Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2021

Αλλαγές στις λαϊκές αγορές σε βάρος των βιοπαλαιστών και των λαϊκών στρωμάτων



Με τη διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας, που απαίτησε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ για να γίνει ολοφάνερο στους φτωχούς παραγωγούς και εμπόρους, όπως και στα λαϊκά στρώματα, ότι η κυβέρνηση προωθεί την αλλαγή του χαρακτήρα των λαϊκών αγορών και δημιουργεί όλες εκείνες τις προϋποθέσεις για να τις βάλουν στο χέρι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, ψηφίστηκε χτες το απόγευμα το σχετικό αντιδραστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Από τους 297 ψηφίσαντες 158 - δηλαδή η κυβερνητική πλειοψηφία - ψήφισαν υπέρ και 139 κατά.

Οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, παρά τις όποιες αλλαγές έγιναν, φέρουν τη σφραγίδα των μεγαλοεπιχειρηματιών των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ, των υπεραγορών και μεγαλεμπόρων. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο άρθρο 67, για το οποίο επίσης ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία το ΚΚΕ (ψήφισαν επίσης 158 υπέρ και 139 κατά), προβλέπονται τέτοιες υπερεξουσίες στον εκάστοτε αρμόδιο υπουργό ώστε με απλές Υπουργικές Αποφάσεις να μπορεί να αλλάξει ολόκληρο το νομοσχέδιο.

Επιπλέον, προβλέπεται ότι μετατρέπεται η άδεια σε θέση. Δηλαδή, αν δεν υπάρχει θέση για τον παραγωγό ή τον επαγγελματία, δεν υπάρχει άδεια, ενώ μέχρι τώρα ίσχυε το αντίθετο. Οι μικροί παραγωγοί, επαγγελματίες και μικρέμποροι για να ανανεώσουν την άδεια ή για έκδοση νέας πρέπει να είναι οικονομικά τακτοποιημένοι και με ασφαλιστική ενημερότητα, με φορολογική ενημερότητα, να μη χρωστάνε στον δήμο και να μη χρωστάνε τα ημερήσια τέλη, όταν κάτι τέτοιο δεν ισχύει πουθενά αλλού και ενώ μέχρι τώρα γι' αυτήν τη διαδικασία θα έπρεπε να είναι οικονομικά τακτοποιημένοι μόνο την περίοδο που ήταν να ανανεωθεί η άδειά τους ή να εκδοθεί νέα άδεια.

Ακόμα, θα βρεθούν αντιμέτωποι με υψηλά ημερήσια τέλη προς τους φορείς διαχείρισης, τα οποία θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο, καθώς ανάμεσα στους φορείς διαχείρισης θα βρίσκονται πλέον και ιδιωτικές εταιρείες, που θα αποσκοπούν στη μεγιστοποίηση του κέρδους τους. Αλλοιώνονται τα κοινωνικά κριτήρια που ίσχυαν, βγάζοντας εκτός τους Ρομά και τους ανάπηρους, για τους οποίους δεν θα υπάρχει πλέον καμία μοριοδότηση, ενώ στα κριτήρια εισάγεται το πτυχίο Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης! Επιπλέον, εισάγονται τιμωρητικές, πολύ αυστηρές ποινές που φτάνουν μέχρι την αναστολή, ακόμα και την αφαίρεση της άδειας αν κάνουν τρεις φορολογικές παραβιάσεις στον ίδιο χρόνο, κ.ά.

Παρ' όλα αυτά, ο υπουργός Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης επέμεινε και χτες ότι το νομοσχέδιο συνιστά «στήριξη των μικρών των λαϊκών αγορών».

Αλλάζουν χαρακτήρα οι λαϊκές αγορές

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, ανέδειξε ότι η κυβέρνηση παίρνει μέτρα για να προσαρμόσει τον χαρακτήρα των λαϊκών αγορών στην «αντικειμενική διαδικασία που υπάρχει στο καπιταλιστικό σύστημα», την οποία στηρίζουν όλα τα αστικά κόμματα, και ο ΣΥΡΙΖΑ, και δεν είναι άλλη από τη «συγκέντρωση της οικονομικής δραστηριότητας σε όλους τους κλάδους και τομείς - παραγωγή, μεταποίηση, μεταφορά, εμπόριο κ.λπ. - σε όλο και λιγότερα χέρια, εκτοπίζοντας βίαια τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες, τις πιο μικρές, οικογενειακού χαρακτήρα επιχειρήσεις».

Επεσήμανε ότι το πιο επικίνδυνο εργαλείο που αξιοποιεί η κυβέρνηση στην προκειμένη περίπτωση για να πετύχει τον σχεδιασμό της είναι ότι με τη ρύθμιση βάσει της οποίας παραγωγοί μπορούν να βγάλουν επαγγελματικές άδειες, προσπαθεί να καλλιεργήσει αντίθεση ανάμεσα στους παραγωγούς και τους επαγγελματίες για το ποιοι θα έχουν το πάνω χέρι, ποιοι θα επιβιώσουν. «Με αυτόν τον τρόπο», τόνισε, «αφήνετε στο απυρόβλητο αυτούς οι οποίοι είναι οι πραγματικοί εχθροί των παραγωγών, των βιοπαλαιστών αλλά και των επαγγελματιών: Τα πολυκαταστήματα, τα σούπερ μάρκετ, τις υπεραγορές».

Αναφέρθηκε στις αντιδραστικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου όπως οι τιμωρητικές ποινές, σημειώνοντας: «Για να καλλιεργήσετε κλίμα φορολογικής συμμόρφωσης το κάνετε αυτό; Για να αντιμετωπίσετε τη φοροδιαφυγή; Οταν εσείς με την πολιτική σας - όλες οι κυβερνήσεις - έχετε διαμορφώσει ένα τεράστιο, σκανδαλώδες κλίμα φοροαποφυγής για το μεγάλο κεφάλαιο, εφοπλιστικό και όχι μόνο; Και θα κυνηγάμε τον μεροκαματιάρη στη λαϊκή αν έκοψε μία απόδειξη 50 λεπτών για να του βάλετε πρόστιμο; 'Η, άμα το επαναλάβει δύο και τρεις φορές, να του αναστείλετε την άδεια;». Κατήγγειλε τέλος την αλλαγή στα κοινωνικά κριτήρια με βάση την οποία μένουν εκτός ομάδες όπως οι Ρομά, αλλά και την υποβάθμιση των πτυχίων, διευκρινίζοντας ότι δεν είναι θέμα υποτίμησης αυτών των επαγγελμάτων, αλλά ότι είναι επαγγέλματα που δεν χρειάζονται Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Πηγή:rizospastis.gr



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου