Παρασκευή 17 Μαΐου 2024

Η γλώσσα λέει πάντα την αλήθεια...

Χρύσα Κακατσάκη


Όταν δολοφονήθηκε η Κυριακή Γρίβα έξω από το αστυνομικό τμήμα των Αγίων Αναργύρων, κυκλοφόρησε μια ανάρτηση γραμμένη από γυναικείο χέρι και με δεκάδες μάλιστα κοινοποιήσεις που υποστήριζε με σοφιστείες και δικολαβίστικα τερτίπια ότι όλοι οι φόνοι εμπίπτουν στην γενική κατηγορία του εγκλήματος και δεν χρειάζονται διακρίσεις.

Ενημερώνω λοιπόν και την κυρία αυτή και οσους/ες θεωρουν ότι η γυναικοκτονία είναι ένας νεολογισμός και αποτέλεσμα της φεμινιστικής υστερίας:
 
1. Η βασική αρχή της γλωσσολογίας είναι ότι οι λέξεις επινοούνται, όταν δημιουργείται η ανάγκη να εκφρασθεί μια έννοια, ένα πράγμα, μια κοινωνική πραγματικότητα. ΝΟΜΟΣ

2. Ο όρος féminicide χρησιμοποιείται στον γαλλικό Τύπο ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 1820. Απαντάται επίσης σε αγγλική μελέτη του 1801 και περιγράφεται αναλυτικά σε νομικό λεξικό της Οξφόρδης από το 1848.
 
3. Για τους λάτρεις της στατιστικής. Στην ΕΕ οι γυναικοκτονίες αυξήθηκαν την προηγούμενη χρονιά κατά 34,5% (αν υπολογισθούν και οι χωρες της Λατινκής Αμερικής το ποσοστό ανεβαίνει στο 42/%. ) Στα 100 εγκλήματα που διαπράττονται από συζύγους και συντρόφους, τα 98 έχουν δράστες άνδρες και τα 2 γυναικες.
 
4. Αυτούς/ες που διερρήγνυαν τα ιμάτια τους για τη σημαία της Λαλε ότι προσβάλλει το εθνικό σύμβολο κλπ , δεν τους είδα να διαμαρτύρονται για τις δηλώσεις του Υφυπουργού υγείας Γ. Βαρτζόπουλου «η γυναικοκτονία έχει βιολογική βάση, «η γυναίκα είναι προορισμένη για να τίκτει»

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα συμβεί το κακό ή ένα καλλιτεχνικό έργο θίξει το θέμα με αιματοβαμμένα σεντόνια, εκείνοι θα κοιτάνε πάλι το δάχτυλο και όχι το φεγγάρι. Θα πούνε δηλαδή «ας πρόσεχε, τον προκάλεσε, γιατί τον χώρισε», ενοχοποιώντας το θύμα». 
Ξεχνούν πως «η αλήθεια δεν έχει ωραριο» ...

Χρύσα Κακατσάκη
Πηγή: Facebook

Υστερόγραφο: Σας ξέφυγαν 220 χρονάκια; Just Google it!

Έχω πέσει πάνω σε καμιά δεκαριά άρθρα (κακοπροαίρετα και καλοπροαίρετα) που περιγράφουν τη γυναικοκτονία ως νεολογισμό. Για όσες-ους κολλάνε σε κάτι λεπτομέρειες, αξίζει να αναφέρουμε ότι ως περιγραφική έννοια η γυναικοκτονία εμφανίζεται ήδη το 1801 από τον John Corry στο A Satirical View of London at the Commencement of the Nineteenth Century ως λέξη που περιγράφει την δολοφονία μιας γυναίκας.
Στην τρίτη έκδοση του βιβλίου The Confessions of an Unexecuted Femicide του William MacNish, που εκδίδεται το 1827 εντοπίζουμε ξανά τον όρο. Πρόκειται για τις αναμνήσεις ενός γυναικοκτόνου.
Επίσης σύμφωνα με το The Oxford English Dictionary (έκδοση 1989), το 1848, ο όρος συμπεριλαμβάνεται στο Wharton's Law Lexicon (Bλέπε φωτό που συνοδεύει το post).

Φυσικά η γυναικοκτονία είναι ένας από τους ορισμούς του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα ενώ μας είναι γνωστές και οι φεμινίστριες Diana Russel και Carol Orlock που καταγράφονται ως οι πρώτες που χρησιμοποιούν τη λέξη γυναικοκτονία (femicide) δίνοντάς της πολιτικό περιεχόμενο τη δεκαετία του ’70.

Βιβλιογραφία για άπιστους θωμάδες:

Corry, John. (1801). A Satirical view of London at the commencement of the nineteenth century”, Edinburgh, Scotland : Τ.Hurst, Paternoster-Raw

Macnish, Robert, M'Phun, and James Curll. (1827).The confessions of an unexecuted femicide. Glasgow: W.R. M'Phun, Trongate

Russell, Diana E .H.; van de Ven, Nicole (1976). Crimes against women: international tribunal proceedings. Millbrae, California: Les-Femmes Publishing

Wharton. (1848). Law Lexicon, or Dictionary of Jurisprudence: Explaining All the Technical Words and Phrases Employed in the Several Departments of English Law, including also the Various Legal Terms Used in Commercia.
Διαβάστε Περισσότερα »

Π. Τσακλόγλου: «Στα ζάρια» οι συντάξεις του μέλλοντος – Ας πάει για δουλειά όποιος δεν του φτάνει η σύνταξη!

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΛΙΒΙΤΣΑΝΟΣ


Καθόλου ήσυχοι δεν θα ήταν οι σημερινοί αλλά και οι μελλοντικοί συνταξιούχοι, αν άκουγαν την ενημέρωση που έκανε ο υφυπουργός Εργασίας, Πάνος Τσακλόγλου, στην Επιτροπή για την Παρακολούθηση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης της Βουλής, παρότι η συγκεκριμένη συνεδρίαση «ξέφυγε» από τα φώτα της δημοσιότητας λόγω της τρέχουσας επικαιρότητας.

Ο καθ’ύλην αρμόδιος για την πορεία και τις νομοθετικές μεταρρυθμίσεις των ασφαλιστικών ταμείων τα τελευταία χρόνια, ανέπτυξε το «όραμα» της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την πορεία της κοινωνικής ασφάλισης. Αυτό το «όραμα» που θέλει τις συντάξεις των ασφαλισμένων του μέλλοντος να «παίζονται στα ζάρια», ενώ για τους ήδη συνταξιούχους η προτροπή της κυβέρνησης συνίσταται στο «αν δεν σας φτάνει η σύνταξη, να φροντίσετε να δουλεύετε παράλληλα»!

Συντάξεις ή μνημόνιο;…

Ο Πάνος Τσακλόγλου εμφανίστηκε περήφανος για το περίφημο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης που συνιστά επί της ουσίας τη νομοθετική μορφή της ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης. Κι αυτό δίχως να κρύψει την συμπάθειά του στα κεφαλαιοποιητικά συστήματα (όπου «επενδύονται» τα αποθεματικά των ταμείων) έναντι των αναδιανεμητικών (όπου οι εισφορές και το κράτος εγγυώνται την καταβολή των συντάξεων), παρότι παραδέχθηκε ότι ενίοτε κάποια κεφαλαιοποιητικά συστήματα χρεοκοπούν.

Όπως δήλωσε το αναδιανεμητικό σύστημα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό αναφέροντας πως «πέρυσι το 2023 που είναι τα τελευταία στοιχεία, τα οποία έχω αν θυμάμαι καλά, το νούμερο είναι γύρω στα 28,5 δισεκατομμύρια, τα οποία πληρώθηκαν. Από αυτά οι εισφορές κάλυψαν μόνο το 47%. Το υπόλοιπο 53% το κατέβαλε ο προϋπολογισμός».

Θύμισε μάλιστα …με νόημα ότι «στη δεκαετία που προηγήθηκε της κρίσης, περίπου τα 2/3 της αύξησης του δημόσιου χρέους αντιστοιχούν στις ενισχύσεις που έδωσε ο προϋπολογισμός για να πληρωθούν συντάξεις» και πως πλέον έχουν «γίνει διάφορες αλλαγές, αλλά το σύστημα μας είναι και τώρα εξόχως ελλειμματικό». Υποστήριξε δηλαδή εμμέσως ότι οι απαιτήσεις των συνταξιούχων οδήγησαν στα μνημόνια και πώς παρά τις περικοπές που έγιναν τότε, χρειάζεται ακόμη μεγαλύτερη μείωση της κρατικής επιβάρυνσης.

Το (καθόλου βέβαιο) μέλλον

Αποκαλυπτικός ήταν ο υπουργός Εργασίας και για τις συντάξεις του μέλλοντος. Αναπτύσσοντας το σκεπτικό της κυβέρνησης ανέφερε πως «η Κοινωνική Ασφάλιση το λέει και ο όρος είναι η ασφάλιση. Η πρώτη έννοια των ασφαλειών είναι ότι “δεν βάζω όλα μου τα αυγά σε ένα καλάθι”, θέλω να έχουν διαφορετικούς κινδύνους». Εξίσωσε, έτσι, ουσιαστικά τον τρόπο που σκέπτεται μία ασφαλιστική εταιρεία (αυτές που πολλάκις έχουν «φεσώσει» τους ασφαλισμένους τους) με τον τρόπο που πρέπει να σκέπτεται μία κυβέρνηση.

Με βάση αυτό αναφέρθηκε στους νέους ασφαλισμένους λέγοντας: «Αυτά τα παιδιά όταν θα πάρουν τη σύνταξή τους θα έχει τρία κομμάτια. Θα έχει το πρώτο κομμάτι που θα είναι η εθνική σύνταξη. Η εθνική σύνταξη καταβάλλεται από τον Προϋπολογισμό. Έχει αυτό κίνδυνο; Ναι, έχει τον δημοσιονομικό κίνδυνο, το ίδιο με την προηγούμενη δεκαετία. Το δεύτερο κομμάτι της σύνταξης τους θα είναι η ανταποδοτική σύνταξη. Έχει κίνδυνο. Ναι, έχει το δημογραφικό. Το τρίτο θα είναι εκείνο το κομμάτι το οποίο θα είναι από την κεφαλαιοποίηση σύνταξη, την επικουρική. Έχει κίνδυνο; Έχει. Είναι ο κίνδυνος των αγορών».

Με λίγα λόγια ο Πάνος Τσακλόγλου «προέβλεψε» πως οι νέοι ασφαλισμένοι θα πάρουν σύνταξη αν δεν «τους βρει» στο ενδιάμεσο κάποια οικονομική κρίση, μια κυβέρνηση που θα ασκεί πολιτική λιτότητας και αν τα αποθεματικά των ταμείων δεν «φαγωθούν» από χρηματιστηριακά «κόλπα» των αγορών. Στη συνέχειακαι προσπάθησε να «χρυσώσει το χάπι» λέγοντας πως «η συσχέτιση μεταξύ των τριών αυτών κινδύνων δεν είναι πάρα πολύ υψηλή, γενικά αυτό το πράγμα δείχνει ότι το ρίσκο για όλο το σύστημα μας, της κοινωνικής ασφάλισης, είναι χαμηλό».

Με κυνικό τρόπο ο υφυπουργός Εργασίας περιέγραψε όμως το «μεγάλο προσόν» του κεφαλαιοποιητικού συστήματος. Όπως είπε «αυτό το σύστημα, ουσιαστικά, δημιουργεί κεφάλαιο, ένα κομμάτι του οποίου θα επενδυθεί και στην ελληνική οικονομία, δίνοντας ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας. Υψηλότερη οικονομική ανάπτυξη, τι σημαίνει; Περισσότερες επενδύσεις, περισσότερη παραγωγικότητα, υψηλότεροι μισθοί, υψηλότερες εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, υψηλότεροι φόροι, υψηλότεροι άμεσοι και έμμεσοι φόροι και,επίσης, και αύξηση της απασχόλησης».

Με λίγα λόγια πρόκειται για το γνωστό αφήγημα που λέει πως αν αποδώσουμε τα αποθεματικά των ταμείων στους επενδυτές αυτοί θα πλουτίσουν και …όλο και κάτι θα μείνει για τους συνταξιούχους! Αυτό παρόλο ο Πάνος Τσακλόγλου σε άλλο σημείο της παρέμβασής του αναγνώρισε πως από αυτά τα κεφάλαια ενισχύσης (που αν ευοδωθεί το κυβερνητικό πλάνο θα φτάσουν το …50% του ΑΕΠ της χώρας!) «δεν θα είναι όλα μέσα στην ελληνική οικονομία, ούτε καν τα περισσότερα εδώ πέρα, αλλά και ένα σημαντικό ποσοστό από αυτά να είναι εδώ δίνει μεγάλο βάθος στην αγορά κεφαλαίου, κάτι που το έχουμε πραγματικά ανάγκη και στη χώρα μας».

Για όλα τα παραπάνω επικαλέστηκε φυσικά το δημογραφικό ζήτημα. Αναφέροντας πως «τα διανεμητικά συστήματα λειτουργούν αποτελεσματικά, όταν υπάρχουν πολλοί εργαζόμενοι λίγοι συνταξιούχοι». Είπε, όμως, ότι «αυτός ο κανόνας δεν ισχύει πλέον πουθενά στον κόσμο, ίσως σε μερικές αναπτυσσόμενες χώρες μόνο».

Πηγαίνετε για δουλειά

Όσο για τους σημερινούς συνταξιούχους και τις πενιχρές συντάξεις, η προτροπή του υπουργείου Εργασίας δεν ήταν άμεση αλλά ήταν σαφέστατη: Πηγαίνετε παράλληλα να δουλέψετε!

Όπως δήλωσε «αναμορφώσαμε το πλαίσιο για τους εργαζόμενους συνταξιούχους. Αν θυμάστε παλαιότερα,ήταν ότι μπορούσε να εργαστεί σαν συνταξιούχος αλλά αμέσως κοβόταν το 30% της σύνταξης. Πριν το 2019 ήταν για 60% το αντίστοιχο του ποσού.Ο συνταξιούχος λαμβάνει την πλήρη σύνταξη του. Υπάρχει ένας ανταποδοτικός πόρος υπέρ ΤΕΚΑ, ο οποίος είναι το 10% της επιπρόσθετης αμοιβής και αυτός είναι και πλαφοναρισμένος κιόλας. Οπότε αντιλαμβάνεστε ότι αν η απασχόληση είναι για παράδειγμα μερική απασχόληση, για λίγες ώρες, προφανώς αυτό είναι σχετικά χαμηλό».

Υποστήριξε πως η παράλληλη εργασία για συνταξιούχους δεν είναι υποχρεωτική, συμπληρώνοντας όμως πως «φαίνεται να είναι ιδιαίτερα επιτυχημένο αυτό το μέτρο. Με την έννοια του ότι οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι που με το προηγούμενο καθεστώς ήταν γύρω τους 36.000, ήδη στην πλατφόρμα του ΕΦΚΑ έχουν καταγραφεί 81.000 εργαζόμενοι και είναι και διαρκώς αυξανόμενο το νούμερο αυτό»…

Πηγή: imerodromos.gr



Η Σφήκα: Επιλογές




Διαβάστε Περισσότερα »

Μια ιστορική ευκαιρία ... για το ΝΑΤΟ



Οι πρόσφατες εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία επιβεβαίωσαν με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο αυτό που από την πρώτη στιγμή ανέδειξε το ΚΚΕ: Οτι η Συμφωνία των Πρεσπών έγινε για να μπει η γείτονα χώρα στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, στο πλαίσιο του σχεδιασμού για την «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» των Βαλκανίων, απέναντι στην επιρροή της Ρωσίας. Γι' αυτό ήταν μια συμφωνία που όξυνε και δεν καταλάγιαζε τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, ενώ σ' αυτήν διατηρούνταν το σπέρμα για νέα έξαρση των εθνικισμών και αλυτρωτισμών.

Αυτό ακριβώς ζούμε σήμερα. Και για όσους κάνουν πως δεν βλέπουν, σκιαμαχώντας για το αν ήταν μια «καλή» ή «κακή» συμφωνία, η απάντηση είναι ότι ήταν μια ΝΑΤΟική συμφωνία και, ακριβώς γι' αυτό, κακή και επικίνδυνη για τους λαούς.

Αυτό επιβεβαιώνει κατηγορηματικά και η διπλωματία των ΗΠΑ. Σε έγγραφο για την «Ολοκληρωμένη Στρατηγική της χώρας» («Integrated Country Strategy») του αμερικανικού ΥΠΕΞ, που δημοσιεύτηκε τον Αύγουστο του 2018, δύο μήνες μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αποτυπώνονται οι βασικοί στόχοι της αμερικανικής πρεσβείας στα Σκόπια, με κεντρικό βέβαια την προώθηση της Συμφωνίας των Πρεσπών και την πλήρη ένταξη της Β. Μακεδονίας στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο.

* * *

Γράφει μεταξύ άλλων η έκθεση: «Βλέπουμε το μέλλον της Μακεδονίας (sic) σταθερά ενσωματωμένο στη Δύση και στους ευρωατλαντικούς θεσμούς, συμπεριλαμβανομένων του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, και μοιραζόμαστε αυτό το στρατηγικό όραμα με τους ηγέτες της Μακεδονίας (...) Οι ΗΠΑ, μαζί με τους Ευρωπαίους συμμάχους μας, βοήθησαν τους ηγέτες και τον λαό της Μακεδονίας να ανταποκριθούν σε κάθε κρίση και να διατηρήσουν τον στρατηγικό τους προσανατολισμό. Τώρα η Μακεδονία έχει μια ιστορική ευκαιρία.

(...) Αυτόν τον μήνα, η Μακεδονία υπέγραψε συμφωνία με την Ελλάδα για την επίλυση της διαφοράς του ονόματος (...) Η συμφωνία αυτή είναι μια πιθανή "αλλαγή παιχνιδιού" για τη Μακεδονία και την περιοχή, καθώς ανοίγει την πόρτα για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την έναρξη ενταξιακών συνομιλιών με την ΕΕ ήδη από το 2019. Η αποστολή των Σκοπίων (σ.σ. η αμερικανική διπλωματική αντιπροσωπεία στα Σκόπια) θα εκμεταλλευτεί αυτήν την ευκαιρία».

* * *

Η επιτυχία της Συμφωνίας, όπως αναφέρει το έγγραφο, θα συνέβαλλε στο κοινό πλαίσιο περιφερειακής στρατηγικής των ΗΠΑ, στην ενίσχυση της «Δυτικής Συμμαχίας», στην «ασφάλεια και σταθεροποίηση των ανατολικών και νότιων συνόρων», όπως και στην «προώθηση της αμερικανικής ηγεσίας μέσω ισορροπημένης παρέμβασης».

Γράφει συγκεκριμένα: «Θα συνεργαστούμε με τη Μακεδονία και τους συμμάχους μας για να κλειδώσουμε την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και να ξεκινήσουμε ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. Βραχυπρόθεσμα, αυτό θα απαιτήσει συνεχή διπλωματική δέσμευση για να διευκολυνθεί η εφαρμογή της Συμφωνίας (...) και να οικοδομηθεί ανθεκτικότητα έναντι κακόβουλης επιρροής, ιδίως από τη Ρωσία, που επιδιώκει να υπονομεύσει τις φιλοδοξίες της Μακεδονίας για το ΝΑΤΟ.

(...) Χρειάζεται σημαντική παρέμβαση για να εξελιχθεί η Βόρεια Μακεδονία σε στρατηγικό εταίρο (...) Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν ότι η επόμενη περίοδος είναι κρίσιμη και σχεδιάζουν όλες οι κυβερνητικές υπηρεσίες των ΗΠΑ που δραστηριοποιούνται στη χώρα να εργαστούν μαζί με την κυβέρνηση, τον ιδιωτικό τομέα, την κοινωνία των πολιτών και τους πολίτες ώστε να μπορέσει η χώρα να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές της.

Ως εκ τούτου, πρώτη προτεραιότητα της πρεσβείας πρέπει να είναι η διατήρηση της Βόρειας Μακεδονίας σε αυτήν τη θετική πορεία, ανεξάρτητα από τους πολιτικούς ανέμους που μπορεί να πνέουν. Η πρόοδος είναι διστακτική, αλλά η βούληση είναι μεγάλη. Η Μακεδονία έχει μια μοναδική ευκαιρία, αλλά η πορεία της είναι εύθραυστη, και η δέσμευση και υποστήριξη των ΗΠΑ είναι ζωτικής σημασίας».


Η οπτική σκοπιά των ΗΠΑ προς τη Συμφωνία των Πρεσπών έχει μόνο ΝΑΤΟ, Ρωσία και αμερικανικά συμφέροντα. Ο,τι δηλαδή δεν τολμούσαν να ψελλίσουν τότε, ούτε τολμούν τώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ, που την υπέγραψε, και η ΝΔ, που την κατήγγειλε αλλά τώρα ζητάει την πλήρη εφαρμογή της, αφού αυτό που προέχει είναι ο ΝΑΤΟικός σχεδιασμός στη Βαλκανική.

* * *

Από τη θεωρία στην πράξη, ανάμεσα στις - φανερές - πρωτοβουλίες που είχε ήδη αναλάβει η αμερικανική πρεσβεία στη Β. Μακεδονία για να δέσει τη χώρα στο άρμα του ευρωατλαντισμού ήταν η «Πρωτοβουλία Στήριξης για τη Μακεδονία» (ΠΣΜ), από τη γνωστή για την υποστήριξη «πολύχρωμων επαναστάσεων» USAID.

Σύμφωνα με την έκθεση πεπραγμένων που δημοσίευσε η ΠΣΜ μετά την ολοκλήρωση του έργου της, από τον Γενάρη του 2016 το συγκεκριμένο πρόγραμμα της Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ (USAID) και το Γραφείο Μεταβατικών Πρωτοβουλιών (OTI) υλοποίησαν συνολικά 103 δραστηριότητες, με επίκεντρο τα Μέσα Ενημέρωσης και την «κοινωνία των πολιτών». Το πρόγραμμα που «έτρεξε» μέχρι το 2019 κόστισε περί τα 8,7 εκατ. ευρώ για το αμερικανικό ΥΠΕΞ.

Να πώς περιγράφουν οι ίδιοι το «έργο» τους: «Η ΠΣΜ ξεκίνησε στα χνάρια του εθνικού σκανδάλου και τελείωσε στο χείλος της εθνικής μεταρρύθμισης, ξεκινώντας τις δραστηριότητες του προγράμματος υπό μια κυβέρνηση που όλο και περισσότερο απομακρυνόταν από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, και ολοκληρώνοντας σε συνεργασία με μια νέα κυβέρνηση, που έχει στραφεί προς μια μεγαλύτερη ενσωμάτωση με αυτές τις δύο οντότητες. Η ΠΣΜ (...) εργάστηκε ακούραστα για να διαμορφώσει δραστηριότητες που ανταποκρίνονταν σε ένα εκτεταμένο τόξο διακυβέρνησης: Καθυστερημένες εκλογές, εγχώριες διαμαρτυρίες, αδιέξοδα εκλογικά αποτελέσματα, δύσκολη μεταβίβαση της εξουσίας και μεταρρυθμίσεις με μεγάλη προβολή».

Εν κατακλείδι, το πρόγραμμα ΠΣΜ «ενίσχυσε τον στόχο της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης των ΗΠΑ για την ενίσχυση των δημοκρατικών μεταρρυθμιστικών διαδικασιών της ΠΓΔΜ, που οδηγούν σε μεγαλύτερη ευρωατλαντική ολοκλήρωση»... Τελεία και παύλα.

Δ. Μ.


Πηγή: rizospastis  



Η Σφήκα: Επιλογές




Διαβάστε Περισσότερα »

Κρύβονται



Αμέσως μετά τη δολοφονία της 40χρονης μητέρας στο Μενίδι από τον εν διαστάσει σύντροφό της, αστυνομία και κυβέρνηση διοχέτευσαν πληροφορίες που ούτε λίγο ούτε πολύ βγάζουν λάδι τον κρατικό μηχανισμό και ενοχοποιούν το θύμα για τη δολοφονία! «Της είχαν πει να πάει σε δομή, αλλά δεν πήγε», «είχε αλλά δεν χρησιμοποίησε το panic button», ήταν ορισμένα απ' όσα γράφτηκαν, όλα copy paste από την ενημέρωση της αστυνομίας. 

Τι διαφορά έχουν όλα αυτά από διαπιστώσεις του τύπου «παρά τη βία που δεχόταν, δεν έφευγε από το σπίτι» ή «δεν είχε κάνει ποτέ καταγγελία» κ.τ.λ., που ακούγονται σε ανάλογες περιπτώσεις; Οπως έχει αποδειχτεί, όμως, ούτε η καταγγελία της βίας είναι αρκετή, αν δεν υπάρχει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο προστασίας με ευθύνη του κράτους, ούτε το panic button είναι πανάκεια, όπως φάνηκε και με τη δολοφονία μιας άλλης γυναίκας πριν από λίγους μήνες στη Σαλαμίνα. 

Οσο για τις δομές, τις οποίες επικαλούνται αστυνομία και κυβέρνηση, θυμίζουμε ότι πανελλαδικά υπάρχουν μόνο 20 Ξενώνες Φιλοξενίας και 44 Συμβουλευτικά Κέντρα, ενώ σε όλη την Αττική λειτουργούν μόλις 10 Συμβουλευτικά Κέντρα, σε 8 από τους 66 δήμους και μόλις 3 Ξενώνες. 

Παρά το γεγονός λοιπόν ότι μια γυναίκα χάνει τη ζωή της σχεδόν κάθε μήνα, η «φροντίδα» του κράτους είναι εντελώς αναντίστοιχη με το πρόβλημα, κάνοντας ακόμα πιο ξεδιάντροπη την προσπάθειά τους να κρυφτούν πίσω από την «ατομική ευθύνη» του θύματος. Πόσο μάλλον που οι δολοφονίες είναι η κορυφή του παγόβουνου της πολύμορφης βίας και κακοποίησης που δέχονται καθημερινά χιλιάδες γυναίκες...


Πηγή: rizospastis



Η Σφήκα: Επιλογές




Διαβάστε Περισσότερα »

Δύο χρόνια χωρίς τον Βαγγέλη Παπαθανασίου

Ελλάδα


Πριν από 2 χρόνια έφυγε από τη ζωή ο Βαγγέλης Παπαθανασίου και από τότε ο καλλιτεχνικός κόσμος έχει μείνει φτωχότερος.

Ο βραβευμένος με Όσκαρ σπουδαίος μουσικοσυνθέτης έφυγε από τη ζωή τη Τρίτη 17 Μαΐου του 2022 σε ηλικία 79 ετών και ο θάνατός του οφείλεται σε επιπλοκές από τον κορονοϊό από τον οποίο είχε προσβληθεί.

Τα πρώτα χρόνια και η αγάπη για τη μουσική

Ήταν μόλις 4 ετών όταν άρχισε να συνθέτει τις πρώτες του μουσικές και δύο χρόνια μετά, έδωσε την πρώτη του παράσταση δημόσια χωρίς να έχει απολύτως καμία εκπαίδευση πάνω στη μουσική. Παρ' όλο που τόσο οι γονείς του όσο και οι δάσκαλοί του τον πίεζαν να ασχοληθεί με τη μουσική, εκείνος ήθελε να ανακαλύπτει μόνος του τον μαγικό κόσμο που ανοιγόταν μπροστά του καλλιτεχνικά.

Κάποτε βέβαια τους άκουσε και άρχισε να σπουδάζει το αντικείμενο, αποκτώντας γνώσεις στην κλασική μουσική, τη ζωγραφική αλλά και τη σκηνοθεσία στην Ακαδημία Καλών Τεχνών στην Αθήνα.

Ο Ευάγγελος Οδυσσέας Παπαθανασίου όπως ήταν το πλήρες όνομά του έγινε παγκοσμίως γνωστός ως Vangelis για τη μοναδική μουσική του και τις συνθέσεις στηνηλεκτρονική, progressive, ambient, τζαζ και ορχηστρική μουσική και μάλιστα θεωρείται πρωτεργάτης του ηλεκτρονικού ήχου.

Μία από τις σημαντικότερες στιγμές της καριέρας του ήταν το Όσκαρ που κατέκτησε για τη μουσική του στην ταινία Οι δρόμοι της Φωτιάς το 1982.

Φυσικά, έχει περάσει στην... ιστορία για τις μουσικές συνθέσεις του σε πολύ γνωστές ταινίες όπως τα Blade Runner, 1492: Χριστόφορος Κολόμβος, Αλέξανδρος, Ελ Γκρέκο κ.ά.

Από τις συνεργασίες που ξεχώρισαν ήταν αυτές με τον Ντέμη Ρούσο, την Ειρήνη Παππά και τον Γιον Άντερσον.

Το έργο του Μυθωδία επιλέχθηκε από τη ΝΑΣΑ ως η επίσημη μουσική για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου το 2002.

Το 1960 άρχισε να κάνει δειλά τα πρώτα του βήματα στη μουσική, συμμετέχοντας στο συγκρότημα Forminx. Το τραγούδι του γκρουπ Jeronimo Yanka σημείωσε τεράστια επιτυχία καθώς το 45άρι άλμπουμ έγινε χρυσό την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας του.

Και από εκείνη τη στιγμή όλα άλλαξαν. Το 1968 τον βρίσκει να μετακομίζει στο Παρίσι και να κάνει παρέα με τον ήδη επιτυχημένο Ντέμη Ρούσο με τον οποίο και δημιούργησαν το συγκρότημα Aphrodite’s Child.



Το «αντίο» της NASA

Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως η NASA είχε αποχαιρετήσει τον διεθνούς φήμης Έλληνα μέσα από ένα μοναδικό βίντεο διάρκειας 4 λεπτών, αφιερωμένο σε αποστολή εξερεύνησης του Δία, τη μουσική σύνθεση του οποίου έχει επιμεληθεί ο σπουδαίος δημιουργός.

Σε ανάρτησή της η NASA ξεκινά με το λατινικό «Ad astra Vangelis» (από το Per aspera ad astra, που σημαίνει «μέσα από δύσβατα μονοπάτια, στα άστρα»).

«Ο συνθέτης των ταινιών συνεισέφερε στις εξερευνήσεις της αποστολής Juno στον Δία, γράφοντας μουσική. Ακολουθήστε το διαστημόπλοιο της NASA Solar System Exploration γύρω από τον Δία, και τον δορυφόρο του Γανυμήδη, με τον ήχο ανεβασμένο», αφιερώνοντας στην μνήμη του και το σχετικό βίντεο.
Πηγή: gossip-tv



Η Σφήκα: Επιλογές




Διαβάστε Περισσότερα »

Πέμπτη 16 Μαΐου 2024

Στην αλάνα με ανεμελιά: Το παιχνίδι που ξετρέλαινε όλα τα παιδιά ήθελε μόνο 7 πέτρες και μια μπάλα

Ελλάδα


Πριν τα τάμπλετ και τα smartphones γίνουν η προέκταση των παιδιών και ουσιαστικά ο βασικός τους χώρος ψυχαγωγίας, τον χώρο αυτόν τον έβρισκαν στην αλάνα. Εκεί που βρισκόντουσαν τα άλλα παιδιά της γειτονιάς και παιζόντουσαν περίεργα παιχνίδια, τα οποία πια σχεδόν έχουν χαθεί. Οι ονομασίες των παιχνιδιών αυτών μπορεί να άλλαζαν από περιοχή σε περιοχή ή ανάμεσα στις γενιές, οι κανόνες όμως και η βασική αρχή του παιχνιδιού παρέμενε σχεδόν ίδια με μικρές παραλλαγές. Ένα ιστορικό τέτοιο παιχνίδι ήταν το εφτάπετρο.

Το εφτάπετρο ή κεραμιδάκια ή τζαμί ή φίτσια ή ακόμα και «σκατούλες» σε κάποιες περιοχές ήταν ένα παιχνίδια αλάνας δύο ομάδων. Τα βασικά που χρειάζονταν ήταν επτά πέτρες ή κεραμιδάκια ή βότσαλα, που τοποθεντούνταν η μία μία πάνω στην άλλη φτιάχνοντας ένα πυργάκι. Το δεύτερο που χρειαζόταν ήταν μία μπάλα και μία γραμμή βολής, περίπου δέκα μέτρα μακριά από τον πύργο με τις πέτρες.

Όταν επιλέγονταν η ομάδα που θα ξεκινούσε το παιχνίδι, ένα μέλος αυτής της ομάδας έριχνε από δέκα βήματα απόσταση την μπάλα, για να ρίξει τις εφτά πέτρες, Άμα δεν έριχνε καμία, τότε προσπαθούσε να τις ρίξει η αντίπαλη ομάδα. Αν όμως έριχνε με τη μπάλα έστω μια πέτρα, τότε η αντίπαλη ομάδα έπαιρνε τη μπάλα και προσπαθούσε να πετύχει με αυτήν όλα τα μέλη της ομάδας που έριξαν τις πέτρες, πριν όμως αυτοί καταφέρουν και τις ξαναβάλουν και τις εφτά πέτρες τη μια πάνω στην άλλη. Αν κατάφερναν να τις στερεώσουν και τις εφτά χωρίς να τους πετύχει η μπάλα, τότε αυτοί έπαιρναν πόντο και ξανάπαιζαν.


Το παιχνίδι παιζόταν από 3-6 άτομα σε κάθε ομάδα, οπότε όπως γίνεται αντιληπτό θα μπορούσε να απασχολεί μέχρι και 12 παιδιά σε μία αλάνα προσφέροντας ώρες και ώρες διασκέδασης, άθλησης και συναγωνισμού, με τα παιδιά να εξασκούν παράλληλα πολλές δεξιότητες που απαιτούσε το παιχνίδι.


To παιχνίδι των επτά πετρών έχει τις ρίζες του στην αρχαία Ινδία και ήταν διαδεδομένο σε όλη την ινδική χερσόνησο. Υπάρχουν αρχαίοι λαογραφικοί μύθοι που θέλουν τον θεό Krishna να παίζει το παιχνίδι με τους φίλους του ενώ η καταγωγή του παιχνιδιού τοποθετείται στο βόρειο κομμάτι της Ινδίας στο οποίο παίζεται εδώ και 5 χιλιετίες.

Στην Ινδία ονομάζεται Lagori, παίζεται σε πρωταθλήματα διαφόρων επιπέδων, κυκλοφορεί με πλαστικά μέρη ως παιδικό παιχνίδι ενώ το 2023 προστέθηκε ως αγώνισμα επίδειξης στους Εθνικούς Αγώνες της Ινδίας. 


Πηγή:menshouse



Η Σφήκα: Επιλογές




Διαβάστε Περισσότερα »

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΜΥΝΑΣ Οδηγός βαθύτερης εμπλοκής στα πολεμικά σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ



Εισάγεται σήμερα στη Βουλή

Εισάγεται σήμερα στη Διαρκή Επιτροπή Αμυνας και Εξωτερικών της Βουλής το ευθυγραμμισμένο με τα βρώμικα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ νομοσχέδιο του υπουργείου Αμυνας με θέμα «Ιδρυση Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας, εκσυγχρονισμός θεσμικού πλαισίου των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, σύσταση Κοινού Σώματος Πληροφορικής στις Ενοπλες Δυνάμεις και λοιπές διατάξεις».

Θυμίζουμε ότι στο πλαίσιο του νομοσχεδίου συστήνεται ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας» και τον διακριτικό τίτλο «ΕΛΚΑΚ ΑΕ», που θα εποπτεύεται από τον υπουργό Αμυνας και θα λειτουργεί «κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας», με στόχο την άκρατη ιδιωτικοποίηση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, δεδομένης και της εδώ και χρόνια υποβάθμισης των κρατικών στρατιωτικών εργοστασίων μέσω της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης. Από τα βασικά κίνητρα της κυβέρνησης είναι οι αμερικανοΝΑΤΟικές και ευρωενωσιακές κατευθύνσεις για τροφοδοσία π.χ. της κρεατομηχανής στην Ουκρανία με σύγχρονα οπλικά συστήματα και μέσα, γεγονός που αναμένεται να αποφέρει τεράστια κέρδη στους επιχειρηματίες του χώρου.

Ενδεικτικά, ο ίδιος ο υπουργός Αμυνας Ν. Δένδιας, μιλώντας χθες το πρωί σε συνέδριο, είπε για το νομοσχέδιο και τι πάει να «λύσει»: «Το γεγονός ότι η αμυντική μας βιομηχανία μετέχει στο ΑΕΠ μας κατά ένα ποσοστό που λίγο υπερβαίνει το 0,7%, τη στιγμή που η χώρα δαπανά άνω του 3,5% για την άμυνά της, είναι μια βασική οικονομική ανακολουθία. Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε σε ένα ορατό μέλλον να έχουμε μια πολύ μεγαλύτερη συνεισφορά στο ΑΕΠ».

Στο ίδιο μοτίβο, επικίνδυνων αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών, με το νομοσχέδιο προωθείται η τροποποίηση προηγούμενου νόμου (3978/2011) για την «εγγραφή εσόδων στον προϋπολογισμό του υπουργείου Εθνικής Αμυνας από την αξιοποίηση μη επιχειρησιακά αναγκαίου στρατιωτικού εξοπλισμού», με την κυβέρνηση να επιχειρεί να χρυσώσει για τον λαό το «χάπι» της εμπλοκής στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, με την αποστολή χρήσιμου για την άμυνα της χώρας πολεμικού υλικού στην αντιδραστική κυβέρνηση Ζελένσκι, και ενώ τα αναμενόμενα έσοδα σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν για την αντικατάστασή του από άλλο, σύγχρονο υλικό.

Σημειωτέον, ο Ν. Δένδιας, περίπου επιβεβαιώνοντας το παζάρι που γίνεται για τη μεταφορά αντιαεροπορικών όπλων (S-300, «Patriot» κ.λπ.) από την Ελλάδα στην Ουκρανία, είπε: «Μιλάμε υποθετικά, αν έρθει μια πρόταση η οποία είναι συμφέρουσα για τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις και την ελληνική κοινωνία, βεβαίως θα συζητηθεί από το ΚΥΣΕΑ. Θα συζητηθεί από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, θα ενημερωθούν τα κόμματα, θα το συζητήσουμε και θα πάρουμε την εθνικά ορθή απόφαση». Απέκλεισε μόνο τα «περί μονομερών ενεργειών», κάνοντας καθαρό ότι η κυβέρνηση ζητά κάτι για να το πλασάρει στο εσωτερικό ως αντικατάσταση οπλισμού.

Σε ό,τι αφορά τον «εκσυγχρονισμό» λειτουργίας των στρατιωτικών σχολών, «βγάζει μάτι» η δυνατότητα οι στρατιωτικές σχολές να διοργανώνουν διδακτορικά «σε συνεργασία» με ΑΕΙ, «Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της αλλοδαπής», «σε συνεργασία με επιχείρηση ή βιομηχανία που εδρεύει ή παράρτημά της λειτουργεί στην ημεδαπή», και μάλιστα υπό την άμεση καθοδήγηση, από εκπρόσωπο των επιχειρήσεών της, του υποψήφιου διδάκτορα, όπως και για «τη χρήση υποδομών του εξοπλισμού του ΑΣΕΙ, αν η έρευνα διεξάγεται εντός του ΑΣΕΙ». Περιττό να ειπωθεί ότι το περιεχόμενο, οι στόχοι και κατευθύνσεις αυτών των διατριβών, για τις οποίες θα διατίθενται ακόμα και υποδομές πληρωμένες από τον ιδρώτα του λαού, θα καθορίζονται από τις ανάγκες των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και του κεφαλαίου, σε εποχές όξυνσης των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων και νέου κύκλου αναταράξεων στη διεθνή καπιταλιστική οικονομία.

Αλλωστε, ο ίδιος ο Ν. Δένδιας έδειξε ότι το πεδίο ανοίγει διάπλατα για να παρέμβουν στην Ερευνα ξένοι, ΝΑΤΟικοί παράγοντες. Είπε συγκεκριμένα χθες ότι το επίμαχο νομοσχέδιο «ενώνει τις δυνατότητες καινοτομίας της κοινωνίας και του ανθρώπινου κεφαλαίου της πατρίδας μας, και όχι μόνο αυτού. Μπορεί να το κάνει και σε συνεργασία με το ανθρώπινο κεφάλαιο πολλών φιλικών χωρών. Μερικές εκπροσωπούνται σήμερα εδώ, στο συνέδριο, με τους πρέσβεις τους»...

Αντίστοιχο χαρακτήρα έχει η σύσταση Κοινού Σώματος Πληροφορικής στις Ενοπλες Δυνάμεις, καθώς στοχεύει σε ομογενοποίηση της μεθοδολογίας που ακολουθούν αντίστοιχες υπηρεσίες στους ευρωενωσιακούς και ΝΑΤΟικούς στρατούς, ώστε να «συνεργάζονται», και επ' αυτού του πεδίου, σε κοινές επιχειρήσεις με καλύτερους όρους, και μάλιστα με το βλέμμα στραμμένο και στον «εχθρό λαό».

Επισήμως ορίζονται ως αποστολή του Κοινού Σώματος «η παροχή υποστήριξης στις μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων σε θέματα πληροφορικής, η αποτροπή κυβερνοαπειλών στον τομέα της Εθνικής Αμυνας, η ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας» κ.λπ., ενώ στη Διεύθυνση Πληροφορικής του ΓΕΕΘΑ συστήνεται Τμήμα Τεχνητής Νοημοσύνης, αρμόδιο μεταξύ άλλων για «την ενίσχυση της εθνικής ασφάλειας», όπως και για «τη συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες και τη συμβολή στην ανάπτυξη της εθνικής στρατηγικής στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης», κινήσεις που στο στόχαστρό τους έχουν πάντα τον λαό.

Συνεδριάζουν οι Στρατιωτικές Επιτροπές της ΕΕ και του ΝΑΤΟ

Με το βλέμμα στις δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία και στην Παλαιστίνη, αλλά και στην ανάπτυξη ευρωενωσιακών δυνάμεων στην Αραβική Χερσόνησο, όπου συνεχίζεται η αντιπαράθεση με τους Χούθι, συνεδρίασε χθες στις Βρυξέλλες η Στρατιωτική Επιτροπή της ΕΕ, σε επίπεδο αρχηγών ΓΕΕΘΑ.

Από ελληνικής πλευράς παρέστη ο στρατηγός Δ. Χούπης, έχοντας στον φάκελό του τη συνεχή ροή πυρομαχικών και όπλων από τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις προς την κυβέρνηση του Κιέβου, όπως και την ανάπτυξη της φρεγάτας «Υδρα» στον Κόλπο του Αντεν, στο πλαίσιο της ευρωενωσιακής επιχείρησης «Aspides», ενώ ετοιμάζεται να τη «σκαντζάρει» η φρεγάτα «Ψαρά».

Σήμερα, εξάλλου, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής της λυκοσυμμαχίας τον Ιούλη στην Ουάσιγκτον, όπου θα παρθούν νέες αποφάσεις στο πλαίσιο της κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης του ευρωατλαντικού άξονα με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, συνεδριάζει στις Βρυξέλλες η αντίστοιχη Επιτροπή του ΝΑΤΟ. Στην ατζέντα της περιλαμβάνονται θέματα όπως ο μετασχηματισμός στη διεξαγωγή πολέμου από πλευράς ΝΑΤΟ («Warfighting transformation»), συνεδρίαση του Συμβουλίου NATO - Ουκρανίας, σε μια προσπάθεια να απαντηθούν οι αυξημένες ανάγκες των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, και τα σχέδια Αμυνας και Αποτροπής του ευρωατλαντικού χώρου («DDA family of plans»).


Πηγή: rizospastis



Η Σφήκα: Επιλογές




Διαβάστε Περισσότερα »

ΔΕΚΑΔΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΣΤΟΙΒΑΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΦΟΡΕΙΑ Αλλη μια εφημερία τρόμου στο «Γεννηματά»



Η φωτογραφία δεν είναι σκηνικό από κάποιο νοσοκομείο σε εμπόλεμη ζώνη. Είναι ένα στιγμιότυπο, στο μέσον της τελευταίας γενικής εφημερίας, σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας μας, το ΓΝΑ «Γ. Γεννηματάς».

Είναι μια εικόνα στοιβαγμένων κατά δεκάδες ασθενών πάνω σε φορεία, που περιμένουν ώρες για να εξεταστούν, και γιατρών και νοσηλευτών που τρέχουν πανικόβλητοι για να προλάβουν και να ...χωρέσουν ανάμεσά τους, προκειμένου να τους περιθάλψουν.

Οπως σημειώνει σε δήλωσή της Γεωργία Φίλιππα, παθολόγος στο ΓΝΑ «Γ. Γεννηματάς» και μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ, «είναι μια εικόνα που δεν προέκυψε από τη μια στιγμή στην άλλη, αλλά την έχτισαν οι πολιτικές της υποστελέχωσης των νοσοκομείων, της ολοένα και βαθύτερης εμπορευματοποίησης του δημόσιου συστήματος Υγείας, της διάλυσης της ΠΦΥ.

Πολιτικές εναρμονισμένες με τη λογική πως η Υγεία του λαού μας είναι κόστος και βαρίδι του κρατικού προϋπολογισμού, γι' αυτό και δεν διστάζει να στοιβάζει τους ασθενείς στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών που πια ασφυκτιούν. Αυτές τις πολιτικές ακολουθούν και ακολούθησαν αυτή και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ.

Είτε μόνοι τους είτε στις μεταξύ τους συνεργασίες, ο ένας έκοβε και ο άλλος έραβε. Κάθε 4 μέρες τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αθήνας γεμίζουν εκ περιτροπής με τέτοιες εικόνες, που αποδεικνύουν περίτρανα πως η κυβέρνηση έχει γραμμένη στα παλαιότερα των υποδημάτων της την ασφάλεια του λαού μας και των υγειονομικών. Κι ενώ αυτές τις εικόνες τις γνωρίζουν πολύ καλά ο υπουργός εμπορίας της Υγείας, του "καλά κάναμε και κλείσαμε τα νοσοκομεία", και το σινάφι του, αρνούνται, όπως και οι προκάτοχοί τους, να ικανοποιήσουν τα πάγια αιτήματα των εργαζομένων για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων, ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας και άνοιγμα των νοσοκομείων.

Αντ' αυτού, περιφέρεται από κανάλι σε κανάλι για να μας πει ότι όλα βαίνουν καλώς και μπαίνει από τις πίσω πόρτες των νοσοκομείων (φοβάται την αντίδραση των εργαζομένων στις μπροστινές) για να διοργανώσει 10λεπτες φιέστες και να φωτογραφηθεί με διοικητές και παρατρεχάμενους για την "επιτυχία" των απογευματινών χειρουργείων, που παρά τη θέλησή του απορρίφθηκαν από την πλειοψηφία των νοσοκομειακών ιατρών.

Ο υπουργός που τολμά και αποκαλεί κάφρους και ανθρωπάκια τους συναδέλφους που διαμαρτύρονται ενάντια σε αυτήν τη βάρβαρη πολιτική, είναι ένας από τους βασικούς ηθικούς αυτουργούς της παραπάνω εικόνας, αποδεικνύοντας πως στην "καφρίλα" και στη βαρβαρότητα κρατάει τα σκήπτρα».


Πηγή: rizospastis



Η Σφήκα: Επιλογές




Διαβάστε Περισσότερα »

Τρίτη 14 Μαΐου 2024

ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ - ΟΛΟΝΥΧΤΙΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ Φωνές ενωμένες, κρίκος στην αλυσίδα της αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό

Ελλάδα

Μαζική ανταπόκριση νεολαίας, εργαζομένων, καλλιτεχνών στο κάλεσμα φοιτητικών συλλόγων της Αθήνας | Δήλωσαν ότι δεν μένουν αμέτοχοι και έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα ενάντια στο έγκλημα του Ισραήλ με τη στήριξη ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ

Μια φωνή, χιλιάδες καρδιές που δεν σηκώνουν το άδικο, γροθιές που σφίγγονται από την απαίτηση να σταματήσει η σφαγή στην Παλαιστίνη, μια μεγάλη αλυσίδα αλληλεγγύης για τον σκληρά δοκιμαζόμενο και πάντα ηρωικό λαό της Παλαιστίνης, που όλο και μεγαλώνει!

Από το κέντρο της Αθήνας μέχρι την Παλαιστίνη, από το κτίριο της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών μέχρι κάθε σχολή ανά τον κόσμο που γίνεται εστία καταδίκης του εγκλήματος και αλληλεγγύης, χιλιάδες φοιτητές ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των Φοιτητικών Συλλόγων της πόλης έδωσαν χτες το βράδυ το «παρών» στην ολονυχτία διαμαρτυρία που διοργάνωσαν.

Στο πλευρό τους βρέθηκε και ο λαός της Αθήνας μετά από καλέσματα πολλών συνδικάτων, της ΕΕΔΥΕ, της ΟΓΕ, άλλων μαζικών φορέων, γιατί καθένας που θέλει «να λέγεται άνθρωπος» έχει την ευθύνη να μη μείνει σιωπηλός. Στην πρώτη γραμμή, μαζί με τους φοιτητές, εκπρόσωποι της Παλαιστινιακής Κοινότητας. Τη διαμαρτυρία χαιρέτισε και η ΕΕΔΔΑ.



Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, ανάμεσά τους βουλευτές του ΚΚΕ και ο ευρωβουλευτής και εκ νέου υποψήφιος Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος και άλλοι υποψήφιοι ευρωβουλευτές.
***
Με το γιγαντοπανό που κρέμασαν από το πρωί στην Πρυτανεία, οι φοιτητές της Αθήνας κατήγγειλαν το συνεχιζόμενο έγκλημα του κράτους - δολοφόνου του Ισραήλ με τη στήριξή των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, δηλώνοντας ότι κανένας δεν μπορεί να μένει αμέτοχος, κανένας δεν μπορεί να πει ότι δεν γνώριζε, κανένας δεν μπορεί να αγνοεί τους πάνω από 35.000 νεκρούς Παλαιστίνιους, ανάμεσά τους και 15.000 παιδιά.


Και οι φοιτητές της Ελλάδας ένωσαν τη φωνή τους με τους συναδέλφους τους από τα πανεπιστήμια των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Ελβετίας, της Αυστραλίας και από πολλά άλλα μέρη του κόσμου, ξεκαθαρίζοντας ότι συνένοχοι στο έγκλημα δεν γίνονται οι λαοί, καμιά συμμετοχή στης Γάζας τη σφαγή.

Με τη δυναμική τους παρουσία φρόντισαν να απαντήσουν και σε όλους τους απολογητές του ευρωατλαντικού στρατοπέδου, με μια εικόνα χαρακτηριστική από τη Γάζα, με έναν πατέρα να βγάζει το παιδί του από τα συντρίμμια, γράφοντας: Το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία, αυτό είναι που θα γράψει η Ιστορία.
***
Με φανερή συγκίνηση, αγανάκτηση, περηφάνια και αισιοδοξία για το διευρυνόμενο κύμα αλληλεγγύης, ένα πολύχρωμο πλήθος με πανό, παλαιστινιακές μαντήλες και σημαίες να ανεμίζουν, μουσικές, τραγούδια, ποιήματα και σκηνές που γέμιζαν τον χώρο στα Προπύλαια, απαίτησε: Να σταματήσει η γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού. Να αποχωρήσουν τα ισραηλινά στρατεύματα από τη Γάζα. Να αναγνωριστεί το παλαιστινιακό κράτος. Εξω τώρα η Ελλάδα από τη σφαγή.


Από την Παλαιστίνη που είναι πληγωμένη και αιμορραγεί μετέφερε θερμούς αγωνιστικούς χαιρετισμούς η Suzan Tayseer Salam από την Ενωση Παλαιστινιακών Συνδικάτων Ιερουσαλήμ, ανοίγοντας την εκδήλωση σε ζωντανή μετάδοση, σκορπώντας ρίγη συγκίνησης, φανερώνοντας και με τον σύντομο χαιρετισμό της το μεγαλείο του λαού που παλεύει για το δίκιο του. Ευχαριστώντας τους φίλους από το ΠΑΜΕ, τους φοιτητές και τους νέους της Ελλάδας, κάλεσε να δυναμώσει ακόμα περισσότερο η αλληλεγγύη για να σταματήσει η επίθεση κατά της Παλαιστίνης και της Γάζας, ιδιαίτερα ενάντια στη Ράφα. «Αυτό είναι γενοκτονία, αυτό είναι ένα έγκλημα ενάντια σε όλη την ανθρωπότητα, Ισραήλ, ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, δολοφονούν τον λαό της Παλαιστίνης. Αλλά ό,τι κι αν κάνουν, εμείς δεν θα υποκύψουμε. Η Παλαιστίνη δεν θα υποκύψει...», με τα τελευταία της λόγια να χάνονται μέσα στα χειροκρότημα και το σύνθημα «Λευτεριά στην Παλαιστίνη» να ακούγεται δυνατά...

Κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας οι φωνές των φοιτητών στα Προπύλαια «ενώθηκαν» με τις φωνές των συμφοιτητών τους, καθώς από την οθόνη προβλήθηκαν χαιρετισμοί από φοιτητές σε πανεπιστήμια της Μπολόνια, του Μάντσεστερ, της Κοπεγχάγης, του Παρισίου, του Βερολίνου καθώς και από φοιτητές στην Κύπρο.
***
Με εικόνες γεμάτες από τη φρίκη στη Γάζα, αλλά και εικόνες από το πείσμα ενός λαού που έχει πατρίδα, που την πατρίδα του «Παλαιστίνη τη λένε ακόμα», αλλά και εικόνες από τον ξεσηκωμό του λαού και της νεολαίας ενάντια στο συνεχιζόμενο έγκλημα από όλο τον κόσμο να προβάλλονται στη γιγαντοοθόνη που είχε στηθεί μπροστά στην Πρυτανεία, ο ένας μετά τον άλλο οι καλλιτέχνες σμίγουν τη φωνή και τα τραγούδια τους με τους χιλιάδες νέους.


Η Αναστασία Μουτσάτσου αφιέρωσε τον «Θρήνο» από τα «Τραγούδια του Αγώνα» του Μίκη στον λαό της Παλαιστίνης, δηλώνοντας ότι εκφράζει όλα όσα νιώθει...

«Ο πόνος λόγια δεν έχει, η άβυσσος τέλος δεν έχει κι η κόλαση μέτρο, το χάος είναι άπιαστο...».

«Τίποτα δεν πάει χαμένο» τραγούδησε ο Θοδωρής Καρέλλας, απαιτώντας να μπει τέλος στη σφαγή του παλαιστινιακού λαού, πριν δώσει τη σκυτάλη στον Απόστολο Ρίζο. «Στου βούρκου μέσα τα νερά ποια γλώσσα μου μιλανε, αυτοί που ζητάνε να χαμηλώσω τα φτερά», ερμήνευσε ο Κώστας Τριανταφυλλίδης και σειρά πήραν ο Απόστολος Μόσιος, τα Κίτρινα Ποδήλατα, ο Κώστας Βλαχούτσος. «Πάμε αδέλφια», τραγούδησε ο Αλέξανδρος Δάικος. «Αυτή η περηφάνια του παλαιστινιακού λαού τρομάζει τα αστικά κράτη και τις κυβερνήσεις τους», σημείωσαν οι Υπεραστικοί, βροντοφωνάζωντας νίκη στην παλαιστινιακή αντίσταση τραγουδώντας για την «Παλαιστίνη που αιμορραγεί». Η Ρίτα Αντωνοπούλου τραγούδησε τον «Μικρόκοσμο» του Θ. Μικρούτσικου, γιατί «το πιο εκπληκτικό, πιο επιβλητικό, πιο μυστηριακό και πιο μεγάλο, είναι ένας άνθρωπος που τον μποδίζουν να βαδίζει, είναι ένας άνθρωπος που τον αλυσοδένουνε». Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, πολλοί ακόμα καλλιτέχνες περίμεναν τη σειρά τους για να δηλώσουν και αυτοί «παρών» στην ολονύχτια διαμαρτυρία.

Ξεχωριστή στιγμή, όταν Παλαιστίνιοι που ζουν στην Ελλάδα χόρεψαν έναν περήφανο χορό από την πατρίδα τους και την ίδια ώρα δεκάδες φαναράκια υψώνονταν στον αττικό ουρανό.


***
Καλωσορίζοντας στη συγκέντρωση ο Μιχάλης Φαναρτζής, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου του Πανεπιστημίου Πειραιά, τόνισε μεταξύ άλλων:

«Παρακολουθούμε συγκλονισμένοι τις φρικιαστικές εικόνες της γενοκτονίας σε βάρος των Παλαιστινίων. Νεκρές μανάδες και πτώματα παιδιών θαμμένα στα συντρίμμια. Στη Λωρίδα της Γάζας έχουν δολοφονηθεί πάνω από 35.000 άμαχοι, εκ των οποίων το 70% είναι γυναίκες και παιδιά. Οι τραυματίες είναι πάνω από 80.000, ενώ πάνω από 10.000 άνθρωποι αγνοούνται κάτω από τα ερείπια. Αυτή τη στιγμή στη Ράφα πάνω από 1,4 εκατομμύρια άνθρωποι, εκ των οποίων 600.000 παιδιά, είναι εγκλωβισμένοι σε λίγα τετραγωνικά χιλιόμετρα γης, χωρίς φαγητό, νερό, φάρμακα. 1,4 εκατομμύρια άνθρωποι βομβαρδίζονται ασταμάτητα, ενώ από το πρωί έχουν ξεκινήσει και χερσαίες επεμβάσεις. Μάλιστα οι Ισραηλινοί φτάνουν στο σημείο να πυροβολούν ασθενοφόρα, που προσπαθούν να μεταφέρουν τραυματίες. Αυτή τη στιγμή καταγράφεται στην ιστορία του 21ου αιώνα μία φρικιαστική γενοκτονία! Τώρα όμως η ιστορία καταγράφει και τη στάση του καθενός από εμάς! Απέναντι στην γενοκτονία, στους πολέμους που για τα κέρδη σκορπούν τον θάνατο, καθένας μας έχει την ευθύνη να μην μείνει σιωπηλός. Πλέον όλα τα δήθεν τους "προσχήματα" έχουν καταρρεύσει. Η απόρριψη εκ μέρους του Ισραήλ της πρότασης για εκεχειρία αποδεικνύει ότι το σχέδιο και η επίθεση ήταν προαποφασισμένα... Το Ισραήλ δολοφονεί με τη στήριξη των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκής Ενωσης. Με τις δικές τους πλάτες και τις οικονομικές, πολιτικές και στρατιωτικές τους συμμαχίες, το Ισραήλ προχωράει τη γενοκτονία. Είναι συνένοχοι στο έγκλημα!». «Με αυτούς συμπαρατάσσονται η ελληνική κυβέρνηση και τα κόμματα που πίνουν νερό στο όνομα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που τολμούν να χαρακτηρίζουν ως και "ιερές αμυντικές συμμαχίες" ακόμα και το ΝΑΤΟ!», τόνισε.

***
Καθώς περνούσε η ώρα, η συμμετοχή του κόσμου ολοένα και μεγάλωνε, ενώ κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης εξελίσσονταν διάφορες δράσεις στον χώρο των Προπύλαιων, οι οποίες θα συνεχίζονταν μέχρι αργά τη νύχτα. Ο καθένας από το δικό του μετερίζι. Φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών δημιουργούν επιτόπου μια μεγάλη τοιχογραφία εμπνεόμενοι από την αντίσταση του παλαιστινιακού λαού, ενώ και το Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού πρόσφερε φαγητό στους παρευρισκόμενους. Ανάμεσα στα τραγούδια εκπρόσωποι σωματείων και συλλόγων απευθύνουν σύντομους χαιρετισμούς μεταφέροντας μηνύματα συλλογικής καταδίκης.



Και η αλυσίδα ολοένα και μεγαλώνει... Ο ελληνικός λαός, η νεολαία συνένοχοι στον φόνο δεν γίνονται...




Πηγή: rizospastis.gr



Η Σφήκα: Επιλογές




Διαβάστε Περισσότερα »

Ποίηση του λαού της Παλαιστίνης, (Μαχμούντ Νταρουίς, Ταουφίκ Ζαγιάντ, Σαχίμ Αλ Κάσεμ), επιμέλεια μετάφρασης: Καμάλ Καττάν




Μαχμούντ Νταρουίς (1942-2008)

Σχόλιο στο τραγούδι
Σου πήρανε το ξύλινο άλογό σου,
σου πήρανε – ας είναι- τον ίσκιο του άστρου
παιδί μου, λουλούδι του ηφαιστείου
παλμέ του χεριού μου
στα μάτια σου θωρώ τη γέννηση του αύριο
κι ένα άλογο βουλιαγμένο
στη σάρκα του πατέρα μου.
Ξέρουμε καλά τους διαβόλους
που κάνουν ένα παιδί προφήτη. Πες
Θεέ μου δε σου ζητώ τα βολετά τα βάρη•
Δυνατή πλάτη δωσ’ μου.
Σου πήρανε μια πόρτα…
για να σου δώσουνε ανέμους…
Σου άνοιξαν μια πληγή…
Για να σου δώσουν μιαν αυγή.
Σου γκρέμισαν ένα σπίτι
Για να χτίσεις πατρίδα.
Καλά….καλά…
Ξέρουμε καλά τους διαβόλους
που κάνουν ένα παιδί προφήτη. Πες
Θεέ μου δε ζητώ τα βολετά τα βάρη•
Δυνατή πλάτη σου ζητώ.

Ταυτότητα
Γράψε.
Είμαι Άραβας.
Αριθμός ταυτότητος: 50.000
Τα παιδιά μου είναι οχτώ
Το ένατο θα ΄ρθει μετά από το καλοκαίρι.
Θυμώνεις;

……………….
Γράψε.
Είμαι Άραβας.
Δουλεύω με τ΄ αδέλφια μου του μόχθου σ’ ένα νταμάρι
τα παιδιά μου είναι οκτώ
τραβάω από την πέτρα
τα ρούχα, το ψωμί και τα βιβλία τους, αλλά
στην πόρτα σου δε ζητιανεύω
Θυμώνεις;

………………
Γράψε.
Είμαι Άραβας.
Όνομα δίχως τίτλο υπομονετικός
σ’ ένα τόπο που βράζει,
οι ρίζες μου
αγκυροβόλησαν
πριν απ΄ τη γέννηση του χρόνου
πριν απ΄των αιώνων το ξετύλιγμα
πριν από τις ελιές κι από τα κυπαρίσσια
και πριν φυτρώσει το χορτάρι.
Ο πατέρας μου
απ΄τη φαμίλια είναι τ’ αλετριού
ο παππούς μου
αγρότης δίχως αξίωμα,
το σπίτι μου καλύβα από καλάμια.
Όνομα είμαι δίχως τίτλο.

………………..
Γράψε.
Είμαι Άραβας.
Το χρώμα των μαλλιών μου είναι μαύρο
το χρώμα των ματιών μου καστανό.
Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά μου:
«κουφίε» πάνω στο κεφάλι μου,
Σκληρή να ‘ναι σαν πέτρα η παλάμη μου
που γρατζουνάει όποιον την αγγίζει,
ό,τι αγαπάω για φαί
είναι το θυμάρι και το λάδι.
Η διεύθυνσή μου:
χωριό απόμακρο και ξεχασμένο
δίχως ονόματα οι δρόμοι του
κι όλοι οι άντρες του
στο νταμάρι και στο χωράφι.
Θυμώνεις;

…………………..
Γράψε.
Είμαι Άραβας.
Λήστεψες τ’ αμπέλια των προγόνων μου
και τα χωράφια που τα δούλευα με όλα τα παιδιά μου.
Δεν άφησες στους απογόνους μου
παρά αυτές τις πέτρες.
Μήπως θα τις πάρει η Κυβέρνησή σας
όπως λένε;
Λοιπόν,
Γράψε στην αρχή της πρώτης σελίδας:
εγώ δεν μισώ τους ανθρώπους
κανέναν δεν κλέβω
μα αν πεινάσω
τρώω τη σάρκα του σφετεριστή μου.
Φυλάξου.
Από την πείνα μου φυλάξου
κι απ’ την οργή μου.


Ταουφίκ Ζαγιάντ ((1932-1994)


Με τα δόντια
Με τα δόντια
θα υπερασπιστώ την κάθε στιγμή
από το χώμα της πατρίδας μου
με τα δόντια μου.
Γη άλλη πατρίδα μου δε δέχομαι
ακόμα κι αν με κρέμαγαν από τις φλέβες, μένω εδώ
όμηρος της αγάπης για τη μάντρα του σπιτιού μου,
για την πάχνη και το στοργικό ζαμπάκι, μένω εδώ
κι όλα τους τα σταυρώματα δε με συντρίβουν.
Μένω εδώ και υπερασπίζομαι
την κάθε σπιθαμή απ΄ το χώμα της πατρίδας μου
με τα δόντια.

Ο σταυρωμένος
Με λουλούδια και με γλυκά
Και μ’ όλη την αγάπη μας προσμένουμε
Εγώ, η γη, το φεγγάρι,
Η πηγή, η ελιά, τ’ αγριολούλουδα,
Τα διψασμένα περιβόλια και τ’ αμπέλια
και χίλια πράσινα τραγούδια
που κάνουνε τις πέτρες και φυλλοφοούν.
Με λουλούδια και με γλυκά
και μ’ όλη την αγάπη μου προσμένω
και καρτερώ του αγέρα την πνοή που έρχεται
απ΄ την ανατολή
μήπως και στα φτερά του φέρει μήνυμα
μήπως και κάποια μέρα ο ποταμός φωνάξει:
Σταυρωμένε, ανάσανε,
οι δικοί απόντες διάβηκαν.

Σαχίμ Αλ Κάσεμ (1939-)

Και ύστερα
Γεννήθηκα σα ρόδι
και στις έξι γωνιές της γης μεγάλωσα
όταν θα γίνω
δίδυμος με την υδρόγειο
θα λάμψω απ΄ την αλήθεια
και θα σκουπίσω, φίλη, από τα μάτια σου
το δάκρυ
κι ύστερα
δεν πειράζει και σκοτωμένος αν βρεθώ
στου κήπου τα παγκάκια

Περιμένοντας το πουλί της βροντής
Και είναι να ΄ρθει
με τον ήλιο
πρόσωπο παραμορφωμένο
από τη σκόνη της παιδείας
και είναι να ΄ρθει
ύστερ’ απ΄ την αυτοκτονία της αναβροχιάς
μες τη φωνή μου
αυτό που τα θαύματά του είν’ ατελείωτα
που τ’ άσματα πουλί το λένε της βροντής
Θα ‘ρθει
γιατί το φτάσαμε
το φτάσαμε
το αποκορύφωμα του θανάτου

(Τα ποιήματα προέρχονται από το βιβλίο “Ποίηση του λαού της Παλαιστίνης”, εκδ. έλευσις, Ομάδα Νεανικής Πολυέκφρασης Αρκαδίας”, τηλ. 2710238493) 

Καταχώρηση από: Σπύρος Αραβανής

Πηγή: poiein.gr



Η Σφήκα: Επιλογές




Διαβάστε Περισσότερα »