικά ταμεία ή από άλλους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς».

Εξυπακούεται ότι και οι νέες φορολογικές απαλλαγές και ελαφρύνσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους (μαζί με τις εν λόγω επιδοτήσεις) θα φορτωθούν στους κρατικούς προϋπολογισμούς και βέβαια στις πλάτες του λαού. 

Πηγή:rizospastis



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου