Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2021

Οι τρείς σωματοφύλακες της Exxon Mobil

 ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ


Η Τριμερής συμφωνία Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ (υπό την διακριτική συμμετοχή των ΗΠΑ (3+1)) είναι τυπικά και στην ουσία ένας σημαντικός πύργος στο Σινικό τείχος που υψώνει η Δύση απέναντι στην Ανατολή.

Πρόκειται για την νομική αλλά και στρατιωτική προστασία που θα εξασφαλίσουν οι τρείς χώρες στην εξόρυξη και εκμετάλλευση του φυσικού αερίου της ανατολικής Μεσογείου από τις ΗΠΑ.

Μαζί με την Σούδα, το Στεφανοβίκειο και την Αλεξανδρούπολη οι ΗΠΑ προωθούν τις δυνάμεις τους στην γραμμή του μετώπου ενόψει της επόμενης κρίσιμης εποχής.

Ταυτόχρονα εξασφαλίζεται η λεηλασία του ορυκτού πλούτου των αραβικών εθνών της περιοχής.

Περιορίζεται η διαρκώς αυτονομούμενη Τουρκική πολιτική από την Δύση ενώ ταυτόχρονα διαμορφώνεται ένας σημαντικός πολιτικός, οικονομικός και στρατιωτικός βραχίονας στην Ανατολική Μεσόγειο απέναντι στην ανάπτυξη της Ανατολής προς δυσμάς.

Ήδη, το υπουργικό Συμβούλιο της Κύπρου ενέκρινε την πρόταση της υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου Νατάσας Πηλείδου για αδειοδότηση του Τεμαχίου 5, της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην κοινοπραξία των εταιρειών n Mobil Exploration and Production Cyprus (Offshore) Limited (διαχειρίστρια, ποσοστό 60%) και Qatar Petroleum International Upstream LLC (ποσοστό 40%) υπό τις σφοδρές αντιδράσεις της Τουρκίας που θεωρεί ότι το εν λόγω οικόπεδο περιλαμβάνει και τμήμα της Τούρκικης ΑΟΖ.

Ο Τούρκικος ιμπεριαλισμός υπερεκτιμώντας τις δυνατότητες του φαίνεται να μένει εκτός της διανομής της λείας.

Ο Δένδιας, από την άλλη, συνάπτει συμφωνίες «ανεξαρτήτων κρατών» στο όνομα του «διεθνούς δικαίου» (φροντίζοντας να υπογραμμίζει διαρκώς ότι εκπροσωπεί την Ελληνική κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη μη τυχόν και το έχουμε …ξεχάσει).

Το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου προορίζεται για να γεμίσει τις δεξαμενές της Ευρώπης υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ και ουχί υπό τον έλεγχο της Ρωσίας δια μέσω του North stream 2.

Η Βαλτική θάλασσα είναι μακριά από την Μεσόγειο στον χάρτη αλλά η σχέση τους είναι άμεση. Η πρόσφατη συμφωνία ΗΠΑ-Γερμανίας υποχρεώνει την Γερμανία ως μέλος του ΝΑΤΟ να ακυρώσει την συμφωνία Ρωσίας-Γερμανίας για την παροχή φυσικού αερίου μέσω του North stream 2 στην περίπτωση που η Ρωσία επιχειρήσει να εισβάλει στην Ουκρανία και να ανακτήσει τις επαρχίες του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ, που σήμερα βρίσκονται υπό τον έλεγχο φιλορώσων αυτονομιστών.

Παρόμοιο σενάριο εκτυλίχθηκε το 2008 στη Γεωργία, όταν ο τότε πρόεδρος Μιχαήλ Σακασβίλι επιχείρησε να ανακτήσει την επαρχία της Νότιας Οσσετίας. Τότε η Μόσχα επενέβη και απέκρουσε την επίθεση των Γεωργιανών, ενώ στη συνέχεια αναγνώρισε ως ανεξάρτητα κράτη τη Νότια Οσσετία και την Αμπχαζία, αποστέλλοντας μάλιστα χιλιάδες στρατιώτες ως «προστάτιδα δύναμη».

Η μετατροπή της Ουκρανίας σε προπύργιο του ΝΑΤΟ είναι (εκτός των άλλων) και μια απάντηση των ΗΠΑ στην υπεροπλία της Ρωσίας και της Κίνας με την επιτυχή δοκιμή διηπειρωτικών πυραύλων με ταχύτητες πολλές φορές μεγαλύτερες από την ταχύτητα του ήχου. Η εγκατάσταση οπλικών συστημάτων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία θα ακυρώσει εκ των πραγμάτων το πλεονέκτημα της Ρωσίας.

Η προσπάθεια ελέγχου των αποθεμάτων του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου από τις ΗΠΑ είναι άμεσα συνδεδεμένη με την γενικότερη στρατηγική της Δύσης για την οικοδόμηση ενός σύγχρονου γιγαντιαίου «Σινικού τείχους» που θα αρχίζει από τον Περσικό κόλπο και θα εκτείνεται δια μέσου της Ανατολικής Μεσογείου ως την Βαλτική Θάλασσα.

Η εξασφάλιση της προστασίας της Ευρώπης από την πιθανότητα ενεργειακής εξάρτησης της από την Ρωσία για τα επόμενα τουλάχιστον πενήντα χρόνια είναι στρατηγικής σημασίας μάχη για τις ΗΠΑ.

Ο Μητσοτάκης θα έχει να το λέει για χρόνια ότι τον κάλεσε ο Πούτιν στην εξοχική του κατοικία στο Σότσι όπου συνήθως συναντά ηγέτες μεγάλου βεληνεκούς. Κάτω από άλλες συνθήκες , βέβαια, θα τον δεχόταν σε κάποιο διάδρομο του Κρεμλίνου στα όρθια ή στην καλύτερη περίπτωση θα τον έβαζαν να καθίσει σε σκαμπό.

Μόνο που τώρα η τόσο επίσημη πρόσκληση ήταν για τον Πούτιν μια προσπάθεια να δημιουργήσει ρήγμα στο ΝΑΤΟ μέσω της Ελλάδας η οποία έχει σε αρκετά μεγάλο βαθμό ανάγκη την Ρωσία. Ο Ρώσικος τουρισμός, το εμπόριο αγροτικών προϊόντων και η προμήθεια φυσικού αερίου στην Ελλάδα είναι μερικά από όσα διακυβεύονται σε μια ενδεχόμενη θερμή σύγκρουση στην Ουκρανία.

Γι’ αυτό και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντιμίτρι Πεσκόφ, λίγο πριν την συνάντηση Πούτιν – Μητσοτάκη βαθμολόγησε την Ελλάδα με το 6 (με άριστα το 10) την στιγμή που λίγο πριν βαθμολογούσε την Τουρκία με 7 (που αν δεν πουλούσε drones στην Ουκρανία θα έπιανε άνετα το 8).

Οι εμφύλιες ενδοιμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις είναι σκληρότατες και θα καθορίσουν το ενεργειακό μέλλον της ανθρωπότητας και δια μέσω αυτού τον έλεγχο του πλανήτη για τις επόμενες δεκαετίες.

Τελικά το μόνο που θα μας μείνει από αυτήν την «τιτάνια» διπλωματική εκστρατεία του Δένδια (που ως γνωστόν εκπροσωπεί την κυβέρνηση του Μητσοτάκη) είναι να κάνουν την δουλειά τους οι Αμερικάνοι έχοντας δηλητηριάσει με μίσος τους λαούς της Μεσογείου. 


Πηγή:kommon.gr


Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου